Οι πρώτοι Έλληνες χρυσοθήρες ήταν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, που ξεκίνησαν από τον σημερινό Βόλο με το καράβι Αργώ.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Έκαναν ένα πολύ μεγάλο ταξίδι, την περίφημη Αργοναυτική Εκστρατεία. Κι αφού διέσχισαν όλο το Αιγαίο Πέλαγος, τα Δαρδανέλια, τον Βόσπορο και την Μαύρη Θάλασσα, έφτασαν στην μακρινή Κολχίδα και έκλεψαν το χρυσόμαλλο δέρας.
Από τότε μάς έμεινε το κουσούρι να θέλουμε να γίνουμε εύκολα πλούσιοι. Έτσι, πριν από μερικά χρόνια παίξαμε στον τζόγο του χρηματιστηρίου και χάσαμε περιουσίες ολόκληρες. Επαληθεύτηκε τότε η παροιμία, «Ο παίζων χάνει και ο πίνων μεθά».
Δεν βάλαμε μυαλό, όμως, και ξαναθελήσαμε να κάνουμε πλούσια ζωή. Δανειστήκαμε πολλά λεφτά, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια κλπ. Το κράτος μας δανείστηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πολλά δισεκατομμύρια. Με υποθήκη για 99 χρόνια ό,τι έχουμε και δεν έχουμε μέχρι να τα ξεπληρώσουμε.
Αύριο, Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024, ξεκινάει για τους λάτρεις του τζόγου, τους σύγχρονους χρυσοθήρες, ένα ακόμα “τυχερό” παιχνίδι.
Ονομάζεται Eurojackpot και υπόσχεται πολλά εκατομμύρια κέρδη.
Η χώρα μας θεωρείται παράδεισος του τζόγου. Κάθε μέρα τα πρακτορεία ΟΠΑΠ είναι γεμάτα από προσκυνητές της θεάς του ΚΙΝΟ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, KINO και των άλλων «τυχερών» παιχνιδιών. Κάθε μέρα η τηλεόραση διαφημίζει το τζάκποτ στο ΤΖΟΚΕΡ και τα άλλα τυχερά παιχνίδια. Καζίνο λειτουργούν στη χώρας μας στην στα εξής εννιά μέρη: Πάρνηθα, Λουτράκι, Ρίο, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Σύρο, Κέρκυρα, Ρόδο, Χαλκιδική.
Εκτός από τα γνωστά μας λαχεία Λαϊκό, Εθνικό, εκτός από τον ιππόδρομο, αμέτρητα διαφορετικά τυχερά παιχνίδια, για την ακρίβεια εκατό σαράντα οκτώ (148), παίζονται καθημερινά στη χώρα μας:
ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΚΙΝΟ, ΠΡΟΤΟ, BOWLING, ΣΚΡΑΤΣ, EXTRA 5, SUPER 3, ΠΡΟΠΟ, ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ, ΠΡΟΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΠΡΟΠΟ ΤΕΤΑΡΤΗΣ, ΠΡΟΠΟ ΣΑΒΒΑΤΟΥ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΣΤΟ ΜΠΕΪΖΜΠΟΛ, RACES, POWERSPIN, PENALTIES, ΤΥΧΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 50, ΓΚΟΛ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ, TYXΕΡΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ, ΚΑΡΟ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ, TYXΕΡΑ ΦΛΟΥΡΙΑ, ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΦΤΕΡΟ, ΤΥΧΗ ΣΤΟ ΑΨΕ ΞΥΣΕ, ΤΥΧΕΡΑ ΦΛΟΥΡΙΑ, 3 ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ, ΣΟΥΤ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ, AΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 100, ΧΡΥΣΑ 7ΑΡΙΑ, ΕΦΤΑΤΥΧΗ, ΓΑΤΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ, 10 ΤΟ ΚΑΛΟ, ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ, ΑΣΟΣ ΚΑΙ ΡΗΓΑΣ, ΜΕΤΡΗΤΑ 24 ΚΑΡΑΤΙΩΝ, ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΜΑΓΙΚΑ ΚΕΡΑΣΙΑ, ΧΡΥΣΕΣ ΛIΡΕΣ, 12 ΜΗΝΕΣ ΤΥΧΗ, ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ TO 200, ΣΗΜΕΡΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ, MONOPOLY, ΤΟ ΛΥΧΝΑΡΙ ΤΟΥ ΑΛΛΑΝΤΙΝ, SUPER ΜΑΓΙΚΑ ΚΕΡΑΣΙΑ, ΤΥΧΗ ΒΡΟΧΗ, MONTE CARLO, VIP ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ, ΕΦΤΑΡΙΑ, ΦΛΕΒΑ ΧΡΥΣΟΥ, KEΡΔΗ ΣΤΑ ΠΑΝΙΑ ΣΑΣ, ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΤΟΥ ΜΙΔΑ, ΜΠΛΑΚ ΤΖΑΚ ΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ κ.ά,
Κανείς δεν προσέχει ιδιαίτερα τα ψιλά γράμματα στις σχετικές διαφημίσεις, που λένε “Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας”.
Οι ψυχολόγοι και οι διευθυντές των κέντρων θεραπείας ατόμων εξαρτημένων από ναρκωτικά λένε ότι η εξάρτηση από τον τζόγο είναι τεράστια και γίνεται πανεύκολα μέσω ιντερνέτ και κινητών τηλεφώνων.
Οι πωλητές ανιχνευτών κρυμμένων θησαυρών κάνουν χρυσές δουλειές. Και βεβαιώνουν ότι ένας στους τρεις Έλληνες είμαστε χρυσοθήρες.
Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, λέει μια παλιά παροιμία. Οι χρυσοθήρες είναι εφοδιασμένοι με μυστικούς κώδικες σε χάρτες (αληθινούς ή ψεύτικους), σημάδια σε δέντρα και βράχους, θρύλους για θαμμένους θησαυρούς από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, της Κατοχής και του Εμφυλίου.
«Στην Ελλάδα υπερβαίνουν τα τρία εκατομμύρια οι λάτρεις της ανίχνευσης θησαυρών», δήλωσε πρόσφατα στην ΕΡΤ ο Γιώργος Πολατίδης, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην πώληση ανιχνευτών μετάλλων στην Παναγίτσα Έδεσσας. Η περιοχή θεωρείται η “Μέκκα των χρυσοθήρων” και έχει φιλοξενήσει και το 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Χρυσοθήρων!
Ποιοι, όμως, είναι όλοι αυτοί οι θησαυροί και που βρίσκονται;
Αρχικά, στο νότιο Έβρο οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού αποκάλυψαν πολλά σημεία ενδιαφέροντος για αυτούς που ψάχνουν θησαυρούς. Έτσι άρχισαν να ερευνώνται σημεία που ήταν κρυμμένα από τη φύση μέχρι σήμερα, με τους χρυσοθήρες να πιστεύουν ότι εκεί βρίσκονται καλά κρυμμένοι θησαυροί, όπως αναφέρει το gazzetta.gr. Αξίζει να αναφερθεί ότι και η Ροδόπη θεωρείται το απόλυτο hot spot των wanna be Ιντιάνα Τζόουνς, που σπεύδουν στην περιοχή αναζητώντας με τα κατάλληλα μηχανήματα χρυσαφικά και λίρες.
Ο θησαυρός του Αλή Πασά στα Ιωάννινα
Ο θρύλος για τον χαμένο θησαυρό του Αλή Πασά, παραμένει ακόμα και σήμερα ελκυστικός για επίδοξους χρυσοθήρες. Σύμφωνα με μία πτυχή, τρία φορτωμένα μουλάρια με θησαυρούς αποπροσανατολίστηκαν και χάθηκαν στα χωριά γύρω από την πόλη των Ιωαννίνων. Ο θρύλος αυτός για τον χαμένο θησαυρό του Αλή Πασά οδήγησε μία γυναίκα σε μία δικαστική περιπέτεια που κράτησε 7 χρόνια, καθώς επίδοξοι χρυσοθήρες κατήγγειλαν την γυναίκα για σωρεία παραβάσεων των οικοδομικών διατάξεων ζητώντας να κριθεί το σπίτι της κατεδαφιστέο, καθώς πίστευαν ότι στο σημείο που ήταν το σπίτι της ήταν κρυμμένος ο θησαυρός του Αλή Πασά.
Ο θησαυρός του Κιαμίλ Μπέη στο Λουτράκι
Ακόμη και στις μέρες μας εξακολουθούν κάποιοι να αναζητούν μάταια την τεράστια περιουσία του Κιαμήλ μπέη, του τελευταίου Τούρκου διοικητή της Κορίνθου. Χρυσά γρόσια, πουγκιά γεμάτα με λίρες, βενετσιάνικοι λίθοι και κούτες με σμαράγδια αναζητούνται εδώ και 200 χρόνια από γενιές και γενιές Ελλήνων.
Μέχρι και σήμερα υπάρχουν ένα σωρό θρύλοι γύρω από τους αμέτρητους θησαυρούς του Κιαμήλ Μπέη, σύμφωνα με τους οποίους ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του τελευταίου Τούρκου διοικητή είναι ακόμα κρυμμένο σε διάφορες τοποθεσίες της Κορινθίας. Έτσι δεν είναι λίγοι οι σύγχρονοι χρυσοθήρες που ψάχνουν να τους ανακαλύψουν..
Τα λάφυρα του λήσταρχου Παπακυριτσόπουλου στη Φθιώτιδα
Στην περιοχή της Φθιώτιδας, που δρούσε ο περίφημος λήσταρχος Παπακυριτσόπουλος, λέγεται ότι όσα κλοπιμαία συγκέντρωνε τα έθαβε στην δασώδη περιοχή της Οίτης. Ο θρύλος λέει ότι ο λήσταρχος δεν είχε προλάβει να ξεθάψει το θησαυρό πριν πεθάνει από τα πυρά των αστυνομικών αρχών της εποχής. Και κάπως έτσι, οι σημερινοί «Ιντιάνα Τζόουνς» ψάχνουν και ψάχνουν και ξαναψάχνουν, αλλά μάταια…
Ο θησαυρός του Πύρρου στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στα ορεινά της Πρέβεζας, αναζητούν μέχρι και σήμερα τον θησαυρό του Πύρρου, ο οποίος έδωσε εντολή να θαφτούν εκεί τα πλούτη του. Ο Πύρρος ήταν βασιλιάς των Μολοσσών και ο θρύλος λέει πως όταν πολεμούσε στην Ιταλία και κατάλαβε ότι ίσως δεν ζήσει έδωσε εντολή να θαφτούν οι θησαυροί του στα βουνά της Πρέβεζας. Κανένας όμως δεν έχει εντοπίσει τον πολύτιμο θησαυρό.
Οι λίρες των Βρετανών στην Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία
Στα καφενεία των χωριών της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας κυκλοφορούν ακόμα οι θρύλοι για θησαυρούς και χρυσές λίρες από την Κατοχή.
Αρκετοί ψάχνουν ακόμα για να εντοπίσουν τα σεντούκια με τις χρυσές λίρες παλαιάς κοπής που έκρυψαν οι αντάρτες. Πρόκειται για τις χρυσές λίρες που πετούσαν οι Βρετανοί στους αγωνιστές για να ενισχύσουν την Ελληνική Αντίσταση. Πολλά όμως από τα σακιά δεν έβρισκαν τον στόχο και χάνονται με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι χρυσοθήρες να τα αναζητούν κατά καιρούς.
Η επιδημία του τζόγου είναι παλιά, τότε που βγήκαν οι παροιμίες “Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται” και “Η ελπίδα πεθαίνει στο τέλος”.
Την περιγράφει πολύ χαρακτηριστικά ο Γρήγορης Μπιθικώτσης στο τραγούδι του ”Ρίξε μια ζαριά καλή“:
Ρίξε μια ζαριά καλή
και για μένα βρε ζωή
φέρε και καμιά εξάρες
φτάνουν πια ντόρτια και δυάρες
φτάνουν πια τόσοι καημοί
Πού να πω τα βάσανα μου
πού να πω τα μυστικά μου
που μου καίνε την καρδιά
Δεν είμαι παιδί κακό
γιατί θέλεις να πονώ;
έφτασε η ψυχή στο σώμα
με ένα ασσόδυο ακόμα
απ\’ τον κόσμο θα χαθώ
Ρίξε μια ζαριά καλή
και για μένα βρε ζωή
και για μένα βρε ζωή
ρίξε μια ζαριά καλή.