Κυριακή 29 Νοε 2020 18:19      

Έφυγε ο Ανέστης Κοκτσίδης

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 88 ετών.

Ένατο και τελευταίο παιδί οικογένειας προσφύγων από την περιοχή Σαμψούντας του Πόντου, που εγκαταστάθηκαν αρχικά στο χωριό Σεβαστή. Από τα τέσσερα παιδιά του απέκτησε 10 εγγόνια και 5 δισέγγονα.

Για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πιερίας, ενεργός αγρότης μέχρι πρόσφατα και για περισσότερο από 60 χρόνια. Από τους πρωτοπόρους στην καλλιέργεια ροδάκινων στον νομό (ακολούθησαν η Βέροια και η Σκύδρα), με εξαγωγές αρχικά στη Γαλλία μέσω του συνεταιρισμού ΟΛΥΜΠΟΣ (όπου λειτούργησε και το πρώτο διαλογητήριο-συσκευαστήριο) και στη συνέχεια με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στη Γερμανία και Πολωνία (με κλήρινγκ).

Ασχολήθηκε σχεδόν με όλων των ειδών τις καλλιέργειες, από τους πρώτους και με ακτινίδια. Αναμείχτηκε στην πολιτική στο πλευρό του τ. βουλευτή Πιερίας Γιάννη Πετρίδη. Επί προεδρίας του στην Ε.Α.Σ.Π. δημιουργήθηκε το πρώτο αγροτικό σουπερμάρκετ στην Κατερίνη – ίσως και σε όλη την Ελλάδα. Διατέλεσε πρόεδρος στην ΑΣΕ (Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις), ΑΓΡΕΞ, ΣΠΕΚΑ (Συνεταιριστική Προμηθευτική Ένωση Καταναλωτικών Αγαθών), ΚΥΔΕΠ (Κρατική Υπηρεσία Διακίνησης Εμπορικών Προϊόντων) και ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος).

Μέχρι το θάνατο του διατέλεσε Πρεσβύτερος της Αποστολικής Εκκλησίας Πεντηκοστής και υπόδειγμα σεμνού χριστιανού. Η κηδεία του γίνεται σήμερα Τρίτη στο κοιμητήριο Διαμαρτυρομένων, σε πολύ κλειστό οικογενειακό κύκλο λόγω των πρόσφατων μέτρων προστασίας από την επιδημία.

Θ.Δ.

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top