«Η δουλειά μας συνεχίζεται, είμαστε εδώ για να διορθώνουμε λάθη» ήταν το μήνυμά του προς τους υπουργούς του. Και έθεσε το σύνθημα της προεκλογικής περιόδου με την αποστροφή «προχωράμε μαζί μπροστά, αλλάζοντας την Ελλάδα πιο ασυμβίβαστα και πιο τολμηρά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητσοτάκης είχε δεχθεί ισχυρές εισηγήσεις να δείξει άμεσα τον ακριβή χρόνο των εκλογών, ώστε να πάψει ο αποπροσανατολισμός της κυβερνητικής και της κομματικής μηχανής με την παραφιλολογία. Ήδη από χθες μάλιστα ο ίδιος από τη Λαμία περίπου έδειξε τις προθέσεις του. Και έδωσε στον κομματικό μηχανισμό επίσημο σήμα για την προεκλογική εκστρατεία.
«Από αύριο κιόλας» είπε χθες το βράδυ «ξεκινά ο αγώνας για τη μεγάλη νίκη της χώρας και της κοινωνίας μας για μια δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή. Και σε αυτή τη νέα συναρπαστική διαδρομή σας θέλω όλους δίπλα μου».
Ενώπιον των υπουργών του, νωρίτερα στο Μαξίμου, ο Μητσοτάκης επανέλαβε τη σημασία της πρώτης κάλπης ως εκείνη που θα δείξει από ποιο κόμμα και από ποιον πρωθυπουργό θα κυβερνηθεί ο τόπος. «Αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Οι πολίτες θα επιλέξουν την 21η Μαΐου αν ο τόπος θα συνεχίσει να διεκδικεί και να κερδίζει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού», τόνισε.
Διάλυση της Βουλής τέλος Απριλίου
Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα η Βουλή πρέπει να διαλυθεί προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε Εθνικές εκλογές από από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες.
Αυτό σημαίνει πως το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής θα θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο είτε την Δευτέρα 24 Απριλίου είτε την Παρασκευή 28 Απριλίου.
Η επόμενη της πρώτης κάλπης – Διερευνητικές
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής που δυσκολεύει εξαιρετικά την επίτευξη μονοκομματικής αυτοδύναμης κυβέρνησης ή ακόμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Για παράδειγμα αν το ποσοστό των εκτός βουλής κομμάτων κινηθεί από 7% εως 11% τότε για να εξευρεθούν 151 βουλευτές απαιτούνται ποσοστά από 44,9% – 46,9%.
Με πιθανότερο σενάριο ότι κανένα κόμμα δεν θα προσεγγίσει αυτά τα ποσοστά, την επομένη των Εθνικών εκλογών θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή ώστε σε διάστημα 3 ημερών να διαπιστώσει εάν μπορεί να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη της Βουλής και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αν η προσπάθεια αποβεί άκαρπη, η εντολή περνά στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος ενώ αν αποτύχει και αυτός στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Συνολικά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει εως 9 ημέρες ώστε την 10η να καλέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Όταν η ΠτΔ διαπιστώσει αδυναμία πολιτικής συνεννόησης, τότε δίνει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί ξανά σε εκλογές.
Η Βουλή της μιας ημέρας
Περίπου εκείνη την περίοδο, δηλαδή 31 Μαΐου με 2 Ιουνίου θα ορκιστεί η νέα Βουλή, δηλαδή οι βουλευτές που θα εκλεγούν από την διαδικασία της 21ης Μαΐου. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι παρόμοια με εκείνη των εκλογών του Μαΐου 2012. Δηλαδή θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, η εκλογή προεδρείου του κοινοβουλίου και το απόγευμα της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επόμενης θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής.
2ες εκλογές με λίστα
Οι δεύτερες εκλογές ακολουθώντας το συνταγματικό χρονοδιάγραμμα θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου με λίστα βουλευτών. Για την συγκεκριμένη διαδικασία οι ψηφοφόροι θα επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που προτιμούν και δεν θα «σταυρώνουν» τους υποψηφίους. Για την κατάρτιση της λίστας των βουλευτών, οι ηγεσίες των κομμάτων συνήθως σέβονται τα αποτελέσματα «σταυροδοσίας» της πρώτης κάλπης τοποθετώντας πρώτο στην σειρά τον υποψήφιο βουλευτή που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.
Πανελλαδικές και σύνοδος ΝΑΤΟ
Ο Μητσοτάκης έδειξε «το αργότερο» στις 2 Ιουλίου για την αναμενόμενη δεύτερη αναμέτρηση, έχοντας στο μυαλό του μεταξύ άλλων τις Πανελλαδικές εξετάσεις που αρχίζουν στις αρχές Ιουνίου και δεν θα πρέπει να διαταραχθούν καθώς και την προγραμματισμένη για τις 11 Ιουλίου σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί όπου θα πρέπει να μεταβεί ο νέος πρωθυπουργός.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την απόφασή του να στηθούν οι κάλπες σε λιγότερο από δύο μήνες, στις 21 Μαΐου.
Το αφήγημα της σταθερότητας
Το αφήγημα της σταθερότητας μέσω της ανάδειξης αυτοδύναμης αλλά όχι κατ’ ανάγκη μονοχρωματικής κυβέρνησης στις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής επανάφερε εμφατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και σε αυτό θα επιμείνει σε όλη την προεκλογική περίοδο.
Με βολές τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κυρίως σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το μετεκλογικό τοπίο των πιθανών συνεργασιών, ο πρωθυπουργός επέλεξε να στείλει μηνύματα προς τέσσερις κατευθύνσεις με την πρώτη μετά την τραγωδία των Τεμπών πολιτική ομιλία του από τη Λαμία.
Οι 4 παραλήπτες
Οι αναφορές Μητσοτάκη από την έδρα της Φθιώτιδας προχθες το βράδυ πήγαιναν συγκεκριμένα προς τους πολιτικούς αντιπάλους του, στον Αλέξη Τσίπρα και στον Νίκο Ανδρουλάκη, στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ιδίως εκείνους που είχαν εμπιστευθεί τη ΝΔ το 2019 αλλά έχουν πάρει αποστάσεις, καθώς και στη γαλάζια βάση, όπου ζητείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση.
Η στρατηγική επιδίωξη της αυτοδυναμίας παραμένει και φάνηκε από την επιστροφή του μότο «αυτοδύναμη Ελλάδα, αυτοδύναμη ΝΔ». Ωστόσο ήταν μία συγκεκριμένη λέξη, η «ευρυχωρία», αυτή που έδειξε το σκεπτικό του πρωθυπουργού, προκαλώντας την αντίδραση Τσίπρα και Ανδρουλάκη. Ο Μητσοτάκης είπε πως το «μπλε» είναι «ευρύχωρο» χρώμα αλλά και ότι η αυτοδυναμία είναι «ευρυχωρία», εμφανίζοντας εαυτόν για άλλη μία φορά ως θιασώτη των ισχυρών κυβερνήσεων ενός κόμματος που μπορεί να ενσωματώνει στελέχη και ιδέες από άλλους πολιτικούς χώρους.
Η… κουβερτούλα μιας εποχής
Αυτό το σινιάλο διεύρυνσης προκάλεσε την «έκρηξη» της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη.
«Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, που είδε πίσω από τις δηλώσεις επιχείρηση προσεταιρισμού βουλευτών. «Το 2023 δεν είναι 1965, ο λαός θα δεν ανεχτεί τέτοιες μεθοδεύσεις» επεσήμαναν από το πράσινο στρατόπεδο. Για «κυβερνήσεις – κουρελού» στη λογική του «παίρνω βουλευτές από εδώ και από εκεί» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν είναι σοβαρά» όσα λέει το ΠΑΣΟΚ
Ο Μητσοτάκης για πρώτη φορά αναφέρθηκε στην πρόταση του Ανδρουλάκη για «τρίτο» πολιτικό πρόσωπο στην ηγεσία μιας κυβέρνησης συνεργασίας, σχολιάζοντας ότι αυτά «δεν είναι σοβαρά πράγματα». Κινούμενος στη γραμμή ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προτείνει στους πολίτες να ψηφίσουν στα τυφλά για κάποιον «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό, ο ίδιος προσπάθησε να ενισχύσει τη δική του θέση ότι η χώρα έχει ανάγκη από «καθαρές λύσεις».
Όπως επανέλαβε, η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής θα δείξει ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσουν τη χώρα και η δεύτερη κάλπη θα υποδείξει το πως. «Ψηφίζεις ΝΔ για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Έστω ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν θα ξέρεις τι θα προκύψει αύριο;», είπε.
Ο Μητσοτάκης θέλει να αποδομήσει τα αφηγήματα των πολιτικών αντιπάλων του, επισείοντας τον κίνδυνο αστάθειας. Εξ ου και οι βολές του για προτάσεις δήθεν συνεργασίας που «ουσιαστικά παραπέμπουν σε παραλυσία».
Απέναντι στο ΠΑΣΟΚ οι τόνοι υψώθηκαν και σε ό,τι αφορά το διακύβευμα του εκσυγχρονισμού του κράτους. «Επειδή ακούω πολλά για το ποιος έχει τη δύναμη να συγκρουστεί με τον κρατισμό, με τις συντεχνίες, με τις ΔΕΚΟ», είπε ο Μητσοτάκης, «για να θυμηθούμε λίγο ποιος έκανε ένα παράλυτο ΟΤΕ διεθνή κολοσσό; Ποιος έσωσε τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς; Εγώ δε θυμάμαι στελέχη της ΝΔ, αλλά τον αρχηγό τότε του ΠΑΣΟΚ να είναι στα κάγκελα του ΟΛΠ και να μάχεται κατά της ιδιωτικοποίησης. Θα μας μιλήσει το ΠΑΣΟΚ τώρα για κρατισμό, που δίδαξε κρατισμό στην Ελλάδα;»
Προς αναποφάσιστους: «Όχι σε επιπόλαιες επιλογές»
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση διεκδικεί τον «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων που μετά τα Τέμπη μετακινήθηκαν στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, ο Μητσοτάκης υπογράμμισε τη βαρύτητα της πρώτης κάλπης που θα δείξει, ως γνωστό, τις δυναμικές για τη δεύτερη. Ο πρωθυπουργός μίλησε για ενιαία διαδικασία στην οποία «δεν επιτρέπονται ούτε επιπόλαιες επιλογές, ούτε απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας».
Εξάλλου αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι μερίδα πολιτών που ψήφισε ΝΔ το 2019 έχει απομακρυνθεί και ζυγίζει άλλες επιλογές, απογοητευμένη από την κυβέρνηση ή έστω σκεπτική, ο πρωθυπουργός (τούς) είπε ότι «μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά ποτέ δε σας προδώσαμε και όταν σκοντάφτουμε δεν θα πέφτουμε».
Σήμα αυτοπεποίθησης στους γαλάζιους
Αναμενόμενο ήταν το πρωθυπουργικό σήμα αυτοπεποίθησης στους γαλάζιους, με αιχμή τον ρεαλιστικό, κατά την κυβέρνηση, στόχο της αυτοδυναμίας. «Δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, είναι εθνική αναγκαιότητα» είπε και κάλεσε τα στελέχη της κομματικής βάσης ως… μπροστάρηδες στην επικοινωνία των γαλάζιων θέσεων στους πολίτες.
«Να γίνετε πρωταγωνιστές, εξηγώντας με στοιχεία και επιχειρήματα τις θέσεις μας σε κάθε συμπολίτη μας, απαντώντας με πειθώ στις απορίες, στις ενστάσεις τους, με αποφασιστικότητα» τούς είπε. Και επιπλέον ζήτησε αποστάσεις του κόμματος από την έπαρση.