Το Ελατοχώρι «ντύθηκε» με τα αρώματα και τις γεύσεις της Πιερικής γης το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Σεπτεμβρίου, φιλοξενώντας το επιτυχημένο «Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Βουνού και του Δάσους». Με φόντο τα Πιέρια Όρη, παραγωγοί, επαγγελματίες της εστίασης, σεφ, μουσικοί, σύλλογοι, δημοσιογράφοι, influencers από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και πλήθος επισκεπτών έζησαν ένα διήμερο γεμάτο ζωντάνια, πολιτισμό και γαστρονομία. Η γιορτή έσμιξε μοναδικά την τοπική γαστρονομία με τη φύση και τους ντόπιους κατοίκους.
Ώθηση στον Ποιοτικό Τουρισμό & Εξωστρέφεια 365 Ημέρες τον Χρόνο
Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.
Ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, ανέφερε σχετικά: «Με δημιουργικές δράσεις αναδεικνύουμε τη γαστρονομία του τόπου μας και παράλληλα δίνουμε ώθηση στον ποιοτικό τουρισμό και την εξωστρέφεια 365 μέρες τον χρόνο». Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού, Ελίνα Διαμαντοπούλου, τόνισε: «Το Φεστιβάλ απογειώνει την τοπική γαστρονομία και αναδεικνύει κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας. Οι εκδηλώσεις έγιναν αφορμή για να έρθουμε πιο κοντά, να χαρούμε τη φύση και να απολαύσουμε τον πλούτο της πιερικής γης. Δημιουργούμε αφορμές για να στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς».
Η Ταυτότητα των Εκδηλώσεων
Την έναρξη του Γαστρονομικού Φεστιβάλ δεν πτόησε η βροχή και έγινε το Σάββατο με “Mindfulness Yoga” στο κοινοτικό κτίριο, καθώς και με το “Πρωινό των Μουσών” με προϊόντα της πιερικής γης, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Πιερίας και την Ένωση Ξενοδόχων.
Παρόντες στην έναρξη ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κώστας Πίτσιας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης, ο πρόεδρος της κοινότητας Ελατοχωρίου, Βασίλης Γκουτζιούλης, ενώ το βράδυ της Παρασκευής, τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χαράλαμπος Χρ. Μπρουσκέλης, ο αντιδήμαρχος, Ηλίας Τάπρας, εκπρόσωποι Βουλευτών, η Διευθύντρια ΔΙ.Π.Ε. Πιερίας, Παρθένα Τριανταφυλλίδου κ.ά. Τον μουσικό τόνο της εκδήλωσης έδωσαν (την Παρασκευή), ο Παναγιώτης Λιμπανοβνός και ο Κώστας Καψάλης.
Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου με υπέροχες γεύσεις Μακεδονικής Κουζίνας (μπατζίνα κ.ά), από την Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδος (Culinary Professionals Greece), παρουσία και του αντιδημάρχου Κατερίνης, Μιχάλη Γεωργιάδη. Επίσης, η εκδήλωση πλαισιώθηκε με αυθεντικούς παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Ελατοχωρίου, του Χορευτικού Αναπτυξιακού Ορειβατικού Συλλόγου Ρητίνης (ΧΑΟΣ) και ένα δυναμικό live με τους NIKOS GKANAS THE BAND Feat Marina Pintore. Νωρίτερα έγινε ξύλευση δέντρων & περίπατος στο δάσος με τον Αναγκαστικό Δασικό Συνεταιρισμό Ελατοχωρίου.
Δράσεις για Παιδιά & Η Αυλαία του Φεστιβάλ
Δεκάδες παιδιά συμμετείχαν στην «ΚΕΡΑΜΙΔΑ» για το κυνήγι θησαυρού. Με φθινοπωρινή αύρα και την αυθεντικότητα των Πιερίων, η γιορτή πολιτισμού και γαστρονομίας ολοκληρώθηκε την Κυριακή, αφήνοντας στους επισκέπτες γεύσεις και μνήμες. Συγκεκριμένα, το κυνήγι θησαυρού οδήγησε δεκάδες παιδιά να μαγειρέψουν λαλαγγίτες με τυρί στην «Πηγή Κεραμίδα».
Επίσης, πραγματοποιήθηκε μαγειρική επικεντρωμένη σε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Πιερίας, ενώ με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή & Αντιοξειδωτικά: Το Μυστικό της Μακροζωίας», μίλησαν η Ευαγγελία Παρμαξίδου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc & η Νότη Χριστοφορίδου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Η αυλαία του Φεστιβάλ έπεσε το απόγευμα της Κυριακής, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου, όπου λειτούργησε το διήμερο υπαίθρια αγορά με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.
Θερμές Ευχαριστίες στους Συντελεστές και Χορηγούς
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται από τον Δήμο Κατερίνης/Αντιδημαρχία Τουρισμού – Πολιτισμού προς:
- Την Τοπική Κοινότητα Ελατοχωρίου και τον Πρόεδρο Βασίλη Γκουτζιούλη.
- Το Επιμελητήριο Πιερίας και τον πρόεδρο Κώστα Πίτσια για την υποστήριξη της διοργάνωσης και ειδικότερα της συμμετοχής της Culinary Professionals Greece.
- Την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας και τον Πρόεδρο Ηρακλή Τσιτλακίδη για την συμβολή του στην παρουσίαση του πρωινού των Μουσών, «το πιερικό πρωινό».
- Τους Αντιδημάρχους Κατερίνης: Καθαριότητας – Ηλία Τάπρα, Τεχνικών Έργων – Χρήστο Μπογιατζή, Πρασίνου – Κώστα Τσιουκάνη, καθώς και τον πρόεδρο των δημοτικών παρκινγκ ΠΟΛΙΣ Α.Ε., Γιώργο Μπαλαούρα.
- Τον σεφ Δημήτρη Δερμίση με την ομάδα του, που ανέλαβε το μαγειρικό σκέλος.
- Τη διοίκηση του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, του Αναγκαστικού Δασικού Συνεταιρισμού Ελατοχωρίου και του Μελισσοκομικού Συλλόγου Πιερίας «Ο Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων».
- Τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Πιερίας, τις διατροφολόγους Ευαγγελία Παρμαξίδου και Νόπη Χριστοφορίδου, την ψυχολόγο Γιώτα Ελευθεριάδου, και τις εθελόντριες για το Κυνήγι Θησαυρού.
- Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τη Διασώστική Ομάδα Πιερίας για την υγειονομική κάλυψη.
- Την ΕΡΤ και την εκπομπή «ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ», τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Σερβίας TV PRVA & RTK, και τα μέλη του συλλόγου Zastava.
- Τους τοπικούς Παραγωγούς – Εκθέτες και τους χορηγούς της εκδήλωσης.





























































