Θετικό Φροντιστήριο

Θέατρο «Πήγασος»: «Ένα δικό της δωμάτιο» – Βασισμένο στο ομώνυμο δοκίμιο της Βιρτζίνια Γουλφ


Λεπτομέρειες Εκδήλωσης

Αυτό το γεγονός τελείσε στις 14 Απρίλιος 2024


Το Θέατρο «Πήγασος» παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Ένα δικό της δωμάτιο» βασισμένο στο ομώνυμο δοκίμιο της Βιρτζίνια Γουλφ, το οποίο η Βρετανίδα συγγραφέας έγραψε με βάση το υλικό δύο διαλέξεων που εκφώνησε το 1928 στο κολέγιο Newham και στο κολέγιο Girton στο Cambridge, με θέμα: «Γυναίκα και πεζογραφία».

Στο δοκίμιό της η Γουλφ θέτει ένα σύνθετο ερώτημα: Γιατί οι γυναίκες δεν είχαν ούτε έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τους άνδρες στο να δημιουργήσουν και ν΄ απολαύσουν την τέχνη; Γιατί οι γυναίκες υφίστανται διαχρονικές έμφυλες διακρίσεις; Η απάντηση του ερωτήματος από την Γουλφ είναι πολύ συγκεκριμένη και ριζοσπαστική: Μια γυναίκα που έχει το θάρρος ν΄ ασχοληθεί με τη συγγραφή, και κατ΄ επέκταση με την τέχνη, θα πρέπει να διεκδικήσει την οικονομική της ανεξαρτησία κι έναν δικό της χώρο (πραγματικό αλλά και συμβολικό) για να μπορεί να δημιουργήσει ελεύθερα και απερίσπαστα.

Θέατρο «Πήγασος»: «Ένα δικό της δωμάτιο» – Βασισμένο στο ομώνυμο δοκίμιο της Βιρτζίνια Γουλφ

Η ιδέα της Γουλφ δεν ήταν ριζοσπαστική μόνο για την εποχή της. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, το όραμα της ουσιαστικής ανεξαρτησίας και ισότητας της γυναίκας παραμένει ακόμα ατελέσφορο. Οι σημερινές γυναίκες, παρά τα πολλά και αυτονόητα κατακτημένα δικαιώματα, εξακολουθούν να βάλλονται από κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ανισότητες.

Αυτήν την τόσο απλή, και διαχρονικά επίκαιρη, ιδέα της Γουλφ επιχείρησαν να μετασχηματίσουν σε θεατρική πράξη οι συντελεστές του θεάτρου «Πήγασος» της Κατερίνης. Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Νικόλαος Γραίκος, το έργο είναι το αποτέλεσμα συλλογικής επεξεργασίας και η δραματουργική του μορφή ένα είδος μεταδραματικής performance, με κύρια χαρακτηριστικά τη χαλαρή δομή της αφηγηματικής πλοκής, τη σωματικότητα του θεατρικού λόγου, την ελλειπτικότητα της σκηνικής αναπαράστασης και τη συμμετοχή του κοινού.

Οι παραστάσεις αρχίζουν το Σάββατο και την Κυριακή 3 και 4 Μαρτίου 2024 και θα συνεχίζονται για κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι και τις 14 Απριλίου 2024.

Ώρες έναρξης παραστάσεων: 21.00 τα Σάββατα και 20.30 τις Κυριακές.

Θέατρο «Πήγασος»: «Ένα δικό της δωμάτιο» – Βασισμένο στο ομώνυμο δοκίμιο της Βιρτζίνια Γουλφ

Σκηνοθεσία – σκηνικά: Νικόλαος Γραίκος

Διανομή:

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Σοφία Αγαθαγγελίδου

Βιρτζίνια Γουλφ: Δανάη Αμανατίδου

Σύλβια Πλαθ: Κατερίνα Παρλίτση

Τζούντιθ: Θωμαή Σιούμη

Εκφωνητής: Κώστας Παπουτσίδης

Κορίτσι: Ευαγγελία Τσιμήτρη

Φωτισμοί: Κώστας Παπουτσίδης, Κώστας Παπαδόπουλος   

Κατασκευή σκηνικών: Πάμελα Πεττάλι & «Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων “Deep Eyes”» Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου.

Παραστάσεις

Σάββατο: 2/3/2024 | 9/3/2024 | 16/3/2024 | 23/3/2024 | 30/3/2024 | 6/4/2024 | 13/4/2024      

Κυριακή: 3/3/2024 | 10/3/2024 | 17/3/2024 | 24/3/2024 | 31/3/2024 | 7/4/2024 | 14/4/2024

Ολύμπιο Βήμα

Ολύμπιο Βήμα

Καθημερινή Ενημέρωση με Νέα, Ειδήσεις και Απόψεις για την Κατερίνη και την Πιερία
Η Κατερίνη και η Πιερία σήμερα. Καθημερινή Ενημέρωση για τοπικές ειδήσεις, με άρθρα - απόψεις, για την πολιτική, την οικονομία, τα αθλητικά, τον πολιτισμό, τον καιρό.
Η καθημερινή εφημερίδα για την Κατερίνη και την Πιερία, από το 1974, στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Σχετικά άρθρα

Δήμος Δίου Ολύμπου: Επίσκεψη του Δ.Σ. της ΑΧΕΠΑ Ελλάς στον Δήμο Δίου Ολύμπου και συνάντηση με τον δήμαρχο Βαγγέλη Γερολιόλιο

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Επίσκεψη του Δ.Σ. της ΑΧΕΠΑ Ελλάς στον Δήμο Δίου-Ολύμπου και συνάντηση με τον δήμαρχο Βαγγέλη Γερολιόλιο

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Ελλάς υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος, το Σάββατο 20 Απριλίου 2024,...

ADVERTISEMENT

Μεθοδικό-Μεταίχμιο

Μαριάννα Τριανταφύλλου

Hondos Center

Ελένη Ελευθεριάδου - Ψυχολόγος
Κωνσταντινίδης Εμπόριο Σιδήρου
Spiroulina 300x250

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Αναγγελία Γάμου με ένα Κλικ
Παραλία Κατερίνης - Kassapidis Exchange
ADVERTISEMENT

Εκδηλώσεις

ΓΑΣ Σβορώνου τουρνουά
Ζαΐρα