Η 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, 9-17 Σεπτεμβρίου 2023, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, φιλοξενεί την τριλογία του έργου της «Μαρία Κάλλας, μια ζωή σαν παραμύθι» της Μυκονιάτισσας ζωγράφου και συγγραφέα κ. Μαρίνας Πετρή. Η τριλογία του έργου της περιλαμβάνει εικαστική έκθεση, περφόρμανς με βίντεο και το ομώνυμο βιβλίο της, βιογραφία της Κάλλας.
της Μαρίνας Πετρή
Την τιμητική παρουσίαση του έργου της Μαρίνας Πετρή για τη Μαρία Κάλλας, εισηγήθηκε στον οργανισμό της ΔΕΘ η επιμελήτρια εικαστικών εκδηλώσεων Έφη Αποστολοπούλου που ζει στη Θεσσαλονίκη. Το έργο υλοποιείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων – ΕΣΕ, στο περίπτερο (ισόγειο εξωτερικό κτίριο δίπλα στο περίπτερο της ΕΡΤ) «Αιμίλιος Ριάδης» με την ευγενική παραχώρηση εκθεσιακού χώρου της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Η Μυκονιάτισσα ζωγράφος και συγγραφέας ξεκινάει τους στοχασμούς της για την ψηλάφηση της ζωής της μοναδικής Ντίβας, με αφορμή τη γνωριμία της με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαΐδη τα νεανικά της χρόνια, όταν αυτός ολοκλήρωνε το έργο του «Μαρία Κάλλας, οι μεταμορφώσεις μιας τέχνης» για τους ρόλους που η Κάλλας ερμήνευσε. Το 2018 αναρωτιέται πόσοι γνωρίζουν τον άνθρωπο Μαρία Κάλλας και δυσανασχετεί γιατί δεν διδάσκεται σχεδόν τίποτα για αυτήν στη νέα γενιά. Ακόμα παρατηρεί ότι οι βιογράφοι της δεν είναι Ελληνες και αυτονόητο είναι ότι αγνοούν τη σημασία της συνεργασίας της με τους Μινωτή και Τσαρούχη, τη συνάντησή της με τον Σκούρα, την κοσμοϊστορική παράσταση στην Επίδαυρο, το τελευταίο αντίο με τον Ωνάση.
Η Μαρίνα Πετρή εμπνέεται για τη συγγραφή του βιβλίου της, «Μαρία Κάλλας, μια ζωή σαν παραμύθι», από το αξιοθαύμαστο στίγμα που η Ελληνίδα Μ. Κάλλας άφησε στον διεθνή χώρο ξεκινώντας για πρώτη φορά να τραγουδάει σε ταβερνάκι του Πειραιά τα Σαββατοκύριακα για… 10 δραχμές και ένα πιάτο σούπα και στο Ηρώδειο την περίοδο της Κατοχής. Το καθηλωτικό βιβλίο της απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, με γραφή που ρέει σαν παλιό κλασσικό μυθιστορηματικό παραμύθι, του 17ου και 18ου αιώνος. Η ηρωίδα Μαρία Κάλλας φέρει εις πέρας τους άθλους της, όπως κάνουν οι αρχέτυποι ήρωες της αρχαιότητος, με το χρίσμα της μοίρας και δικαιώνεται, ως ημίθεος, με μια θέση στον Όλυμπο.,
Η παραμυθένια ζωή της περιέχει σύμβολα και ρόλους των ατόμων που θα συμβάλλουν στην εισαγωγή και στο πέρασμα των μυητικών τελετών της ολοκλήρωσης του ενιαυτού. Η Μαρίνα Πετρή αποδίδει στην Κάλλας το πλήρωμα του συνδρόμου του Προμηθέα, απαλείφει τα κοινότοπα τα οποία της αποδίδουν τα κλισέ ενός κοινού ανθρώπου, αφού η Κάλλας δεν είναι η Μαρία της διπλανής πόρτας, αλλά ο κάτοικος της γειτονιάς των «ιερών τεράτων», όπως και ο Τζεφ Κένεντι την χαρακτήρισε. Τόσο στη γραφή όσο και στην εικονογράφηση, εξορύσσονται τα βάθη του ψυχισμού της Κάλλας. Σαν το φως που χρεώνεται τη μεταφορά της αλήθειας, η συγγραφέας και ζωγράφος προβάλλει το ιερό σύμβολο «Μαρία Κάλλας» αντιδανειζομένη για την εικονογράφηση τη μορφή της Κάλλας από φωτογραφίες που τοποθετεί σε συμβολικές pop art συνθέσεις. Ο ηχηρός μοντερνισμός της γειώνεται σε vintage διάσταση που η καινοτομία σπάει το κατεστημένο όπως οι καινοτομίες της Κάλλας τον προηγούμενο αιώνα χώρισαν την ιστορία της ανθρωπότητας σε όπερα προ και μετά τη Μαρία Κάλλας.
Το βιβλίο που δίνει και τον τίτλο της εκδήλωσης «Μαρία Κάλλας, μια ζωή σαν παραμύθι», υποδηλώνει πως η ζωή της μεγάλης Ντίβας δεν μοιάζει με ένα μυθιστόρημα όπως συμβαίνει σε άλλες περσόνες της τέχνης, αλλά με παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ ή του 17ου αιώνος. Οι πρώτες παρουσιάσεις του βιβλίου γίνονται με θεατρική εκτέλεση από δύο ηθοποιούς και αφήγηση, στη Στοά του Βιβλίου – Art Cafe, τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, το Θέατρο Εναστρο – Αθήνα, το βιβλιοπωλείο Booktique – Κολωνάκι. Το 2023 με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, δημιουργεί μια σειρά video art, που χρησιμοποιεί σε αφηγηματική εκτέλεση για τη ζωή της Κάλλας ξεκινώντας από τον Πειραιά, υπό την αιγίδα της Λέσχης των Lions – Κέντρο Πειραιά στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο 46ο Γυμνάσιο Αθηνών, στο Ιδρυμα Μποδοσάκη σε εκδήλωση των Σοροπτιμιστριών Ανατολικός – Ψυχικό και στην Alma Mater Gallery – Αθήνα και ακολουθεί μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου της από το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων στη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί η περφόρμανς με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο με προβολή βίντεο που η ίδια σκηνοθετεί σε διάφορες μέρες και ώρες κατά τη διάρκεια της έκθεσης, και μια σειρά εικαστικών έργων σε διαφορετικά ΜΜΕ και τεχνικές, όπως η ίδια συνηθίζει στις εκάστοτε θεματικές παρουσιάσεις.
Το εικαστικό μέρος της τριλογίας είναι απόρροια της ορμητικότητας των εικονογραφήσεων, που ξεκινάει με digital έργα και καταλήγει σε κολλάζ με χαρτί και έργα λαδομπογιάς και ακρυλικών σε μουσαμά. Σε αυτά προβάλλεται η περσόνα Μαρία και Κάλλας όπως θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τη φωτεινή και σκοτεινή πλευρά της σε δημόσιες ή ιδιωτικές στιγμές. Το αντισυμβατικό της εικαστικό έργο αποδίδει εικαστικά την Κάλλας, με ποικίλα στυλ που συνυπάρχουν στα έργα της του εξπρεσιονισμού, κυβισμού, Nabi και Fauvisme. Είναι έντονος ο σουρεαλισμός στα collage της όπου συνδέει άλλοτε με ρυθμό μπαρόκ κοινά ή ασύνδετα στοιχεία, και άλλοτε ορίζει αφοπλιστικά minimal σχήματα χρωμάτων, τη θεώμενη αύρα της απολύτου μοιραίας ντίβας του 19ου αιώνος.
Για να αποδώσει εικονικά την ολοκλήρωση του Μέγα Ενιαυτού του ιερού τέρατος, τολμά να αποτυπώσει τα θυμώδη αποφθέγματά της σε urban poster με «12 σοφές φράσεις της Κάλλας». Στις περιορισμένες αριθμού αφίσες της μεγέθους 100×70 cm, απογειώνει τη γραφιστική σε καλή τέχνη, όπως τα χρόνια της μανίας της διάδοσης του είδους, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συλλογή της έκθεσης περικλείει κύκλο εννοιών, για τη μαγεία του «έργου», την ελευθερία του «έρωτα», τη δύναμη της φιλίας, τον πόλεμο, τον εχθρό, τη δυσκολία, το χρέος της μετάδοσης της γνώσης, τον ορισμό των κανόνων, την ελευθερία της βούλησης, το Θείο άγγιγμα. Όπως ισχυρίζεται η Μαρίνα Πετρή, η ανείπωτη αλήθεια φτάνει στον άνθρωπο σαν τα κομμάτια ενός καθρέφτη που έπεσε από το χέρι του Θεού μέσω της μεταφοράς και απόδοσης των καλλιτεχνών στους θεατές σαν την αρχή ενός μίτου. Το καλλιτεχνικό εγχείρημα συμπληρώνει περφόρμανς με αφήγηση και βίντεο της Πετρή βασισμένο στο βιβλίο σε καθορισμένη ώρα, 7μμ από τις 11 μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό της Διεθνούς Εκθέσεως και ειδικές παρουσιάσεις σε συνεννόηση με συλλόγους της Θεσσαλονίκης στον χώρο του περιπτέρου.
Η Μαρίνα Πετρή διαθέτει ως απόφοιτος της ΑΣΚΤ Αθηνών, την κλασσική παιδεία των δασκάλων της Μόραλη, Μαυροΐδη, Μυταρά και Νικολάου, καθώς και του Royal Colledge of Art – (ΜΑ) Λονδίνο. Γεννημένη στην Αυστρία και μεγαλωμένη στη Μύκονο και στην Αθήνα, έχει διανύσει τη ζωή της στην Ελλάδα, Λονδίνο και Βερολίνο όπου το έργο της διακρίνεται για την ελληνικότητά του και την προσφορά της στον Ελληνισμό. Εκτός από το ζωγραφικό και συγγραφικό της έργο παρουσιάζει πολλούς πειραματισμούς με άλλα είδη τέχνης. Το έργο της έχει διακριθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων (ΕΣΕ) είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (International Council of Women, ICW-CIF), ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών (European Center of the International Council of Women, ECICW- CECIF), μέλος του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών (European Women’s Lobby, EWL – LEF) και της Association Feminine de l’ Europe Meridionale (AFEM).
Είναι η πρώτη Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1908 με τη συμμετοχή, από το πρώτο έτος, 50 νομικώς αναγνωρισμένων γυναικείων οργανώσεων της Ελλάδας και της Κύπρου. Το ΕΣΕ έχει επίσης άτομα-μέλη, διακεκριμένα πρόσωπα της ελληνικής κοινωνίας, τα οποία στηρίζουν την οργάνωση αλλά δεν καθορίζουν τη διοίκηση ή την πολιτική του. Ολες οι οργανώσεις του ΕΣΕ καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα επιμέρους σκοπών και ενδιαφερόντων, αλλά παράλληλα επιδιώκουν την ισότητα των φύλων, την εξύψωση της θέσης της γυναίκας σε όλους τους τομείς, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως των παιδιών, ενώ στις δράσεις του περιλαμβάνεται και η ανάδειξη της προσωπικότητας και του έργου άξιων γυναικών.
ΧΟΡΗΓΟΙ: 1-ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΜΥΚΟΝΟΥ ΑΕ (Σαντοριναίος Νικόλαος Ε),2-Οικοδομική Επιχείρηση – Οικοδομικές Εργασίες Κουκάς Κωνσταντίνος,3-Flora Mykonos Supermarkets,4-Santorinaios HardWare Store & More, 5-LUNETTES LUXURY SUNGLASSES MYKONOS,6-“ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ” Πρότυπο Κέντρο Φυσικοθεραπείας-ΜΥΚΟΝΟΣ -ΔΡΙΒΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ,7-Εθνικές μεταφορές EXPRES MYKONOY, 8-Mykonos Seabus – Water taxi – Mykonos, 9-Εκδόσεις Μυκόνιο Φως. Χορηγός επικοινωνίας: περιοδικό Πατρινόραμα.
Μαρίνα Πετρή – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Η Μαρίνα Πετρή γεννήθηκε στο Γκρατς της Αυστρίας το 1961 και κατάγεται από τη Μύκονο.
ΣΠΟΥΔΕΣ
Τα πρώτα της γράμματα τα έμαθε σε δημόσιο και ιδιωτικό σχολείο στην Αθήνα και κατόπιν στο Α΄ Οικονομικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αθηνών στην περιοχή του Γκύζη.
Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1978 έως το 1983, με καθηγητές τους Δ. Μυταρά, Γ. Μαυροΐδη και Γ. Μόραλη.
Στην ίδια σχολή παρακολούθησε Γλυπτική με καθηγητή τον Γ. Νικολαΐδη.
Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών σπούδασε ζωγραφική στο Royal College of Art και επίσης παρακολούθησε το τμήμα Audio Visual από το 1985 έως το 1987.
Το 2013 παίρνει μεταπτυχιακό δίπλωμα για Διοίκηση επιχειρήσεων στην ΕΕΔΕ –(Μύκονο – Αθήνα) και παρακολουθεί σεμινάρια εξαγωγών.
Στο Λονδίνο μένει μέχρι το 1990 και από το 1990 έως το 2000 στο Βερολίνο.
Από το 1990 μέχρι και σήμερα μένει μεταξύ Πειραιά, Μυκόνου και Βερολίνου.
Παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολείται με κόμικς, διακόσμηση, illustration, λαογραφία, δημιουργία ραδιοφωνικών, σκηνικά στο θέατρο. Στο εξωτερικό συνέβαλε συμμετέχοντας σε Ελληνικές Κοινότητες και Οργανισμούς για τον Πολιτισμό και τα προβλήματα του Ελληνισμού. Συμβάλλει ενεργά μέχρι σήμερα στην προβολή της Μυκόνου, της ιδιαίτερης πατρίδας της, προσφέροντας στον πολιτισμό του τόπου της.
ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Στο χώρο των φιλμ το 1987 δημιουργεί την ταινία μικρού μήκους (Audio Visual) «Ονομα Μαρίνα» που παρουσιάζεται σε προβολή του Royal College of Art του Λονδίνου.
Το 1998 δημιουργεί τη δεύτερη ταινία μικρού μήκους «Η ωραία κοιμωμένη».
Οι δύο αυτές ταινίες στέλνονται από την Ελληνική συμμετοχή στο φεστιβάλ Media στο Osnabruc στη Γερμανία το 1998.
Το 2011 δημιουργεί κινούμενο σχέδιο για την ιστορία του Πέτρου του Πελεκάνου της Μυκόνου KING OF MYKONOS που παρουσιάζετε στο φεστιβάλ κινουμένων ταινιών της Αθήνας και σε ανάλογο φεστιβάλ μικρού μήκους ταινιών της Ισπανίας.
Από τότε δημιουργεί πολλές ταινίες με τεχνική Audio Visual με σημαντικότερες την URBAN TIMES και Εuropa Europa που έχουν παρουσιαστεί στα πλαίσια διαφόρων ART FAIR και εικαστικές εκθέσεις.
ΘΕΑΤΡΟ
Στο χώρο του θεάτρου έχει εργαστεί στα σκηνικά στο Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου.
Το 1989 συγγράφει και ανεβάζει το έργο «Σελινού» στη Μύκονο που είναι διασκευή από το ομώνυμο λαϊκό παραμύθι.
Έχει συνεργαστεί για τον Δήμο Νίκαιας σε ειδικές παραστάσεις για παιδιά στην κατασκευή σκηνικών βοηθημάτων και επιμέλειες σκηνικών σε παιδικές παραστάσεις.
Το 2008 σκηνογραφεί την παράσταση << Γυναίκες με κραγιόν>> με σκηνοθεσία της δημοσιογράφου Δέσποινας Σωτηροπούλου βασισμένη σε άλλα λογοτεχνικά κομμάτια Ελληνίδων συγγραφέων.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ-GALLERY
Το 1990 ιδρύει την πολιτιστική εταιρεία «Παραμυθόδραμα το Ελληνικόν», με σκοπό τη διάδοση του Ελληνικού Παραμυθιού και της Παράδοσης. Δημιουργεί παραστάσεις με παιδιά σε μορφή θεατρικού παιχνιδιού και κουκλοθέατρου με διασκευές από λαϊκά ελληνικά παραμύθια.
Από το 1993 έως το 1996 λειτουργεί την Gallery «ΜΟΝΟ ΕΝΑ» στη Μύκονο, όπου οργανώνει πολλές εικαστικές εκδηλώσεις από το χώρο των εικαστικών, λογοτεχνίας, μουσικής, ειδικές εκδηλώσεις και μαθήματα τέχνης για παιδιά. Εξακολουθεί να οργανώνει και να παραδίδει μαθήματα τέχνης και πολιτισμού μέχρι σήμερα.
Το 2004 ιδρύει τον εκδοτικό οίκο ΜΥΚΟΝΙΟ ΦΩΣ με σκοπό την έκδοση κυρίως παιδικών βιβλίων με ελληνική θεματογραφία ή έλληνες νέους καλλιτέχνες.
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Το 1999 – 2000 οργανώνει το εορταστικό πρόγραμμα MILLENNIUM για τον Δήμο Μυκόνου.
Το 2001 οργανώνει την προβολή του πολιτιστικού προσώπου του Δήμου Μυκονίων για την αδελφοποίησή του με τον δήμο της πόλης Γιορόν στην Ιαπωνία.
Το 2002 οργανώνει ημερίδα παιδικών εκδηλώσεων στο καλοκαιρινό φεστιβάλ του Δήμου Νίκαιας.
Το 2004 οργανώνει για τον Δήμο Πειραιά τη γιορτή των Βρεφονηπιακών Σταθμών για την Ολυμπιάδα, με θεατρική παράσταση στο Βεάκειο Θέατρο.
Το 2005 οργανώνει για τα 170 χρόνια του Πειραιά θεατρική παράσταση με τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Πειραιά, στο Βεάκειο.
Την ίδια χρονιά 2005 δημιουργεί το περίπτερο Ξενοδόχων της Μυκόνου, στη μεγάλη διεθνή έκθεση Τουρισμού της Νέας Υόρκης, με το οποίο διακρίνεται η Μύκονος από το υπουργείο ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, με υπουργό Τουρισμού τον κ. Δημ. Αβραμόπουλο.
Το 2006 δημιουργεί το περίπτερο Τουρισμού στην έκθεση τουρισμού στην ΑΝΘΟΥΣΑ –ΑΤΤΙΚΗΣ.
Το 2019 προτείνει και επιμελείται για τον χορευτικό πολιτιστικό σύλλογο Ανεμόμυλοι Μυκόνου την εικαστική έκθεση « ΣΥΓΓΧΡΟΝΟΙ ΜΥΚΟΝΙΑΤΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ στην ΔΕΠΑΜ της Μυκόνου και αργότερα την μεταφέρει στην Αθήνα αίθουσα Europian Center του μουσείου αρχιτεκτονικής και ντιζάιν του Ιλινόις του Σικάγου.
Το 2020, δημιουργεί γιγάντιες εκτυπώσεις για την επέτειο του 1821, σε συνεργασία με τον του χορευτικό πολιτιστικό σύλλογο Ανεμόμυλοι Μυκόνου που εκτέθηκαν το καλοκαίρι στο προαύλιο της Δημοτικής βιβλιοθήκης Μυκόνου και το φθινόπωρο της ιδίας χρονιάς έγιναν δωρεά για την διακόσμηση δύο Δημοτικών σχολείων του νησιού.
Το 2020– οργανώνει στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, την εικαστική επετειακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση « Μade in Greece 21» με 22 καλλιτέχνες του νησιού με την αιγίδα του χορευτικού πολιτιστικού συλλόγου Ανεμόμυλοι Μυκόνου.
ΠΟΙΗΣΗ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Στο χώρο της ποίησης-λογοτεχνίας-ιστορικές–λαογραφικές μελέτες-παιδική λογοτεχνία από το 1978 δημοσιεύει κείμενα σε εφημερίδες και περιοδικά.
Το 1981 εκδίδει την ποιητική συλλογή «Πρώτη Επαφή».
Το 1983 λαμβάνει μέρος σε ποιητική βραδιά στη Συνάντηση Νέων Δημιουργών στην Gallery «Ωρα» – Αθήνα.
Το 1986 εκδίδει την ποιητική συλλογή «Χρυσός Βυθός».
Το 1991 εκδίδει την ποιητική συλλογή «Η Μαρίνα δεν υπάρχει πια».
Το 1993 παρουσιάζει το ποιητικό της έργο στο κέντρο τέχνης «Begine» του Βερολίνου και την Gallery «Yakinthos» της Νυρεμβέργης.
Το 1994 από την Ενωση Ελλήνων Επιστημόνων και Ακαδημαϊκών του Βερολίνου, εκδίδεται και παρουσιάζεται στη γερμανική γλώσσα επιλογή ποιημάτων της με τίτλο «Aniram».
To 1995 εκδίδει την ποιητική συλλογή ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ (τα επτά και ένα χειρόγραφα της Μυκόνου) εκδόσεις ΜΟΝΟ ΕΝΑ.
Το 1996 παρουσιάζει τα ποιήματά της στο βιβλιοπωλείο «Πρίσμα» του Πειραιά, στο βιβλιοπωλείο «Πλύθων» των Αθηνών και στο «Καφέ Παράσταση» στην Αθήνα.
Το 1998 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραια όπως και στην Τήνο, ενώ
το 1999 στο Πολιτιστικό κέντρο Μυκόνου.
Το 2000 εκδίδει από τις εκδόσεις Λαβύρινθος το Μυκονιάτικο Παραμύθι «Αλεοφάισα». (διασκευή – εικονογράφηση)
Το 2002 γράφει και εικονογραφεί το παραμύθι Καλή Καλό, εκδόσεις Ονομα.
Το 2003 γράφει και εικονογραφεί τα παραμύθια «Παλτό» και «Σκιά», εκδόσεις Γνώση και Τέχνη.
Το 2004 δημιουργεί τον εκδοτικό οίκο «Μυκόνιο Φώς». Την ίδια χρονιά εκδίδει τα παραμυθία: «Αλφαβητάρι, Μύθοι, Θρύλοι, παραδόσεις στην αρχαία Ολυμπία μέχρι την αναβίωσή τους» – «Εκκλησιά η Αγγελοχτισμένη».
Το 2005 τα βιβλία ο «Πειραιούλης» και «Παναγιά η Τουρλιανή».
Το 2006, το βιβλίο <<Η Παναγία του Θεοτοκόπουλου στη Σύρο>>.
Το 2006 γίνεται ομιλία για το έργο της στις εκδόσεις ΜΥΚΟΝΙΟ ΦΩΣ μαζί με εικαστική – θεατρική παράσταση και για το νέο της βιβλίο ’Η Παναγιά του Θεοτοκόπουλου στη Σύρο‘ ,στον ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ της Μυκόνου.
To 2007 με εικαστική περφόμανς παρουσιάζει το βιβλίο <<Η Παναγία του Θεοτοκόπουλου στη Σύρο>> στο ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΕΚΒΑΣΙΣ (σπίτι τέχνης του Λόλη).
To 2008 το Γ΄ Αρσάκειο Αθηνών παρουσιάζει στη Στοά του Βιβλίου, στην Αθήνα, σε θεατρική μορφή το βιβλίο της <<Η Παναγία του Θεοτοκόπουλου στη Σύρο>>.
Το 2008 παρουσιάζεται ποιητικό της έργο με σκηνογραφία στο Δήμο Ρέντη Αττικής με σκηνοθεσία της δημοσιογράφου Δέσποινας Σωτηροπουλου με θέμα << Γυναίκες με κραγιόν>> μαζί με άλλα λογοτεχνικά κομμάτια Ελληνίδων συγγραφεων ,με παρουσιάστριες τις Βάνα Μπάρμπα , Κατερίνα Χέλμη , Ελένη Φιλινη , Γωγώ Αντζολετακη και στο τραγούδι τη Σοφία Βόσου.
Το 2008 ανεβαίνει παράσταση του βιβλίου <<Η Πανάγια του Θεοτοκοπούλου στη Σύρο >> από τα κατηχητικά της Σύρου στο Θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ . Το υπουργείο Αιγαίου διανέμει με την στήριξη της Μητρόπολης Σύρου το ομώνυμο βιβλίο στα παιδιά της Σύρου .
To 2009 παρουσιάζει το νέο της <<Η κιουρα ξένη >> της Τήνου στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ της Μυκόνου.
To 2009 παρουσιάζει το παιδικό βιβλίο με θεατρική περφόρμανς στα παιδία του Χαμόγελου του παιδιού στο πνευματικό κέντρο Γιάννης Ρίτσος στο Αιγάλεω και στο Γρυπάριο μέγαρο της Μυκόνου για τα σχολεία του νησιού.
Το 2009, το βιβλίο «Καραγκιόζης ο νεοέλληνας» και το παιδικό βιβλίο «για ένα κόκκινο δάκρυ » τις εκδόσεις ΜΥΚΟΝΙΟ ΦΩΣ.
Το 2010, το βιβλίο «στο λυκόφως της Άρτεμης » εκδόσεις ΜΥΚΟΝΙΟ ΦΩΣ.
Το 2011 εκδίδει τη συλλογή καρτών αγγέλων «ευχές μα τις δυνάμεις των αγγέλων » εκδόσεις ΜΥΚΟΝΙΟ ΦΩΣ.
To 2012 παρουσιάζετε στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΥΚΟΝΟΥ στα πλαίσια εκδήλωσης για τις Μυκονιάτικες εκδόσεις αφιέρωμα στο εκδοτικό της έργο και κλείνει την εκδήλωση με περφόρμανς για μικρούς και μεγάλους βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο «εκκλησιά η αγγελοχτισμένη ».
Το 2013 στην Gallery ANDIPA London αφιέρωμα στο έργο και πορεία των εκδόσεων Μυκόνιο Φως .
Το 2014 γράφει και παρουσιάζει κουκλοθέατρο στα σχολεία της Μυκόνου για τη διάσωση της θάλασσας με το έργο «ο μπλε πλανήτης»
Το 2016 εκδίδει από τις Εκδόσεις Μυκόνιο Φως σε συνεργασία με τις εκδώσεις Ελευθερουδάκη το δίγλωσσο βιβλίο « Πέτρος ο πελεκάνος της Μυκόνου» .
Το 2016 παρουσιάζει στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το βιβλίο «Πέτρος ο πελεκάνος της Μυκόνου » σε μορφή θεατρικής περφόρμανς και τιμάται για την προσφορά της στη διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.
Το 2017 το «αλφαβητάρι Μυκόνου» μπλοκ ιχνογραφίας Ελληνικά, Κινέζικα, Αγγλικά Γερμανικά, Ιταλικά εκδόσεις Μυκόνιο Φώς.
Το 2018 προτείνει και επιμελείται το ημερολόγιο του χορευτικού πολιτιστικού συλλόγου Ανεμόμυλοι Μυκόνου με θέμα «οι Μυκονιάτικοι χοροί από την αρχαιότητα Βυζάντιο μέχρι τις μέρες μας ».
Το 2019 οι εκδόσεις Μυκόνιο Φως εκδίδουν με επιμέλεια των εκδόσεων Ελευθερουδάκη το βιβλίο «Μαρία Κάλλας μια ζωή σαν παραμύθι» για μικρούς και μεγάλους .
Το 2019 το βιβλίο «Μαρία Κάλλας μια ζωή σαν παραμύθι» παρουσιάζεται στην γιορτή της γυναίκας στο ART CAFFE στη Στοά βιβλίου στην Αθήνα – στο Θέατρο Έναστρο – στην Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών και στο βιβλιοπωλείο BOOKTIQUE στο Κολωνάκι με θεατρική περφόρμανς και κύριους παρουσιαστές τον Βασίλη Νικολαΐδη και την σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.
Το 2019 προτείνει συγγράφει κείμενα και επιμελείται εικαστικά το ημερολόγιο του χορευτικού πολιτιστικού συλλόγου Ανεμόμυλοι Μυκόνου με θέμα « Οι χοροί στη Μύκονο – Αρχαιότητα – Βυζάντιο- Νεότεροι χρόνοι ».
To 2021, εκδίδει και επιμελείται, παιδικό το βιβλίο της Μάρεν Λορέντζου- Σκαγιάς και Νίκης Κολτσάκη « Το κόκκινο της ευτυχίας » με τις εκδόσεις της Μυκόνιο φώς.
To 2023 με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας παρουσιάζει α) περφόρμανς βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο «Μαρία Κάλλας μια ζωή σαν παραμύθι» στην Δημοτική Πινακοθήκης Πειραιά με την αιγίδα των Λάιονς και β) στην Αθήνα στο πρώην Α’ Οικονομικό Γυμνάσιο Λύκειο σημερινό 46ο Γυμνάσιο Αθήνας.
γ)Στο ίδρυμα Μποδοσάκη σε εκδήλωση των Σοροπιμιστριών Ανατολικού ομιλία για της σοφές φράσεις της Κάλλας.
Και την δημιουργία αφισών «οι δώδεκα σοφές φράσεις της Μαρίας Κάλλας ».
δ) Δημιουργεί σχέδια για δύο μεταξωτά μαντήλια για την εταιρία
Stemma Cosmetics (Θεσσαλονίκη – Μύκονο – Αθήνα)
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
Έχει δημοσιεύσει κείμενά της για την τέχνη και κριτική τέχνης στα περιοδικά «Οδός Πανός», «Αιγαιοπελαγίτικα θέματα», «Μυστική Ελλάδα» και στην εφημερίδα «Νέα Μύκονος» και «Ο Μυκονιάτης» καθώς και άλλα κείμενα Ελλάδας και εξωτερικού.
Από το 2005 συνεργάζεται με το περιοδικό ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ εκδόσεις ΑΓΝΩΣΤΟ όπου έχει δημοσιεύσει τα ιστορικά – λαογραφικά δοκίμια: Το παραμύθι στην Ελλάδα – Οι μοίρες – Τα ξαρωστικά – Οι μάσκες – Η μυστική Μύκονος – Ο άγνωστος Πειραιάς – Τα έξυπνα όπλα της αρχαιότητας – Ο λαβύρινθος – Η άγνωστη Καλαμπάκα – Το Πάσχα του καλοκαιριού, κ.ά.
Και διάφορα κείμενα στο περιοδικό Ο Καραγκιόζης Αλογόκριτος
ΔΙΑΚΡΊΣΕΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
1980 – Περνά πρώτη στον διαγωνισμό νέων καλλιτεχνών της Γκαλερί ΩΡΑ – Αθήνα – στο εικαστικό τμήμα.
Το 1980- παίρνει τον Α΄ έπαινο ποίησης στο διαγωνισμό της Ένωσης για τη διεθνή Ύφεση και Ειρήνη , με κριτές τους Ρίτσο ,Βρεττάκο και Σινόπουλο.
1983 – Διακρίνεται πρώτη στον διαγωνισμό νέων καλλιτεχνών της Γκαλερί ΩΡΑ – Αθήνα – στο τμήμα ποίησης.
1985 -επιλέγεται ως μια από τιε καλύτερες εικαστικές παρουσιάσεις της σαιζόν 84- 85 από την Γκαλερί Ζυγός και συμπεριλαμβάνεται τιμητικό αφιέρωμα στο διεθνές – Αγγλόφωνο ετήσιο τεύχος του περιοδικού Ζυγός και προβάλλεται στην τιμητική έκθεση της χρονιάς.
1986– Ζωγραφικό από έκθεση για τη ανθρωπιστική ένωση της Unicef επιλέγεται και φιλοτεχνεί τη συλλογή καρτών της.
1986- το εικαστικό της έργο της τιμάται από την Σχολή Royal College of Art του Λονδίνου ως ένα από τα καλύτερα της χρονιάς και εκτίθεται μαζί με άλλους δύο ζωγράφους και τρεις χαράκτες στο Imperial College of London.
1990 η Πυροσβεστική του Λονδίνου επιλέγει έργα διεθνών καλλιτεχνών που ζουν στην πόλη για την έκδοση του ετήσιου Ημερολόγιου του και η Μαρίνα Πετρή αντιπροσωπεύει την Ελλάδα.
1987- διάκριση έργου της από την εταιρία Benneton στο Λονδίνο.
1991-σε συμμετοχή της σε ομαδικής παρουσίασης εικαστικών ινστιλατιον σε παλαιό σπίτι του Δήμου Βερολίνου με άλλους Γερμανούς συναδέλφους το έργο τους τιμάται με ειδική έκδοση χορηγημένη από το Δήμο Βερολίνου.
1993 παρουσιάζει το ποιητικό της έργο στο κέντρο τέχνης «Begine» του Βερολίνου και χορηγείται η έκδοση και μετάφραση στην Γερμανική γλώσσα από τον Δήμο Βερολίνου.
2004 το φιλανθρωπικό σωματείο «Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ » απονέμουν τιμητική πλακέτα για την ανθρωπιστική προσφορά της.
2009- τιμάται για την πολιτιστική της προσφορά από το σωματείο Lions – Κλεισθένης.
2013- 2014 – 2015 έργο της επιλέγει το Μουσείο Van Gogh του Άμστερνταμ και παρουσιάζει σε γιγάντιο Video Wall – instillation στην είσοδο του Μουσείου για έργα που έχουν αναφορά στον μεγάλο Ολλανδό καλλιτέχνη ανάμεσα σε μια πλειάδα από τους μεγαλύτερους σύγχρονους εικαστικούς του κόσμου, όπως τον Roy Lichtenstein , τον Bénédicte Lacroix, Andy Alcala, Joshua Louis Simon, Jane Perkins και άλλους.
2016 – βραβεύεται για την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού στην Ελλάδα και εξωτερικό από τον Δευκαλίων – Θεσσαλίας ( περιοδικό )
2020- Η UNESCO Πειραιώς και Νήσων της απονέμει Έπαινο για την εργασία της στον πολιτισμό.
Έργα της βρίσκονται σε συλλογές όπως: στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στο υπουργείο Πολιτισμού, στον Δήμο Μυκονίων, στη Συλλογή Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών – Αθηνών, στα Μουσεία Βορρέ και Πιερίδη, Haremberg Collection -Γερμανίας, Συλλογή Πινακοθήκης Αικατερινούπολης – Ρωσία, Συλλόγου Ελλήνων και Γερμανών επιστημόνων – Γερμανίας, Συλλογή Moυσείου πόλεως Γιορόν – Ιαπωνία και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΑΤΟΜΙΚΕΣ
1978 – Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου
1979 – Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου
1980 – Ωρα Γκαλερί – Αθήνα
1982 – Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου
1983 – Ωρα Γκαλερί – Αθήνα
1984 – Γκαλερί 3 – Αθήνα
1984 – Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου
1987 – Stephen Bartley Gallery – London
1987 – The Theatre Gallery – Stuttgart
1988 – Heremberg Art Centre – Heremberg Germany
1988 – Trinity Arts Centre – Tumbridge Wells – England
1988 – Greek National Bank – London
1988 – Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου – Μύκονος
1989 – Heremberg Academy – Heremberg
1989 – Theatro Technis – London
1990 – Gallery Goltz strasse 32 – Berlin
1991 – Κέντρο Τέχνης Begine – Berlin
1992 – Βιβλιοπωλείο “Apo tin Ellada” – Berlin
1992 – Gallery “im Hinterhof” – Berlin
1993 – Κέντρο Τέχνης Begine – Berlin
1993 – Ένωση Ελλήνων Επιστημόνων και Ακαδημαϊκών – Βερολίνο
1994 – Miro Gallery – Berlin
1994 – Gotischen Haus Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Spandau – Berlin
1996 – Gallery auf Havelufer – Berlin
1998 – Gallery of Comerz Bank – Berlin
1999 – Κέντρο Πολιτισμού «8 Δυτικά» – Αθήνα
1999 – Edem – Αίθουσα Τέχνης – Μύκονος
2000 – Gallery Υδρότεχνο – Αθήνα
2000 – Voulas place – Mykonos
2001 – Gallery Δημοτικού Θεάτρου – Πειραιάς
2001 – Camares – Voucamvilia – Mykonos
2002 – Galley Θεόφιλος – Αθήνα
2002 – Gallery Iliotropio – Λάρνακα
2002 – Camares Gallery – Μύκονος
2003 – Weekend Gallery – Βερολίνο
2003 – Σκουρλή Gallery – Elounda Mare – Κρήτη
2003 – Santa Marina – Μύκονος
2004 – Θαρόη – Μύκονος
2005 – Café Sante – Θεσσαλονίκη
2005 – Δεύτερο Δημοτικό Τμήμα ΔΗΜΟΥ Πειραιά
2007 – ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΚΒΑΣΗΣ (σπίτι τέχνης του ΛΟΛΗ) – Αθήνα
2007 – ΑRT PLUS – Αθήνα
2008 – Θαρόη –Μύκονος
2009- ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ – ΣΠΙΤΙ της ΚΥΠΡΟΥ – Αθήνα.
2009- ΚΕΝΤΡΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ της Μυκόνου.—-
2009-Παλαιό συσσίτιο στο μεσαιωνικό κάστρο της Ρόδου
2009- Ροτόντα Καλλιθέα – Πηγές Ρόδου
2009 –Αίθουσα της Κοινότητας ΑΝΩ ΜΕΡΑΣ Μύκονος
2009- Πνευματικό κέντρο Γιάννης Ρίτσος –Αιγάλεω
2010- Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά (Κτήριο Παλαιού Ταχυδρομείου
2010- Ροτόντα Καλλιθέα – Πηγές Ρόδου
2012-Café Manstein-Berlin
2011-Lola Bar – MYKONOS
2014– Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου – MYKONOS
2013-Hotel Geranioum – MYKONOS
2014- Andipa gallery – London
2014- Penridge suite – London
2017- Manstein caffe –Berlin
2017-bear bar- Athens
2018– Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Αθήνα
2019- Στούντιο Μαρίνα Πετρή – Μύκονος
2021- Salelary antiques and
2021- Another space (gallery from Geneva)
2023 – Alma Mater Gallery – Αθήνα
ΟΜΑΔΙΚΕΣ
1981 – Εθνικό Ωδείο Αθηνών
1983 – Gallery Aντήνωρ – Αθήνα
1983 – Gallery Εγγονόπουλος – Αθήνα
1985 – Gallery Ζυγός – Αθήνα
1986 – Gallery Aντήνωρ – Αθήνα
1986 – Royal College of Art – Λονδίνο
1986 – Henry Moore Gallery of Art by Courtney Artchischester – Αγγλία
1986 – Groucho Club sponsored by Benetton – London
1987 – Henry Moore Gallery – London
1988 – Bunt Institute – Stuttgart – Γερμανία
1988 – Theatre of Siegen – Siegen – Γερμανία
1988 – Bunt Institute Gallery – Stuttgart – Γερμανία
1988 – Ρόδον Bar – Αθήνα
1988 – Αdlung Gallery – Νέα Υόρκη
1990 – Γερμανοελληνική Ενωση Ακαδημαϊκών του Schwetzingen – Γερμανία
1990 – Gallery Οψις – Μύκονος
1990 – Gallery Weekend – Berlin
1991 – Gallery Siniore – Stuttgart – Γερμανία
1991 – Netphen Kunstwochen – Γερμανία
1991 – Κέντρο Τέχνης Peter Edel – Berlin
1991 – “C’est La Lu”, Lubeckerstr 21 – Berlin
1991 – Gallery Weekend – Berlin
1991 – Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου
1991 – Gallery Henrike Madest Reutlingen – Γερμανία
1992 – Gallery Weekend – Berlin
1992 – Gallery Lebendiges Museum – Berlin
1996 – Kulturforum am Airport – Stuttgart – Γερμανία
1998 – Αίθουσα Τέχνης Κιβωτός – Αθήνα
1998 – Gallery Diana Giulia – Αθήνα
1998 – Μουσείο Αικατερινούπολης – Αικατερινούπολη – Ρωσία
1999 – Athina Art – Λευκωσία – Κύπρος
2000 – 8 Δυτικά – Αθήνα
2000 – Ηλιοτρόπιο – Λάρνακα – Κύπρος
2001 – Ηλιοτρόπιο – Λάρνακα – Κύπρος
2001 – Athina Art – Λευκωσία Κύπρος
2001 – Κιβωτός – Αθήνα
2001 – Άνεμος – Αθήνα
2001 – Υδρότεχνο – Αθήνα
2002 – Υδρότεχνο – Αθήνα, κ.ά.
2005 – ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ –Δαμασκός –Συρία
2010– The Brick Lane gallery London
2011 -Trevisant gallery – Boglonia-Italy
2012 -Portico gallery knights hill London
2013– Angel art fair – London
2014-16 -παρουσίαση έργου της σε video wall στο Μουσείο Βαν Γκογκ Άμστερνταμ .
2016– ITS LIQUID INTERNATIONAL SHOW –Venice – Italy
2017– Sunny Art Gallery – London
2019 – ΔΕΠΑΜ – Μύκονος
2019 – Εuropian Center – Athens
2020 – Εuropian Center – Athens. 2020- ΔΕΠΑΜ – Μύκονος
2021- ΔΕΠΑΜ – Μύκονος
2022- ΔΕΠΑΜ – Μύκονος