Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου το απόγευμα, το Επιμελητήριο Πιερίας σε συνεργασία με το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου διοργάνωσε ενημερωτική εσπερίδα με θέμα: «Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Υποσαχάρια Αφρική», στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας, με εισηγητές στελέχη διπλωματικών αποστολών και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Υποσαχάρια Αφρική.
Μετά τους χαιρετισμούς του προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου και του κ. Βασίλη Τακά, Αντιπροέδρου του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου και Επίτιμου Προξένου Ν. Αφρικής στη Θεσσαλονίκη, ακολούθησε παρουσίαση των επιχειρηματικών ευκαιριών που προσφέρονται σε τομείς όπως οι κατασκευές, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η τεχνολογική αναβάθμιση, η αγροδιατροφή, ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μεταφορές και τα Logistics, η υγεία, οι τηλεπικοινωνίες κ.α. στα Αφρικανικά κράτη, όπως της Νοτίου Αφρικής, της Νιγηρίας, της Αιθιοπίας, της Ζάμπια και της Κένυας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη της διοικητικής επιτροπής καθώς και πλήθος κόσμου που παρακολούθησε την εκδήλωση και είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε αυτήν στο τέλος με συμμετοχή ανοιχτή και ερωτήσεις.
Οι ομιλητές της εσπερίδας ο κ. Βασίλης Τακάς, Felix Logo, Γενικός Πρόξενος της Πρεσβείας την Νιγηρίας στην Ελλάδα, Assefa Abiyu Shirango, Αν. Επικεφαλής της Πρεσβείας της Αιθιοπίας στη Ρώμη, ο κ. Δημήτρης Λουκάς, Πρόεδρος Ελληνο-Ζαμπιανού Επιμελητηρίου & Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της VALUERIGHT A.E., ο κ. Γιάννης Κουρκουτάς, Sub-Saharan Africa Market Expert, Dr. Ανδριανός Πρωτόγερος, Γενικός Διευθυντής της PLATO INSTITUTE και η κ. Λυδία Μουρατίδου Senior Officer Export Credit Greece S.A.
Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον κ. Αντώνη Μαυρίδη, μέλος Δ.Σ. Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου. ενώ υπήρξε ταυτόχρονη μετάφραση στα αγγλικά και ελληνικά.
Η δήλωση του Βασίλη Τακά, Αντιπροέδρου του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου και Επίτιμου Προξένου Ν. Αφρικής στη Θεσσαλονίκη στο Ολύμπιο Βήμα.
Η εκδήλωση είναι του Ελληνοαφρικανικού επιμελητηρίου σε συνεργασία με το επιμελητήριο Πιερίας, για να παρουσιάσουμε τις ευκαιρίες στην υποσαχάρια Αφρική, για τις ελληνικές επιχειρήσεις τόσο από άποψη εξαγωγών όσο και από άποψη επενδυτικών ευκαιριών. Η υποσαχάρια περιοχή της Αφρικής θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τις ελληνικές επιχειρήσεις γιατί έχει ένα πολύ μεγάλο δυναμικό όσο και καταναλωτικό.
Τα δικά μας προϊόντα είναι αποδεκτά σε αυτήν την περιοχή. Έχει μια μεσαία τάξη η οποία αυξάνεται συνεχώς και το ανθρώπινο δυναμικό της είναι σε ηλικίες μικρές, οπότε έχει όρεξη και για δουλεία και για κατανάλωση. Θεωρώ ότι η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις πρέπει να αναπτυχθούν εκεί το συντομότερο και έχουμε και ομογένεια που μπορεί να τους βοηθήσει.
Η Νότια Αφρική, επίσημα Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής είναι χώρα που τοποθετείται γεωγραφικά στο νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου. Έχει πληθυσμό 62.027.503 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2022.
Συνορεύει με τις χώρες: Ναμίμπια, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη και Εσουατίνι καθώς και με το Λεσότο που είναι περίκλειστο έδαφος, περιβαλλόμενο πανταχόθεν από περιοχές της Νότιας Αφρικής. Η Νότια Αφρική έχει μεικτή οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Αφρική μετά τη Νιγηρία. Επίσης, έχει σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με άλλες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
Όμως, η Νότια Αφρική εξακολουθεί να μαστίζεται από υψηλά ποσοστά φτώχειας και ανεργίας και επίσης είναι μια από τις 10 κορυφαίες χώρες όσον αφορά την ανισότητα κατανομής του πλούτου. Σε αντίθεση με άλλες φτωχές χώρες, η Νότια Αφρική δεν έχει ανεπτυγμένη παραοικονομία.
Στην Νότια Αφρική η σημαντικότερη πρόσφατη ελληνική επένδυση έγινε τον Μάρτιο του 2022 που αφορά στην εξαγορά της νοτιοαφρικανικής Coleus (εταιρεία παραγωγής μεταλλικών καπακιών φιαλών, πρώην θυγατρική της South African Breweries) από την Αstir Vitogiannis SA (Αυλώνα Αττικής, η οποία δραστηριοποιείται στον ίδιο τομέα).
Αν και σίγουρα υπάρχουν προκλήσεις για τους ενδιαφερόμενους, η παρουσία δέκα Επιμελητηρίων χωρών της ΕΕ και οι περίπου 2.000 εγκατεστημένες επιχειρήσεις συμφερόντων ΕΕ (οι οποίες απασχολούν περίπου 300.000 εργαζομένους), δημιουργούν ένα μάλλον ελκυστικό περιβάλλον επιχειρηματικών ευκαιριών για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον κι αυτό “μετράει” για την Ελλάδα, χάριν του μη αποικιοκρατικού παρελθόντος της ελληνικής ιστορίας αλλά και της επιτυχημένης επιχειρηματικής παρουσίας Ομογενών δεύτερης και τρίτης γενιάς, υπάρχει θετική αύρα για τη χώρα μας.
Κλάδοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι :
- τρόφιμα (φρέσκα, επεξεργασμένα, κατεψυγμένα),
- σπόροι, αγροτικός εξοπλισμός,
- καταναλωτικά αγαθά,
- προϊόντα υψηλής τεχνολογίας,
- μηχανολογικός, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός,
- μάρμαρα,
- κουφώματα,
- χημικά, πλαστικά, χαρτί και προϊόντα αυτών,
- μόδα,
- κατασκευαστικός τομέας, δομικά υλικά, προϊόντα αργιλίου,
- φάρμακα, cosmetics, καλλυντικά,
- ιατρικός εξοπλισμός,
- real estate,
- περιβαλλοντική τεχνολογία,
- υπηρεσίες διαχείρισης νερού, λυμάτων, ενέργειας.
Η χώρα της Αφρικής προσπαθεί με κάθε μέσο να δημιουργήσει ένα φιλικό για τους επιχειρηματίες περιβάλλον, στοχεύοντας σε επενδύσεις αλλά και μακρόχρονη ανάπτυξη σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.