Με τα Χριστούγεννα να έχουν φτάσει πια προ των πυλών, και τα αποτελέσματα οικονομικών ερευνών που προκύπτουν από τιμοληψίες τυπικών αγαθών του ελληνικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού να μην είναι το ίδιο ενθαρρυντικά, η ανησυχία για την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, και την ευρύτερη κίνηση της αγοράς ολοένα και αυξάνεται.
Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το κρέας, – και δη τα αμνοερίφια -, αποτελεί μια βασική υποκατηγορία οι τιμές της οποίας έχουν πάρει “φωτιά”, το Ολύμπιο Βήμα μίλησε με τον Νίκο Νατσιόπουλο εκπρόσωπο του Σωματείου Κρεοπωλών Πιερίας, για όλα τα θέματα που αφορούν ένα από τα αγαπημένα ελληνικά έθιμα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Συνέντευξη με τον Νίκο Νατσιόπουλο, π. Προέδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Πιερίας:
Ας αρχίσουμε από τις τιμές. Πόσο θα στοιχίσει το κιλό η κατεψυγμένη γαλοπούλα, πόσο η φρέσκια, πόσο το κιλό το αρνάκι και πόσο το μοσχάρι, πόσο το χοιρινό;
«Καλημέρα σας και καλές γιορτές. Η κατεψυγμένη γαλοπούλα δε νομίζω ότι αφορά τόσο τον κόσμο, το πόσο θα στοιχίσει. Είναι και κατεψυγμένη δεν είναι κάτι που αφορά τους κρεοπώλες αυτό. Όσο για το αρνάκι, και το κατσικάκι έχουμε τώρα κανένα χρόνο μετά την κρίση του κορονοϊού, που έχουνε πάρει την ανιούσα, για λόγους όπως ότι υπάρχει έλλειψη αγαθών. Σε κάποιες λίγο ακριβούτσικες τιμές θα παραμείνουν όπως και το Πάσχα τα αμνοερίφια. Ακριβώς δεν μπορούμε να ξέρουμε, αλλά αυτός που θέλει να το φάει θα το φάει το αρνί και το κατσίκι. Κατόπιν παραγγελίας βέβαια είναι καλύτερα. Δεν θα υπάρχουν άφθονα στα τσιγκέλια, καθώς είναι ένα είδος πολυτελείας σχεδόν.»
Τι κάνετε ως κλάδος για να συγκρατήσετε ή να περιορίσετε τις αυξήσεις τιμών στο κρέας εδώ στην Κατερίνη;
«Να πούμε λίγο και για το μοσχάρι και για τις αυξήσεις τιμών. Έχουνε πάρει τα μοσχάρια και τα χοιρινά κάποιες αυξήσεις όμως εμείς από τη μεριά μας, κάνουμε ότι μπορούμε να κρατούμε τις τιμές χαμηλά. Απορροφήσαμε πάρα πολλές από τις αυξήσεις που έχουμε πάρει για να μπορέσει ο κόσμος να μείνει στα μαγαζιά. Να μπορέσει άφοβα να μπαίνει και να ψωνίζει. Δεν έχουμε τεράστιες αυξήσεις ούτε στα χοιρινά, ούτε στα μοσχάρια. Είναι πολύ μικρές σε σχέση με άλλα είδη που ακούμε, με 20 και 30%. Είναι μικρές οι αυξήσεις μας.»
Οι παράγοντες της αύξησης είναι γνωστοί, ενεργειακό κόστος, μεταφορές, ζωοτροφές. Τι μπορεί κατά τη γνώμη σας να περιορίσει αυτές τις επιπτώσεις;
«Να πέσει το πετρέλαιο, να πέσει η ενέργεια, και να ξαναέρθουμε στα παλιά επίπεδα. Να κατέβει και ο πληθωρισμός και να επανέλθουμε στον μηδενικό πληθωρισμό, και όλα να κυλούν ήρεμα και ωραία. Να έχουμε αυξήσεις συντάξεων και μισθών. Τότε θα είναι όλα ομαλά και ωραία.»
Υπάρχουν ελληνοποιήσεις εισαγόμενων κρεάτων και κατά πόσο αυτό είναι κακό για τον καταναλωτή;
«Ελληνοποιήσεις εισαγόμενων κρεάτων στα κρεοπωλεία δεν υπάρχουν. Έχουμε κάποιο θεσμικό πλαίσιο εδώ και δύο χρόνια το οποίο μας δεσμεύει να έχουμε και στην απόδειξη και στο καρτελάκι την προέλευση κρέατος. Ελληνοποίηση δεν γίνεται ειδικά στα κρεοπωλεία. Πιθανόν να γίνεται σε άλλες εστίες πώλησης κρεάτων όπως είναι τα σουπερμάρκετ, οι μεγάλες βιομηχανίες, βιοτεχνίες, κ.τ.λ. Στα κρεοπωλεία δεν υπάρχει ελληνοποίηση.»
Το καλάθι του νοικοκυριού έχει επίπτωση στα δικά σας προϊόντα ή οι καταναλωτές προτιμούν την εγγύηση ποιότητας από τον κρεοπώλη της γειτονιάς;
«Εμείς γενικώς έχουμε καλάθι του νοικοκυριού. Είπαμε κρατάμε τις τιμές χαμηλά. Απορροφούμε όλες τις αυξήσεις, είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με ότι έχει συμβεί με την ακρίβεια. Δεν έχει επίπτωση σε μας, γιατί έχουμε και από μόνοι μας καλάθι. Έχουμε προσωπική επαφή με τον πελάτη. Ελισσόμαστε και στις τιμές, στο ψαλίδι που λέμε. Είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις. Έχουμε προσωπική επαφή με τον πελάτη, κι έτσι δεν έχουμε επιπτώσεις γιατί καλάθι εμείς έχουμε όλο τον χρόνο.»
Η περίοδος των Χριστουγέννων δεν είναι μακριά. Πόσο η κατανάλωση θα επηρεαστεί φέτος από την τρέχουσα κρίση;
«Νομίζω ότι η κατανάλωση τις ημέρες των εορτών δεν θα επηρεαστεί, διότι ο Έλληνας έχει κάποιο έθιμο το οποίο το κρατάει, είναι το οικογενειακό τραπέζι. Την περίοδο των εορτών δεν θα επηρεαστεί. Αργότερα υπάρχει πρόβλημα, μετά τις γιορτές. Για την περίοδο εκείνη όχι.»
Τι θα λέγατε στους καταναλωτές για να προτιμήσουν τα δικά σας προϊόντα και να μην στρέφουν το βλέμμα στα φτηνά κρέατα;
«Ποιότητα! Να προτιμούν τον κρεοπώλη της γειτονιάς. Έτσι, στηρίζουν την τοπική αγορά, και στηρίζουν παράλληλα την οικογένεια τους. Τα χρήματα πρέπει να μένουν στην τοπική αγορά. Υπάρχει ποιότητα, προσωπική επαφή, εμπιστοσύνη.»
Και μια ευχή για τις γιορτές των Χριστουγέννων για όλους τους Κατερινιώτες πελάτες και μη.
«Εύχομαι ως Εκπρόσωπος του Σωματείου Κρεοπωλών Πιερίας, χρόνια πολλά, υγεία σε όλο τον κόσμο, καλή χρονιά! Από το ΔΣ, και τα μέλη του Σωματείου Κρεοπωλών μας.»