Ένας παράλογος συλλογισμός… Δ΄. ΟΙ ΑΠΩΤΕΡΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΗΠΑ

Του Γιάννη Κορομήλη

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν ασφαλώς μια διμερής καθαρά Συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ. Εμφανώς στην υπόθεση  αναμείχτηκαν- με διάφορους τρόπους  και όπως συνήθως-  οι «μεγάλες δυνάμεις»: ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία κ.α. Και φυσικά δεν παρενέβησαν μόνο στις συζητήσεις τις σχετικές με τη ονοματοδοσία του κράτους Σκοπίων, συμβουλευτικά έστω, της τελευταίας φάσης.  Έχουν μερικών δεκαετιών προϊστορία. Που σημαίνει  ότι πίσω από τις επίσημες δηλώσεις, τα συγχαρητήρια, τις βραβεύσεις και τα συγχαρητήρια για την σημασία της Σ.τ.Π στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και άλλα παρόμοια, κρύβονται σοβαρά συμφέροντα.

Κι όπως είναι φανερό, επαληθεύεται, και σ΄αυτή την περίπτωση η ρήση του Ελευθερίου Βενιζέλου: « Στην εποχή μας δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια, αλλά εθνικά συμφέροντα». Ρήση που επανέλαβε αργότερα- με άλλα λόγια βέβαια- ο πάλαι ποτέ ηγέτης της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης Νικήτα Χρουστσώφ (ή κοινώς Κρούτσεφ). Ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1960 μιλώντας στα Ηνωμένα Έθνη, έβγαλε οργισμένος… το ένα παπούτσι, χτύπησε μ΄αυτό δυνατά το έδρανο του και ανέκραξε: « Εσείς οι Αμερικανοί δεν ενεργείτε με τη δύναμη της λογικής αλλά με τη λογική της δύναμης»!. Και προφανώς είχε δίκιο. Το μόνο που βέβαια δεν είπε ήταν ότι και η «δική του» τ. Σοβιετική Ένωση με τη ίδια λογική λειτουργούσε.

Οι «μεγάλες δυνάμεις» χρόνια πριν την Σ.τ.Π, μερικές δεκαετίες για να ακριβολογούμε, έβαλαν, η κάθε μια με τον τρόπο της, την «ουρά» τους για να «μαγειρευτεί» αυτή τη περίφημη (ανθελληνική) Συμφωνία. Για πολλά χρόνια ο μεσολαβητής του ΟΗΕ (διάβαζε των ΗΠΑ) έκανε τακτικά τις βόλτες του (κι όχι βέβαια μόνον αυτός) ΗΠΑ- Ελλάδα – Σκόπια «αγωνιζόμενος» να καταφέρει τους Έλληνες και τους Σλαβοαλβανορομά σε κάποια συμφωνία. Μεσολαβητής βαλτός, δοτός και προκατειλημμένος φάνηκε καθαρά από την εμμονή του σ΄ ένα συγκεκριμένο όνομα αυτό της «Μακεδονίας» στην ανάγκη με κάποιο προσδιορισμό. Όπερ και εγένετο. Το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» τους γείτονες μας, αλλά και η… «Μακεδονική»  γλώσσα και  εθνότητα.

Το «βαλτός» και «προκατειλημμένος» (σε βάρος ημών των Ελλήνων) αποδεικνύεται περίτρανα με την στάση των εντολέων των Αμερικάνων που , δια των προέδρου τους Τζ.Μπους (του νεώτερου) ο οποίος τέσσερες μόλις μέρες μετά την ορκωμοσία του (!!) αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία» από τις αρχές του 2004 δηλαδή!!!

Αλλά πολλές δεκαετίες νωρίτερα, στις 16 Ιανουαρίου του 1960 συγκριμένα ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεν Γκουριόν έγραψε στο περιοδικό Look των ΗΠΑ  «προφητικά» με τίτλο « πώς φαντάζομαι το μέλλον» ότι περί το 1987(!!!) δηλ. 27 χρόνια αργότερα θα τελειώσει ο ψυχρός πόλεμος, και λίγο αργότερα θα διαλυθεί η ΕΣΣΔ και γενικά το Κομμουνιστικό μπλοκ, οι χώρες του οποίου θα ενταχθούν στην Ενωμένη Ευρώπη (πλην Ρωσίας) και μαζί με την Ελλάδα θα αποτελέσουν το ανατολικό τμήμα (και φτωχότερο του δυτικού) της Ε.Ε. Έβλεπε λοιπόν, (ή μήπως ονειρευόταν (ή σχεδίαζε;) τι θα γίνει μετά 30-40 χρόνια; Μεγάλος Προφήτης!! Δεν συμφωνείτε;

Ήρθαν αργότερα το 1985 συγκεκριμένα οι τότε  ηγέτες των δυο υπερδυνάμεων (Ρέιγκαν και Γκορμπατσόφ) που 12-16/11/1985 είχαν επίσημες συνομιλίες στη Γενεύη και αποφάσισαν: Να διαλυθούν ΕΣΣΔ, Γιουγκοσλαβία, κομμουνιστικό μπλοκ. Πράγμα που έγινε λίγα χρόνια αργότερα  (όπως τάλεγε ο Μπεν  Γκουριόν)

Αποφάσισαν επίσης (Ρέιγκαν και Γκορμπατσόφ) να δημιουργηθεί, αργότερα μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, κράτος με το όνομα «Μακεδονία», πρωτεύουσα τη Θες/νικη (σ.σ δεν σας θυμίζει τη «Μακεδονία του  Αιγαίου») και .. σύνορα με την Ελλάδα ή τον εθνικό δρόμο Θεσ/ικης- Χαλκηδόνας – Βέροιας- Κοζάνης- Καστοριάς- συνόρων με Αλβανία (δεν υπήρχε τότε η Εγνατία) ή, αν κάπου στραβώσει το πράγμα, τα σύνορα «Μακεδονίας»- Ελλάδας θα είναι στα Τέμπη! Αυτά όλα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες .

Όσο για τη Θράκη – η οποία θα έχει αποκοπεί από την Ελλάδα, διότι θα μεσολαβεί η «Μακεδονία» – στο αυριανό φύλλο.

Συνεχίζεται 

 

Σχετικά Άρθρα

Next Post
Εμβόλιο - ΕΟΔΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.