Επί τα βελτίω αναθεώρησε την εκτίμησή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η DBRS, αφού εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% φέτος, 0,4% υψηλότερα από ότι είχε εκτιμήσει τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι η DBRS είναι ο πρώτος αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ οίκος που έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα ξανά, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023.
Ωστόσο διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2024 στο 1,5%.
Καλύτερη θα είναι και η εικόνα από την αγορά εργασίας, καθώς εκτιμά ότι η ανεργία θα μειωθεί στο 10,8% το 2024, από 11% φέτος.
Οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες είχαν καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο το 2023
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της DBRS, οι διάμεσες προβλέψεις για την πλειονότητα των μεγάλων οικονομιών αναθεωρήθηκαν ξανά προς τα πάνω το περασμένο τρίμηνο. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ προβλέπεται τώρα να φτάσει περίπου στο 2% για το 2023 – ελαφρώς πάνω από τις περισσότερες εκτιμήσεις για πιθανή ανάπτυξη – με ανάπτυξη 1,4% να προβλέπεται για τον Καναδά. Η Ιαπωνία αναμένεται τώρα να σημειώσει ανάπτυξη 1,8%.
Οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την Ευρώπη ήταν πιο μικτές. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα πάνω, αν και εξακολουθούν να είναι με χαμηλό ρυθμό 0,7% και 0,4%, αντίστοιχα. Οι προβλέψεις για την Ιταλία και τη Γερμανία κινήθηκαν αντίθετα, στο 0,8% και στο -0,3%. Οι προβλέψεις ανάπτυξης για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα έχουν επίσης βελτιωθεί κοντά στο 2% η καθεμία.
Ανεργία
Τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν χαμηλά και οι περισσότερες προβλέψεις για τη μέση ανεργία έχουν επίσης μειωθεί τους τελευταίους μήνες. Αν και η DBRS παραδέχεται ότι έχει δει κάποια αύξηση σε μεγάλες εταιρείες που ανακοινώνουν απολύσεις ή μειώσεις προσωπικού, η αύξηση της απασχόλησης συνεχίστηκε αμείωτη σε αρκετούς βασικούς τομείς της οικονομίας (π.χ. υγειονομική περίθαλψη, ταξίδια). Τα ποσοστά ανεργίας, αν και αρχίζουν να αυξάνονται, παραμένουν κοντά στα χαμηλά πολλών δεκαετιών στις περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως στις ΗΠΑ) η χαμηλή ανεργία αντικατοπτρίζει επίσης κάποιο βαθμό αυξημένης μη συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μετά την πανδημία. Οι αγορές εργασίας παραμένουν ισχυρές, παρόλο που οι προοπτικές για προσλήψεις συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Ειδικά στον Καναδά, ο γρήγορος ρυθμός μετανάστευσης έχει υποστηρίξει την ταχύτερη ανάπτυξη, αλλά έχει επίσης συμβάλει σε αυξημένες ανοδικές πιέσεις στην τιμή της στέγασης και των συναφών υπηρεσιών.
Πηγή ΟΤ