Τα δρώμενα θα διαρκέσουν έως τις 03/12, ενώ διοργανώνονται από τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.
«Με στεφάνια και παρελάσεις Τιμούμε τους ήρωες της πόλης μας» στην Αστική Σχολή
Οι εκδηλώσεις σήκωσαν αυλαία το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στην Αστική Σχολή με την έκθεση: «110 χρόνια από την Απελευθέρωση της Κατερίνης. Με στεφάνια και παρελάσεις Τιμούμε τους ήρωες της πόλης μας». Μια ιστορική αναδρομή μέσω χαρακτηριστικών φωτογραφικών στιγμιότυπων σε παρελάσεις, εορτασμούς για την απελευθέρωση της πόλης μας, για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι. Μία έκθεση για την πολιτιστική και εθνική μας κληρονομιά, που επιμελείται μοναδικά, η Ελένη Σταθακοπούλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός – Εκπαιδευτικός, ενώ πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή, του συλλόγου «Μακεδονία» του Νέου Κεραμιδίου.
Στη διάρκεια των εγκαινίων που παρουσίασε η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), Μυράντα Παππά, προλόγισε η Αντιπρόεδρος του συλλόγου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Μαρία Τσαουσίδου, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης, Κώστα Κουκοδήμου απηύθυνε ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ, Γιάννης Νταντάμης. Για την ταυτότητα της έκθεσης μίλησε η Ελένη Σταθακοπούλου, ενώ όπως επισημάνθηκε για πρώτη φορά στην συγκεκριμένη εκδήλωση αναγνώσθηκαν τα ονόματα των φονευθέντων, εξαφανισθέντων και θανόντων στη μάχη για την απελευθέρωση της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό, στις 16 Οκτωβρίου 1912.
Διάρκεια έκθεσης έως τις 18 Οκτωβρίου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, πρωί 10:00 π.μ. – 13:00, απόγευμα 18:00 – 20:00
Έκθεση χειροποίητης κούκλας της Νίτσας Ξανθοπούλου στο Μητροπολιτικό Μέγαρο
«Με το αντί, το βελόνι, το όνειρο και το μεράκι: Ήρωες και ηρωίδες στον Μακεδονικό Αγώνα»
Τα χέρια της Νίτσας Ξανθοπούλου ντύνουν διαχρονικά με ιδιαίτερη φροντίδα μοναδικές κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές, περίπλοκα κεφαλοδέματα, χρυσοποίκιλτα ζωνάρια. Η ενταγμένη στις εκδηλώσεις «110 χρόνια Ελεύθερη πόλη» νέα έκθεση της δημιουργού, συνδιοργανώνεται με το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού «Το ξαθέρι» σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, ενώ θέτει στο επίκεντρο τη δύναμη της λαϊκής μας παράδοσης. Την έκθεση επισκέφτηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, ο οποίος συνεχάρη τη δημιουργό για το πολύτιμο για την τοπική ιστορία και παράδοση έργο της. Παράλληλα παρέστησαν, εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος, ο π.Αθανάσιος Μαρινόπουλος, ο οποίος μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, ο Αιδέσιμος της Ευαγγελικής Εκκλησίας, Γιάννης Υφαντίδης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Γιάννης Νταντάμης, ο πρόεδρος του Εργαστηρίου Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού «Το ξαθέρι», Μιχαήλ Δουλγεράκης, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος φίλων της παράδοσης και του πολιτισμού.
Διάρκεια έκθεσης έως τις 26 Οκτωβρίου
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 13:00
Τετάρτη, 18:00 -19:00
Σάββατο, 11:00 -12:00
Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης
Χρονικό Τοπικής Ιστορίας
Αμέσως μετά, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου ακολούθησε ομιλία με θέμα (Χρονικό Τοπικής Ιστορίας): «Ο Μακεδονικός Αγώνας και η συμβολή των Κρητών Μακεδονομάχων» από τον Νικόλαο Ναχόπουλο, Διδάκτορα Τοπικής Ιστορίας, Δ/ντή 2ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης. Την εκδήλωση πλαισίωσε ο Δημήτριος Μπεϊνάς με το μουσικό του σχήμα.
Χορός των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Κατερίνης
Ανήμερα της επετείου της 16ης Οκτωβρίου, πολιτιστικοί σύλλογοι πλαισιωμένοι από τοπικούς οργανοπαίκτες, με φόντο το άγαλμα της Ελευθερίας έγιναν ένας μεγάλος κύκλος και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, τιμώντας έτσι τα 110 χρόνια Ελεύθερης πόλης. Η συγκεκριμένη εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης.