Στην «Εκάβη», φιλοξενήθηκε την Τρίτη 9/05 η 13η Διεθνής Μαθηματική Εβδομάδα. Ένα μεγάλης διάρκειας συνέδριο, υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος, και πλούσιας θεματολογίας εισηγήσεις από ειδικούς.
Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν φορείς της εκπαίδευσης, ο αντιπρόεδρος του παραρτήματος Ε.Μ.Ε Πιερίας Αναστάσιος Ευαγγελόπουλος, ενώ το ιδιαιτέρως σημαντικό γεγονός χαιρέτησε και ο υποψήφιος βουλευτής Πιερίας Σάββας Χιονίδης, απονέμοντας τα εύσημα στους διοργανωτές, κι εκφράζοντας την αμέριστη αγάπη του για τον ευρύ τομέα των μαθηματικών.
Οι μαθητές του ΓΕΛ Λιτοχώρου, παρουσίασαν μια μελέτη σχετικά με την επίδραση των μαθηματικών στις τεχνολογίες της αρχαιότητας, προβάλλοντας επίσης τα επιτεύγματα επιστημόνων, όπως ο Πυθαγόρας, ο Αρχιμήδης, κ.α, που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη τόσο των μαθηματικών, όσο και του ευρύτερου πεδίου των θετικών επιστημών.
Εν συνεχεία, ο Θ.Κουφός Διδάκτωρ Μαθηματικών, μίλησε για τη σημασία γνώσης της ιστορίας των μαθηματικών, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως, «για να καταλάβουμε την ομορφιά, και την γοητεία του μαθηματικών, είναι να διαβάσουμε την ιστορία τους». Ο κ. Κουφός, αναφέρθηκε στον ορισμό της μαθηματικής έννοιας, καθώς τα γνωρίσματα της μαθηματικής σκέψης, που καλλιεργούνται στους μαθητές, μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. Πολυχρόνης Μωυσιάδης, σε μια ομιλία με θέμα «Από την Άμορφη Παρατήρηση στη Στατιστική». Ο κ. Μωυσιάδης μέσα από ένα παράδειγμα, εξήγησε απλά την έννοια των πιθανοτήτων, του συνόλου, και άλλων που περικλείονται στον ευρύτερο τομέα της Στατιστικής.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε βράβευση μαθητών διαφόρων βαθμίδων της εκπαίδευσης του τόπου, που διακρίθηκαν στο παρελθόν σε μαθηματικούς διαγωνισμούς, ακόμη και σε πανελλήνιο επίπεδο.
Κατόπιν, ο αντιπρόεδρος του παραρτήματος Ε.Μ.Ε Πιερίας, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία, για τα ποσοστό επιτυχίας των Ελλήνων μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις, ειδικότερα στην εξέταση θεμάτων που αφορούν το «Ρυθμό Μεταβολής».
Ο Δ.Γραμματικόπουλος, με τίτλο έρευνας, «Η επίδραση της Κλασικής Μαθηματικής Λογικής στην Ασαφή Λογική», μίλησε για τον ορισμό της μαθηματικής λογικής, και το πώς βρίσκει εφαρμογή σε ζητήματα όπως η ρομποτική, η αυτόνομη οδήγηση, κλπ.
Η πρόεδρος του παραρτήματος Ε.Μ.Ε Πιερίας Άννα Καγκασίδου, σε μια περιεκτική ομιλία με τίτλο, «Η Γέννηση των Λογαρίθμων», αναφέρθηκε στην ιστορική προέλευση των διάφορων λογαρίθμων, και τη σημασία τους για τη μαθηματική επιστήμη.
Τέλος, ο Δ.Γραμματικόπουλος Γεν. Γραμματέας του παραρτήματος Ε.Μ.Ε Πιερίας, έκλεισε την εκδήλωση, με μια εισήγηση αναφορικά με θέματα τοπολογίας, που χρησιμοποιούνται σε μαθηματικά περιβάλλοντα, και άπτονται υψηλού μαθηματικού γνωστικού επιπέδου.
Το παρόν πόνημα αποτελεί συνδιοργάνωση, της Ε.Μ.Ε., του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας, του ΑΠΘ, της Σχολής Θετικών Επιστημών – ΔΙ.ΠΑ.Ε. Καβάλας, και των Παραρτημάτων Καβάλας, Λάρισας, Πιερίας.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, ο υποψήφιος βουλευτής Πιερίας με τη ΝΔ Σάββας Χιονίδης, ο σεβασμιότατος πατ. Διονύσιος από την Ι.Μ. Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, εκπρόσωπος του Δημάρχου Κατερίνης, η διευθύντρια Α' βάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Παρθένα Τριανταφυλλίδου, ο διευθυντής Β' βάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Γεώργιος Μακρής, ο διευθυντής του Τμήματος Εφοδιαστικής Αλυσίδας Δ. Τριανταφύλλου, η πρόεδρος του παραρτήματος Ε.Μ.Ε. Πιερίας Άννα Καγκασίδου, και σύνολο εκπαιδευτικών του μαθηματικού και όχι μόνο τομέα.
Εικόνες από την 13η Διεθνής Μαθηματική Εβδομάδα: