Εκατοντάδες πολίτες έδωσαν το παρόν στο κάλεσμα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας “Ο Τόπος Μου” στο συλλαλητήριο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Τετάρτης στο άγαλμα Ελευθερίας στην Κατερίνη για την τραγωδία στα Τέμπη.
Με κεντρικό σύνθημα να μην ξεχάσουμε σε συνεργασία με φίλους, συγγενείς και άτομα από τον Σύλλογο Θυμάτων οργάνωσαν όλες αυτές τις μέρες πικετοφορίες στο κέντρο της πόλης, και μοίρασαν έγγραφο – κάλεσμα υπογραφής στο ψήφισμα για την άρση ασυλίας των υπαίτιων για το έγκλημα στα Τέμπη ενώ σε κυκλικούς κόμβους κρατώντας μαύρα μπαλόνια και πανό στήθηκαν με συνθήματα ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα.
Η ασφαλής μετακίνηση, η αξιοπρέπεια και η αξία στη ζωή, η ισότιμη εφαρμογή των νόμων για όλους τους πολίτες, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος είναι βασικές αρχές και αξίες οι οποίες αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιούς κοινωνίας. Αυτή την κοινωνία θέλουμε και για αυτήν αγωνιζόμαστε.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο και αυτό το διαμηνύουμε ήδη εκατοντάδες Έλληνες πολίτες που ενώσαμε τις φωνές μας και απαιτούμε την άμεση αλλαγή των νόμων, τόνισε ο πρόεδρος του Καπνικού Σταθμού Ηλίας Τσολακίδης.
Συνέχισε αναφέροντας «Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.
Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι»
Η συμμετοχή όλων μας στο συλλαλητήριο είναι πολύ σημαντική. Να ενώσουμε τις φωνές μας ώστε αυτό το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί και να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους αυτής της τραγωδίας.
Ένα χρόνο μετά την εθνική τραγωδία και μια μεγάλη μάχη των οικογενειών για δικαίωση ο αδερφός της αδικοχαμένης από την Κατερίνη Αθηνάς Κατσάρα και και η σύντροφος του αδικοχαμένου Γιάννη Βουτσινά έδωσαν μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής.
Ο αδελφός της Αθηνάς Κατσάρα από την Κατερίνη, με τρεμάμενη φωνή ευχαρίστησε το πλήθος που παρευρέθηκε. Η μέρα πολύ δύσκολη το πρωί στα Τέμπη, τώρα εδώ, ζήτησε την στήριξη στους αγώνες, από τον κόσμο, «δεν φταίει μόνο η τωρινή κυβέρνηση που έτυχε να διοικεί στο συμβάν, φταίνε όλοι τα τελευταία 20 χρόνια» τόνισε.
Πρέπει να παλέψουμε να μην ξανασυμβεί σε κανέναν.
Η σύντροφος του Γιάννη Βουτσινά μίλησε για τα όνειρα που είχε ο ίδιος για την ζωή. Μας λένε να σιωπήσουμε για το έγκλημα και την προφανή συγκάλυψη για την δολοφονία 57 ανθρώπων κυρίως νέων παιδιών. Είμαστε εδώ για να στέλνουμε ένα μήνυμα τόνισε, «το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί» ανέφερε στην ομιλία του.
Από νωρίς το πρωί σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται απεργιακές κινητοποιήσεις, τελέστηκε το ετήσιο τρισάγιο για την ανάπαυση των 57 ψυχών που χάθηκαν. Συγγενείς, φίλοι των θυμάτων, αλλά και απλοί πολίτες, βρέθηκαν στον τόπο του τραγικού δυστυχήματος. Μέσα σε ένα βουβό και γεμάτο πόνο κλίμα, αφήνουν λουλούδια δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές όπου οι δικοί τους άνθρωποι ξεψύχησαν με τον πιο τραγικό τρόπο.
Κατόπιν σχετικού αιτήματος της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, Μαρίας Καρυστιανού, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίας της χώρας χτύπησαν στις 10:00 το πρωί 57 φορές, μία για κάθε ψυχή που χάθηκε.