Παρασκευή 10 Ιουλ 2020 16:06      

Ε. Φαλάρας, διοικητής ΠΎ. Κατερίνης: «Η πρόληψη μας αφορά όλους»

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΛΙΑΝΗ- ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

«H φωτιά αν προχωρούσε άλλα 100 μέτρα θα έμπαινε σε δάσος όπου δεν υπάρχει οδικό δίκτυο και εκεί θα μπαίναμε σε άλλες περιπέτειες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Π.Υ Κατερίνης κ. Ευάγγελος Φαλάρας, γεγονός που θα έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο κατάσβεσης της. Την Κυριακή το μεσημέρι, κάποιος παραθεριστής πολύ κοντά στο σημείο που επεκτάθηκε η φωτιά, άναψε κάρβουνα, για κάποιο λόγο η φωτιά ξέφυγε από τον έλεγχο και επεκτάθηκε στα ξερά χόρτα με αποτέλεσμα να καούν 20 στρέμματα με χαμηλή βλάστηση και κάποια δένδρα.

Αυστηρά πρόστιμα σε όσους προκαλούν φωτιές

Εκείνο που έχει αλλάξει από φέτος όπως ανέφερε ο κ. Φαλάρας και περιλαμβάνεται στην Πυροσβεστική Διάταξη, είναι ότι επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες που έχουν να κάνουν με την έναρξη ή συντήρηση πυρκαγιών μέσα σε δάσος ή σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον. «Πέρα από τις ποινικές κυρώσεις, έχουμε και διοικητική παράβαση όπου εάν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι αρκετά υψηλός , μπορεί να φτάσεις και τις δυο χιλιάδες ευρώ», σημειώνει.

Στόχος η πρόληψη και όχι τα πρόστιμα

Στόχος μας, συνεχίζει ο κ. Φαλάρας, δεν είναι να επιβάλλουμε τα πρόστιμα αλλά να προλαβαίνουμε και να μην δημιουργούνται προβλήματα και σε αυτό θέλουμε την συνδρομή όλων των συμπολιτών μας γιατί η ζημιά αφορά όλους μας, τονίζει χαρακτηριστικά διοικητής της Π.Υ Κατερίνης. Στα επιπλέον προβλήματα είναι ότι φέτος, λόγω της πανδημίας κάποιοι δεν ήλθαν ή δεν θα έλθουν καθόλου να καθαρίσουν τα εξοχικά τους, τα οικόπεδα τους, και αυτό δημιουργεί έναν επιπλέον όγκο καύσιμης ύλης, ο οποίος σε παρουσία φλόγας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα και ταχύτερη επέκταση της φωτιάς ειδικά σε χαμηλότερες περιοχές που έχουν ήδη ξεραθεί τα χόρτα.

Φωτιές στα 800 σε μεγαλύτερο υψόμετρο

«Έχουμε πει αρκετά πράγματα για την πρόληψη αλλά τα λάθη γίνονται. Θέλουμε να προλάβουμε, να κάνει ο καθένας τις δουλειές του ή τις διακοπές του, προσέχοντας όμως για να μην καταστρέψει αυτό που αγωνιζόμαστε να σώσουμε όλοι μας», υπογραμμίζει ο κ. Φαλάρας και προσθέτει πως όλοι μας γνωρίζουμε κάποια πράγματα, έχουμε όμως τη λογική ότι δεν τα τύχει κάτι σε εμάς. «Αυτή η σιγουριά μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται υπό προϋποθέσεις. Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια περιοχή που έχει αρκετή υγρασία. Από την άλλη ο Όλυμπος είναι ένα βουνό όπου αρχίζει το δάσος από ένα υψόμετρο και πάνω. Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι οι φωτιές μετατοπίζονται πιο βόρεια και αρχίζει να αγγίζει και τις δικές μας περιοχές και να ανεβαίνει σε μεγαλύτερο υψόμετρο, στα 800 ή και 100 μέτρα. Κάποτε σπάνια είχαμε σε τέτοιο υψόμετρο φωτιές όμως πλέον αρχίζουν να γίνονται πιο συχνά. Θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη βάση στην πρόληψη, που αφορά όλους μας. Ένας να μην το κάνει θα αγγίξει όλους μας», τονίζει.

Η συνδρομή των πολιτών

Σε ότι αφορά οδηγίες για τους πολίτες, θα πρέπει να κάνουν κάποια πράγματα στα όρια της πρόληψης, για παράδειγμα να καθαρίζουν το οικόπεδοή το χωράφι τους, να απομακρύνουν διάφορα υλικά και να υπάρξει υποδομή, ώστε εάν κάτι ξεκινήσει μέσα στο χώρο τους, να προλάβουν και να κατεβάσουν την ένταση της φωτιάς και να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top