Δευτέρα 23 Νοε 2020 21:44      

Κινδυνεύει η Κατερίνη να γίνει Κοζάνη;

Την Παρασκευή η όμορη περιφερειακή ενότητα Κοζάνης τέθηκε υπό καθεστώς τοπικού lockdown. Τέσσερα μπαρ, ένα πάρτι, ένας γάμος και δύο κηδείες ήταν οι τέσσερις βασικές εστίες που προκάλεσαν την έξαρση κρουσμάτων σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή το Σάββατο.

Ο υφυπουργός κατά τις συναντήσεις του τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας, της τήρησης των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής, ούτως ώστε σε 14 ημέρες η περιοχή από το επίπεδο 4 Αυξημένου Κινδύνου να επιστρέψει τουλάχιστον στο επίπεδο 3 Αυξημένης Επιτήρησης.

Η κίνηση εντός της περιοχής κατηγορίας 4 επιτρέπεται μόνο με μάσκα, αλλά κλείνει σχεδόν το σύνολο της αγοράς, λιανεμπόριο, εστίαση, διασκέδαση, κομμωτήρια. Τα σχολεία εξακολουθούν να λειτουργούν. Όμως οι επιπτώσεις του νέου «λουκέτου» στην αγορά είναι βαριές για τις τοπικές οικονομίες, οι οποίες προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους από τις σοβαρές συνέπειες του πρώτου κύματος. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για τις «κόκκινες» περιοχές. 

«Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο peak της συγκομιδής για τα μήλα Φούτζι, που θα συνεχιστεί τις επόμενες 15 ημέρες. Τι θα τα κάνω τα μήλα; Πώς θα φύγουν από τον νομό με τις απαγορεύσεις;» αναφέρει ο Παναγιώτης Πλακεντάς, δήμαρχος Εορδαίας, ως ένα από τα δεκάδες προβλήματα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει λίγες ώρες μετά την επιβολή των μέτρων. 

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, επισημαίνει πως το νοσοκομείο Μαμάτσειο έχει φτάσει στα όρια του, με πάρα πολλούς ασθενείς covid-19, ενώ νοσούντες φεύγουν και σε άλλες περιοχές. Τονίζει μάλιστα ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων ήταν σε νεαρές ηλικίες, δηλαδή κάτω από τα 35.

Στις 11 Σεπτεμβρίου στην Πιερία είχαν επιβληθεί αυξημένα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του ιού. Μετά από λίγες εβδομάδες, αλλά πολλή πειθαρχία και οργάνωση, καταφέραμε να βρισκόμαστε σήμερα στο επίπεδο 2 Επιτήρησης. Όμως όσο διαρκεί η πανδημία τα επόμενα επίπεδα είναι ταυτόχρονα πολύ κοντά και πολύ μακριά. Είναι στο χέρι μας, με υπεύθυνη συμπεριφορά να αποτρέψουμε να κοκκινίσει ο χάρτης, και να μαυρίσει η οικονομική δραστηριότητα του τόπου μας.

Η μάσκα, οι αποστάσεις, η προσωπική υγιεινή σε κάθε έκφανση της ζωής μας, σε κάθε κοινωνική μας δραστηριότητα, είναι οι μοναδικοί παράγοντες που διασφαλίζουν κατά το δεύτερο κύμα του κορονοϊού την κανονικότητα και τον επιχειρηματικό και οικογενειακό προγραμματισμό. Εξαρτάται από εμάς τους ίδιους, αν θέλουμε ή όχι να γίνουμε Κοζάνη.  Το φρόνιμο είναι να το αποφύγουμε. Να  μην υποκύψουμε στις σειρήνες της αδιαφορίας και του ωχαδερφισμού. 

Ο.Β

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top