Είπε κάποιος Θεολόγος «Ορθοδοξείν εστί το αεί σχοινοβατείν», δηλαδή ο Ορθόδοξος Χριστιανός είναι όπως ο ακροβάτης που περπατάει πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Πρέπει να προσέχει κάθε στιγμή να μην πέσει ούτε από την μια μεριά ούτε από την άλλη. Νομίζω όμως τώρα που κοντεύω να κλείσω 35 χρόνια παντρεμένος ότι και για τον γάμο θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο, ότι δηλαδή «Γάμος εστί το αεί σχοινοβατείν».
του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου
Κατ’ αρχήν σχοινοβασία κάμνουμε συχνά στη ζωή μας. Όταν ρώτησα τον γιατρό να πούμε ή όχι στον πατέρα μου ότι έχει καρκίνο μου απάντησε και να του πείτε και να μην του πείτε, δηλαδή ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί. Όταν ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης έφτασε σε απόγνωση στον πνευματικό αγώνα, του αποκάλυψε ο Θεός «κράτει τον νου σου στον Άδη και μη απελπίζου» δηλαδή και να θεωρείς ότι θα πάς σίγουρα στην κόλαση ώστε να γλυτώνεις από την αμαρτία αλλά και να μην απελπίζεσαι ότι θα κολαστείς. Μα μήπως και στο σχολείο το μάθημα δεν είναι περπάτημα σε τεντωμένο σχοινί ; Και αυστηρότητα με τους μαθητές για να γίνεται το μάθημα όπως πρέπει και χαλαρότητα για να τους αρέσει. Είναι γνωστή η φράση «παιδαγωγία σημαίνει σιδερένια γροθιά σε βελουδένιο γάντι».
Πριν χρόνια είπε σε ομιλία του ένας Μητροπολίτης ότι στην Μητρόπολή του τα διαζύγια έφτασαν το 50% των γάμων, δηλαδή οι μισοί γάμοι διαλύονται. Και από τους υπόλοιπους μισούς που δεν έφτασαν σε διαζύγιο, πόσοι είναι πραγματικά όπως τους θέλει ο Θεός δηλαδή μια κοινωνία αγάπης που θυσιάζεται ο ένας για τον άλλο ; Πολλοί από μας παντρευτήκαμε και νομίσαμε ότι δέσαμε πλέον τον γάιδαρό μας και χαλαρώσαμε, και δεν καταλάβαμε ότι μέχρι να πεθάνουμε θα είμαστε όπως οι ακροβάτες πάνω σε τεντωμένο σχοινί.
Πρέπει να ομολογήσουμε οι παντρεμένοι ότι συχνά η συμπεριφορά μας προς το ταίρι μας ήταν απαράδεκτη και πολλά λόγια που είπαμε καλύτερα να μας κοβόταν η γλώσσα παρά να τα λέγαμε. Σε ένα αντρόγυνο που το παιδί τους είχε προβληματική συμπεριφορά, είπε στην γυναίκα ο άγιος Πορφύριος, θυμάσαι που μια φορά αποκάλεσες τον άντρα σου «μαλάκα» μπροστά στο παιδί σας ; Έλεγε ο μεγάλος άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής «είτε απολαμβάνουμε τα κάλλη του παραδείσου είτε βράζουμε στα καζάνια της κόλασης, κανείς από τους γύρω μας να μην καταλαβαίνει τίποτα». Αν μέσα στο γάμο δεν το εφαρμόσαμε αυτό και νομίσαμε ότι το ταίρι μας μπορεί να σηκώσει οτιδήποτε παίζεται μέσα στην ψυχή μας, απλώς φερθήκαμε πολύ ανόητα. Έλεγε ο Μητροπολίτης Λεμεσού π. Αθανάσιος «ένας άντρας είχε μια πτώση με άλλη γυναίκα και ο χαζός το είπε στην γυναίκα του κι αυτή τον χώρισε».
Ένα αντρόγυνο είχαν συμφωνήσει να σταματήσουν τις σεξουαλικές τους σχέσεις. Σε επίσκεψή τους στον άγιο Πορφύριο χωρίς να του το πουν τους είπε αμέσως ό άγιος «δεν κάνατε καθόλου καλά που πήρατε αυτή την απόφαση». Σε ζευγάρια που χρόνια διαφωνούσαν σε όλα, τους ρωτούσε από πότε σταμάτησαν να συνέρχονται. Έ τους έλεγε από τότε ξεκίνησαν τα προβλήματα. Έλεγε ο άγιος ότι αν τα αντρόγυνα σταματούν να ικανοποιούνται με την σωματική επαφή και κάνουν αποχή χωρίς να έχουν προοδεύσει πνευματικά, θα διαφωνούν σε όλα και δεν θα καταλαβαίνουν το γιατί. Μια εκπαιδευτικός, πνευματικοπαίδι του αγίου Πορφυρίου, θα πήγαινε μια Σαρακοστή επίσκεψη στον σύζυγό της που έλειπε καιρό για εργασία στην Γερμανία. Κοίταξε της λέει, τώρα που θα πας μην σκεφθείς ότι δεν επιτρέπεται να συνέλθετε επειδή είναι Σαρακοστή.
Στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο κεφάλαιο 19 και στίχοι 9-11 αναφέρεται ένας διάλογος του Χριστού με τους Φαρισαίους για τον γάμο : «Σας λέω όποιος χωρίσει την γυναίκα του για οποιαδήποτε αιτία εκτός από την πορνεία και παντρευτεί άλλη διαπράττει μοιχεία και όποιος παντρευτεί χωρισμένη το ίδιο. Του λένε οι μαθητές του : Αν μόνο για αυτή την αιτία επιτρέπεται να χωρίσει ο άντρας την γυναίκα του δεν συμφέρει να παντρευτεί. Τους είπε ο Χριστός : Δεν αντέχουν όλοι να μην παντρευτούν αλλά μόνο εκείνοι που τους έχει δοθεί ως χάρισμα από τον Θεό».
Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί από μας δεν έχουμε την σύνεση να εξετάσουμε τον εαυτό μας τι χάρισμα δέχθηκε από τον Θεό, δηλαδή προχωράμε στον γάμο χωρίς να σιγουρευτούμε τι πραγματικά θέλει η καρδιά μας.