Δευτέρα 8 Μαρ 2021 14:42      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ: Η «Ολύμπια Ειρήνη»

Μια ξεχωριστή παρουσία στα γράμματα της ΚΔ Μακεδονίας, ήταν για εμένα το βιβλίο του Δημήτρη Πολυγένη του Πέτρου, με τίτλο («ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΙΡΗΝΗ» Αγωνίσου για την Ειρήνη όχι τον πόλεμο) που έπεσε δανεικό στα χέρια μου.

Ένα πόνημα διαφορετικό, αφού αναδεικνύει την ζωή στην πραγματική της διάσταση, - και ειδικότερα τη ζωή ενός Έλληνα στην Αυστραλία- που προσπαθεί να την κρατήσει στο ανώτατο επίπεδο.

Το όραμα του μετανάστη να φτιάξει ένα άγαλμα της Ολύμπιας Ειρήνης – έτσι το ονόμασε – στις Καρυές Ολύμπου, και να καταστεί το σύμβολο της εκεχειρίας και της παγκόσμιας ειρήνης, πήρε σάρκα και οστά στις 19/8/2012, αλλά το όραμα παραμένει ημιτελές μέχρι να περάσει από το μνημείο και επισήμως, η Ολυμπιακή Φλόγα προς τιμήν της.

Ο Δημήτρης Πολυγένης του Πέτρου γεννήθηκε στην Καρυά Ολύμπου το 1946. Μετά το πτυχίο από την Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας μετανάστευσε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας όπου ακόμα συνεχίζει να ζει και να προσπαθεί να αναβιώσει μέσω του «ονείρου του», που αναφέρει στο βιβλίο του, την δυναμική των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων και συγχρόνως ν’ αναδείξει την εκεχειρία των αντιμαχομένων, κατά την περίοδο διεξαγωγής τους, στην αρχαία Ολυμπία.

Μέσα στο πόνημά του εκτός από τις δυσκολίες που ένας μετανάστης αντιμετωπίζει στη νέα χώρα, αναβίωσα και όλο το πάθος της προσπάθειας, για την υλοποίηση μιας ιδέας που σκοπό της έχει το παγκόσμιο καλό, την παγκόσμια ειρήνη, με επαφές που ο ίδιος έκανε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, με εκατοντάδες ανθρώπους που αγάπησαν αυτή την ιδέα του.

Η «Ολύμπια Ειρήνη» αποτελεί ένα ιδεόγραμμα του Αύριο για όλους τους Έλληνες του σήμερα και όχι μόνο για τους μετανάστες της Αυστραλίας αλλά και για τους απανταχού Έλληνες.

Συνέχισε … Καλή δύναμη..!

Ανδρέας Κολλάρος

Βιβλιοπαρουσίαση

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top