Από τη ζέστη στον… καιρό της ανατροπής! Μετά τον παρατεταμένο καύσωνα που ταλαιπώρησε τη χώρα, έρχεται έντονη αστάθεια, με καταιγίδες, χαλάζι και ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη.
Ο γνωστός μετεωρολόγος αναφέρει ότι από την Πέμπτη 1 Αυγούστου, το σκηνικό του καιρού αλλάζει δραστικά, με προβλεπόμενη πτώση της θερμοκρασίας και επικράτηση βοριάδων που τοπικά θα αγγίξουν τα 7 μποφόρ, κυρίως στο Αιγαίο.
Οι κύριοι κίνδυνοι των επόμενων ημερών:
-
Τοπικές πλημμύρες λόγω μεγάλου όγκου βροχής
-
Συχνές ηλεκτρικές εκκενώσεις (κεραυνοί)
-
Χαλαζοπτώσεις πιθανώς με μεγάλης διαμέτρου χαλάζι
-
Μπουρίνια σε παράκτιες περιοχές
-
Απότομες ριπές ανέμου κατά τη διάρκεια των φαινομένων
-
Ενίσχυση των βοριάδων με ριπές έως 7 μποφόρ
Η αλλαγή αυτή οφείλεται σε διαταραχή από την Ιταλία, η οποία θα κινηθεί προς την Ελλάδα και θα προκαλέσει αστάθεια στα κεντρικά, τα βόρεια και το εσωτερικό της Πελοποννήσου.
Η τάση αυτή θα συνεχιστεί έως τις 12–15 Αυγούστου, με τον άστατο καιρό να κυριαρχεί. Οι ψυχρότερες αέριες μάζες από την κεντρική Ευρώπη φαίνεται να εκτοπίζουν τις θερμές από τη Βόρεια Αφρική, αποτρέποντας νέο κύμα καύσωνα για την ώρα.
Συμπέρασμα: Από τον καύσωνα περνάμε σε φάση καιρικής αποσταθεροποίησης. Η προσοχή πρέπει να είναι στραμμένη στις αιφνίδιες καταιγίδες, ενώ οι τοπικές αρχές καλούνται να είναι σε ετοιμότητα για πλημμυρικά φαινόμενα.




























