Το εστιατόριο Geranium στην Κοπεγχάγη του σεφ Rasmus Kofoed και του σομελιέ Soren Ledet κατέκτησε την πρώτη θέση στη λίστα των 50 καλύτερων εστιατόριων του κόσμου για το 2022. Ο Rasmus Kofoed, που πήρε το μικρόφωνο ευχαριστώντας τους διοργανωτές μόλις ανακοινώθηκε η πρωτιά του, θεωρείται εκπρόσωπος της νέας σκανδιναβικής κουζίνας και έχει αναγνωριστεί τόσο για την τεχνική του αρτιότητα όσο και για την δουλεμένη εικόνα των δημιουργιών του.
Η ανακοίνωση της πρώτης θέσης υπήρξε το αποκορύφωμα της τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στο ιστορικό Old Billingsgate, εντυπωσιακό κτίριο της βικτωριανής εποχής, στις όχθες του ποταμού Τάμεση. Το World’s 50 Best Restaurants, μια ιδέα βρετανικής εταιρείας media που εξελίχθηκε σε θεσμό, γιόρταζε φέτος τα 20 χρόνια από τη γέννησή της γι’ αυτό και η εκδήλωση της Δευτέρας 18 Ιουλίου ήταν ιδιαίτερα λεμπερή.
Τη δεύτερη θέση της λίστας που στο παρελθόν έχει επικριθεί για τον ευρωκεντρικό της χαρακτήρα κατέκτησε φέτος το εστιατόριο Central στο Περού και την τρίτη θέση το Disfrutar στην Ισπανία, χώρα της οποίας άλλα δύο εστατιατόρια εμφανίζονται στην πρώτη δεκάδα (το Diverxo και Asador Etxebarri). Δύο ιταλικά εστιατόρια (Le Calandre και Lido 84), δύο εστιατόρια από το Μεξικό (Quintonil και Pujol) και ένα εστιατόριο από τη Βραζιλία (A Casa do Porco) καταλαμβάνουν φέτος τις 10 πρώτες θέσεις των World’s 50 Best Restaurants.
Το Geranium
Στη συνέντευξη που παραχώρησαν οι δυο ιδιοκτήτες του, Rasmus Kofoed και Søren Ledet, δηλώνουν πολύ ενθουσιασμένοι, ενώ οφείλουν την πρωτιά όχι μόνο στις δικές τους προσπάθειες αλλά και όλης της ομάδας τους.
Μάλιστα, το εν λόγω εστιατόριο είναι το πρώτο meat free που βγαίνει πρώτο στον θεσμό και αυτό είναι μια ακόμα νίκη για τον έναν από τους δυο που δεν τρώει καθόλου κρέας κιόλας. Στο εστιατόριο αυτό κάθε πιάτο είναι ένα περίπλοκο έργο τέχνης που σερβίρεται σε πιατικά εμπνευσμένα από τη φύση.
Μπορεί να είναι meat free το μενού, ωστόσο δεν είναι vegan ούτε vegetarian, αφού σερβίρεται ψάρι, εστιάζοντας συγκεκριμένα σε τοπικά θαλασσινά και λαχανικά από βιολογικά και βιοδυναμικά αγροκτήματα στη Δανία και τη Σκανδιναβία.
View this post on Instagram
Δείτε τα υπόλοιπα εστιατόρια της φετινής λίστας:
50. Single Thread, Healdsburg, CA
49. Ikoyi, London
48. Leo, Bogota
47. Oteque, Rio de Janiero
46. Belcanto, Lisbon
45. Narisawa, Tokyo
44. Le Bernardin, New York City
43. Boragó, Santiago
42. Quique Dacosta, Dénia, Spain
41. La Cime, Osaka
40. Schloss Schauenstein, Furstenau, Switzerland
39. Sorn, Bangkok
38. Jordnær, Copenhagen
37. Fyn, Cape Town
36. Odette, Singapore
35. The Clove Club, London
34. Hisa Franko, Kobarid, Slovenia
33. Atomix, New York City
32. Mayta, Lima
31. Arpège, Paris
30. Florilège, Tokyo
29. St. Hubertus, San Cassiano, Italy
28. Le Clarence, Paris
27. Hof Van Cleve, Kruishoutem, Belgium
26. Restaurant Tim Raue, Berlin
25. Frantzén, Stockholm
24. The Chairman, Hong Kong
23. The Jane, Antwerp
22. Septime, Paris
21. Mugaritz, San Sebastian, Spain
20. Den, Tokyo
19. Piazza Duomo, Alba, Italy
18. Alchemist, Copenhagen
17. Nobelhart & Schmutzig, Berlin
16. Elkano, Getaria, Spain
15. Reale, Castel di Sangro, Italy
14. Don Julio, Buenos Aires
13. Steirereck, Vienna
12. Uliassi, Senigallia, Italy
11. Maido, Lima
10. Le Calandre, Rubano, Italy
9. Quintonil, Mexico City
8. Lido 84, Gardone Riviera, Italy
7. A Casa do Porco, Sao Paulo
6. Asador Etxebarri, Atxondo, Spain
5. Pujol, Mexico City
4. Diverxo, Madrid, Spain
3. Disfrutar, Barcelona, Spain
2. Central, Lima
1. Geranium, Copenhagen