Στην συνάντηση παρευρέθηκαν πρόεδροι και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων και ενώσεων και ελεύθεροι επαγγελματίες. Μίλησαν για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περάσει από την βουλή το προσεχές διάστημα με τις εξής ενότητες:
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του νέου τρόπου φορολόγησης για επαγγελματίες και επιχειρήσεις και πως αντιμετωπίζουν τα εισπρακτικά μέτρα τη φοροδιαφυγή;
Το ίδιο το Επιμελητήριο Πιερίας και η ΚΕΕΕ, τονίζει πως η όποια αιτιολόγηση της επιβολής «τεκμαρτών κερδών» ως επιλογή για τον εντοπισμό εισοδημάτων που αποκρύπτονται , αποτελεί αναχρονισμό και παραδοχή αποτυχίας και όχι προσπάθεια απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης.
Η βάση της οριζόντιας τεκμαρτής φορολόγησης, ίδια για όλους χωρίς να εξετάζει την πραγματική φοροδοτική ικανότητα τους, είναι απολύτως άδικη και δημιουργεί σοβαρά ζητήματα και στρεβλώσεις αφού:
Δεν καθορίζονται επαρκή κριτήρια καθορισμού των κερδών της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως κλάδος δραστηριότητας, επιχειρηματικό περιβάλλον, τόπος εποχικότητα, εξωγενείς παράγοντες και έκτακτα γεγονότα. Διαχωρίζονται οι επιχειρήσεις με βάση την νομική μορφή άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ δεν αναγνωρίζονται τυχόν επενδυτικές δαπάνες των ατομικών επιχειρήσεων που σαφώς διαμορφώνουν το αποτέλεσμα.
Δεν προσμετρά εισοδήματα από άλλες πηγές ούτε εξετάζει τις περιπτώσεις σε ζευγάρια ελεύθερων επαγγελματιών που κινδυνεύουν με διπλή υπερφορολόγηση. Δεν αντιμετωπίζονται μείζονα ζητήματα με τεράστιες απώλειες φορολογικών εσόδων όπως η φοροδιαφυγή σε υψηλότερα εισοδήματα, η απώλεια Φ.Π.Α. , η αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα το παρεμπόριο.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου θα οδηγήσουν σε ανυπέρβλητα προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα και στην βιωσιμότητα σημαντικού αριθμού αυτοαπασχολούμενων και μικρών ατομικών επιχειρήσεών, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων με αρνητικά αποτελέσματα με δεδομένο ότι εντελώς αιφνιδιαστικά επιβάλλεται, το μετρό από το τρέχον φορολογικό έτος.
Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι με πραγματικά χαμηλό εισόδημα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τον φόρο και την προκαταβολή φόρου που θα τους καταλογιστή αυξάνοντας το ποσό των ανείσπρακτων φορολογικών οφειλών.
Οι συγκεκριμένες διατάξεις όχι μόνο αποτελούν αντίφαση στην προσπάθεια της πολιτείας και στα σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία έτη προς την κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης αλλά αποτελούν ταυτόχρονα και σαφή υπονόμευση της εμπεδώσεις κουλτούρας φορολογικής συμμόρφωσης.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλίας Χατζηχριστοδούλου τόνισε:
Η Φοροδιαφυγή υπάρχει επειδή το κράτος δείχνει αδυναμία, ανικανότητα να ελέγξει. Κοντά στα ξερά κάψανε και τα χλωρά, ο στόχος τους είναι να γεμίσουν τα ταμεία. Αν περάσουν τα μέτρα σίγουρα στην διάρκεια κάποια θα διορθωθούν όχι όμως σε μεγάλο ποσοστό. Η Ελλάδα έχει μικρές επιχειρήσεις, όλη η Ευρώπη έχει μικρές επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ρέχας:
θεωρώ πως το «σχέδιο εξόντωσης» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καλά συνεχίζεται, η ουσία είναι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, θέλουν μείωση τον 50% των επιχειρήσεων. Αυτό και μόνο δείχνει μια λύπη, που αναγκάζονται να ψηφίζουν πράγματα τα οποία πλήττουν τους ίδιους και σε ένα χρόνο αν γίνουν εκλογές γιατί παραπάνω δεν θα αντέξουν σαν κυβέρνηση θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.
Η φοροδιαφυγή είναι μηδενική σε μαγαζιά μικρά, η πόρτα είναι ανοιχτή στα τοπικά μαγαζιά και επειδή δεν πιάνουν το μεγάλο ψάρι βάζουν από λίγα σε πολλούς Το φορολογικό νομοσχέδιο να εξαιρεθεί να αποσυρθεί ειδικά στο λιανικό λιανεμπόριο γιατί είναι η ταφόπλακα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η συζήτηση καταγράφηκε και ακούστηκαν οι απόψεις όλων των εκπροσώπων, ενώ άμεσα θα σταλεί στο υπουργείο μετά από μελέτη και αξιολόγηση των προτάσεων από τους υπαλλήλους του Επιμελητηρίου σχετική πρόταση με τροποποιήσεις και αλλαγές στον φορολογικό νόμο. Οι περισσότεροι ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου ή μερικών άρθρων ενώ θεωρούν πως καταστρέφει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.