Την ίδια ώρα η πρόταση του Αλέξη Χαρίτση να καταθέσουν από κοινού τα προοδευτικά κόμματα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, με την αιτιολογία ότι «παραβιάζει το Σύνταγμα», προκαλεί προστριβές με τους παλαιούς του συντρόφους στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Δώρο στην κυβέρνηση μια πρόταση μομφής τη δεδομένη στιγμή», διαμηνύει η Κουμουνδούρου στη Νέα Αριστερά, που δεν βλέπει το λόγο γιατί να προκαλέσει μία συζήτηση από την οποία – λόγω αριθμητικών δεδομένων – θα βγει νικητής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, μάλιστα, τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές.
Από την άλλη, «ναι μεν αλλά» συνεχίζει να απαντά το ΠΑΣΟΚ, που θέλει τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, αλλά αφού πρώτα γίνει αναθεώρηση του άρθρου 16.
Και παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επαναλαμβάνει στους διαφωνούντες εντός της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας πως δεν θα ανεχτεί «κανένα ρήγμα», θέτοντας ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου, την Παρασκευή.
Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο – Στα «κάγκελα» οι φοιτητές
Εν τω μεταξύ, την ίδια ημέρα θα γίνει η «μητέρα των μαχών» στη Βουλή, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ενώ οι φοιτητές θα «βουλιάξουν» και πάλι την Αθήνα, όπως διαμηνύουν στην κυβέρνηση, καθώς κορυφώνουν τις αντιδράσεις τους και οργανώνουν πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 12.00 στα Προπύλαια, ενώ στο πλευρό τους παραμένει η πανεπιστημιακή κοινότηρα (ΠΟΣΔΕΠ).
Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νίκη κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίφθηκε «πανηγυρικά» από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Νωρίτερα, άλλωστε, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ είχαν απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, που κατέθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης.
Φάμελλος: Για να τακτοποιήσετε κολλητούς, βαφτίζετε το κρέας ψάρι
«Τα πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις, οι φοιτητές δεν είναι πελάτες, οι διδάσκοντες δεν υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα κανενός εργοδότη», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος», που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα «πίσω από την ανωτατοποίηση των κολεγίων» και υπογράμμισε πως η ΝΔ έχει «σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας», όταν προσπαθεί να πείσει για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, «εφόσον με τις συνταγματικές προβλέψεις δεν τα πάει καθόλου καλά ο κ. Μητσοτάκης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις, καθώς δεν τα ονομάζει «ιδιωτικά», αλλά «μη κρατικά», και πως επιδιώκει την «ανωτατοποίηση των κολεγίων του ενός ορόφου».
Και τόνισε πως για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράει καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Μάλιστα, σημείωσε πως η ΝΔ παρακάμπτει το άρθρο 16 και διαστρεβλώνει το νόημά του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «για να τακτοποιήσετε κολλητούς και να παίξετε το παιχνίδι της εξουσίας, με μεγάλη ευκολία βαφτίζετε το κρέας ψάρι».
Ανδρουλάκης: Δεν Θα στηρίξουμε διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο MEGA, επανέλαβε γιατί προτίθεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, απαντώντας στις αιχμές Μητσοτάκη και κυβερνητικών στελεχών περί «κωλοτούμπας».
«Το καθαρό μας ‘όχι’ έχει να κάνει με το ότι εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων», υπογράμμισε και έθεσε δύο χαρακτηριστικά ερωτήματα στον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ψηφίζεται ένας νόμος την Παρασκευή. Πώς είναι δυνατόν εδώ και δύο χρόνια αυτοί που ενδιαφέρονται – βάσει αυτού του νόμου – να ιδρύσουν ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, να έχουν ήδη κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα; Άρα, ήξεραν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πάει σε συνταγματική αναθεώρηση, όπως ο ίδιος υποστήριζε τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα έχει αλλάξει θέση, αλλά θα πάει απευθείας σε νόμο, ο οποίος θα τους επιτρέπει να κάνουν συγκεκριμένες κερδοσκοπικές επενδύσεις στην Ελλάδα», επισήμανε.
Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Πώς είναι δυνατόν ένα fund του εξωτερικού κι ένα κερδοσκοπικό ίδρυμα του εξωτερικού να υποστηρίζει ο υπουργός Παιδείας ότι θα ιδρύσουν μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα;».
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, το παράδειγμα που ανέφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, απαντώντας στις αιτιάσεις Μητσοτάκη και Πιερρακάκη ότι θα ενισχυθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο μέσα από την ίδρυση ιδιωτικών.
«Δηλαδή, θα έρθει η Ιατρική σχολή του ιδιωτικού πανεπιστημίου της Κύπρου, που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης, να εγκατασταθεί στην Αθήνα για να κάνει καλύτερη την Ιατρική της Αθήνας που βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου; Και πώς; Με φοιτητές που θα εισάγονται με 8.300 μόρια, όταν η βάση για την Ιατρική της Αθήνας είναι πάνω από 19.000 μόρια;», είχε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας μάλιστα πως «μετά τα funds που πήραν τα δάνεια των πολιτών και τον έλεγχο μεγάλου μέρους της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχουμε και την είσοδο των funds στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
ΚΚΕ: Σκόνη και θρύψαλα έκαναν οι φοιτητές την κυβερνητική προπαγάνδα
«Σκόνη και θρύψαλα έκανε την προπαγάνδα της κυβέρνησης το φοιτητικό κίνημα με τους μεγαλειώδεις αγώνες του ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων», τόνισε ο Γιάννης Δελής από το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση απελευθερώνει εντελώς την αγορά στην ανώτατη εκπαίδευση, προκειμένου τα πανεπιστήμια να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, είτε είναι δημόσια, είτε είναι ιδιωτικά.
Επισήμανε ότι το ΚΚΕ ζητά την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας για μόρφωση και γνώση, ενώ σημείωσε πως «σήμερα, με την πολιτική που εφαρμόζεται, το πανεπιστήμιο είναι ακριβό για τους φοιτητές, φθηνό για το κράτος και κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις».
Καταλήγοντας, ανέπτυξε τη θέση του ΚΚΕ, λέγοντας αυτό που πρέπει να αλλάξει, «είναι το κίνητρο της οργάνωσης της κοινωνίας, να πάψει η εργατική δύναμη να είναι εμπόρευμα και να ενταχθεί, μέσα από τον επιστημονικό σχεδιασμό, στην εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας. Σε αυτή την κοινωνία, όπου το κριτήριο της οικονομικής ανάπτυξης δεν θα είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, αλλά η μεγιστοποίηση της κοινωνικής προόδου, δεν θα υπάρχουν επιστήμονες που πλεονάζουν ούτε επιστήμες που θα θεωρούνται περιττές. Δεν θα είναι πολυτέλειαμ αλλά ζωτική ανάγκη οι νέοι να παίρνουν μία ολόπλευρη επιστημονική γνώση», υπογράμμισε.
Νέα Αριστερά: Επίθεση για το «όχι» στην πρόταση δυσπιστίας
«Η Νέα Αριστερά θα αναλάβει την ευθύνη και θα επιτελέσει τον ρόλο της ως αριστερή, σοβαρή, αξιόπιστη και μαχητική αντιπολίτευση», σημείωσε το κόμμα σε ανακοίνωσή του, μετά την απόρριψη από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, που κατέθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης.
Μάλιστα, καταφέρεται εναντίον τους, υποστηρίζοντας πως «τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είτε με γελοίες δικαιολογίες, είτε με τη σιωπή τους αρνήθηκαν το αυτονόητο: Το μέτωπο για την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Δημοσίου Πανεπιστημίου».
Για να καταλήξει στο «απλό» συμπέρασμα πως «η συναινετική αντιπολίτευση δεν απειλεί την κυριαρχία της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη. Είναι αυτή η αντιπολίτευση που απορρίπτει η κοινωνία και απογοητεύει τους πολίτες».
Και ο Πιερρακάκης τον… «χαβά» του: Μόνο εμείς και η Κούβα
«Μόνο εμείς και η Κούβα απαγορεύουμε την ίδρυση κρατικών πανεπιστημίων», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Περρακάκης, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.
Και για μία ακόμη φορά, επέλεξε να αξιοποιήσει τις θετικές γνώμες συνταγματολόγων για το νομοσχέδιο – οι οποίοι, παρεμπιπτόντως προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
«Διαλέγουμε να εμπιστευτούμε τις γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων», είπε ο υπουργός, αναφερόμενος ονομαστικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Νίκο Αλιβιζάτο, για να τονίσει απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ πως «ήταν χάρμα να σας ακούω να διαφωνείτε» μαζί τους…