Η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν μεταδόθηκε ζωντανά από τουρκικά μέσα ενημέρωσης και οι ανταποκριτές τόνισαν ότι «η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της κάνουν σόου και επίδειξη ισχύος». Σημειώνουν δε πως ο τρόπος της υποδοχής και η ομιλία στο Κογκρέσσο δείχουν την βαρύτητα που έχει σήμερα η Ελλάδα στην ατζέντα της Ουάσιγκτον.
Την ίδια ώρα η Άγκυρα προσπαθεί να εξασφαλίσει πράσινο φως από το Κογκρέσο για την αγορά κιτ αναβάθμισης των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-16, για να ανοίξει δρόμος και για την αγορά νέων αεροσκαφών. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβαίνει τώρα στις ΗΠΑ, οπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συναντηθεί και με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Στο μεταξύ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.
Συνεχίζεται το «παζάρι» για τις βόρειες χώρες
Παράλληλα το ανατολίτικο παζάρι που έχει ξεκινήσει με αφορμή την αίτηση ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ καλά κρατεί. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χθες το βράδυ, παίρνοντας ουσιαστικά την σκυτάλη από τον Τσαβούσογλου, είπε στους ΥΠ.ΕΞ. Φινλανδίας και Σουηδίας να μην κοπιάσουν στην Τουρκία για να τον πείσουν να μην ασκήσει βέτο. Λέγοντας ξεκάθαρα ποιο είναι το ουσιαστικό αντικείμενο την τουρκικής αντίθεσης στην ένταξη των δύο αυτών χωρών:
«Δεν μπορεί να ενταχθούν τώρα χώρες, που ασκούν κυρώσεις σε χώρα-μέλος». Στόχος της “Αγκυρας είναι η άρση του άτυπου εμπάργκο που εφασμόζουν η Σουηδία με την Φινλανδία (και όχι μόνο), ώστε να μην χρησιμοποιηθούν όπλα κατά των Κούρδων, αλλά και η αγορά γερμανικών υποβρυχίων και μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Ετντογάν ξαναθυμήθηκε την επανένταξη της Ελλάδας στην στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με συναίνεση της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι δεν θα υποπέσει στο ίδιο λάθος. Το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα της στάσης της Τουρκίας είναι ότι η Σουηδία με την Φινλανδία θα στείλουν τελικά στην Άγκυρα αντιπροσωοπείες διπλωματών, ακυρώνοντας τις επισκέψεις των ΥΠ.ΕΞ. τους. Όπως φαίνεται, η στενωπός στην οποία εισηλθαν οι σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ με την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 θα εξακολουθεί να είναι πονοκέφαλος για τον Ερντογάν, μέχρι να βρέθεί κοινός τόπος με την Ουάσιγκτον.