Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε όπως πάντα στην αίθουσα του βιβλιοπωλείο «ΝΕΣΤΩΡ» την Παρασκευή 20/1 η παρουσίαση του βιβλίου “Ο Πολιτικός Λόγος των Αρχαίων Ελλήνων” του Βασίλειου Μπετσάκου.
Ένα βιβλίο γεμάτο φιλοσοφία αλλά και πολιτικό λόγο. Μέσα σε δώδεκα κεφάλαια φιλοξενεί κείμενα φιλοσοφικά, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Ηράκλειτου αλλά και πολιτικές αντιλήψεις και απόψεις που βρίσκονται στην τραγωδία, στην λυρική και στην επική ποίηση.
Την παρουσίαση άνοιξε ο Διονύσης Ζαρώτης φιλόλογος, εκπαιδευτικός, μιλώντας με τα πιο ένθερμα λόγια για τον κ. Μπετσάκο «Ο κύριος Μπετσάκος ανήκει στην ομάδα εξωτερικών συνεργατών, που εκπόνησε τον φάκελο υλικού για ένα νέο βιβλίο για τα αρχαία ελληνικά στην Γ’ λυκείου. Έχει εκδώσει άλλα δύο βιβλία, εκπαιδευτικά λεγόμενα όπως τα ονομάζουμε, άξονες διδακτικής και ερμηνείας για τον φάκελο υλικού για τα αρχαία ελληνικά Γ’ λυκείου. Αυτό που αναγνωρίζω στον κύριο Μπετσάκο είναι η απλότητα. Κάτι που προδίδει ότι είναι βαθύς κάτοχος του αντικειμένου. Και αυτό καταφέρνει και στο βιβλίο που παρουσιάζει σήμερα».
Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Άρης Στυλιανού αν. καθηγητής Α.Π.Θ. τμήμα πολιτικών επιστημών αναφέροντας: «Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη. Που επικεντρώνεται στον αρχαιοελληνικό λόγο για την πόλη, τον πολίτη, το πολίτευμα, τον πολιτικό, την πολιτική και το πολιτικό στοιχείο. Στο βιβλίο αυτό σχολιάζονται πολλά κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, στα οποία εντοπίζονται άμεσα ή έμμεσα ποικίλες πτυχές του πολιτικού φαινομένου».
Προσθέτοντας «Το βιβλίο δομείται σε 12 ενότητες ή κεφάλαια. Οι ενότητες διαιρούνται σε υποενότητες ή υποκεφάλαια. Υπάρχουν συνολικά 55 υποενότητες. Στην αρχή κάθε ενότητας υπάρχουν σύντομα προλεγόμενα. Ενώ στο τέλος κάθε ενότητας δίνεται μια συνοπτική συναφής βιβλιογραφία. Χρηστική και ωφέλιμη. Σε κάθε ενότητα μετά το μεταφρασμένο αρχαίο απόσπασμα, ακολουθεί ένας συμπυκνωμένος σχολιασμός, υπό τον τίτλο ανάγνωση».
Η Πηνελόπη Τζιώκα δρ. φιλοσοφίας, πρ. σχολική σύμβουλος δεν έμεινε τόσο στο βιβλίο όσο στον ίδιο τον συγγραφέα και τα μηνύματα πίσω από το βιβλίο. Τονίζοντας, πως το βιβλίο συνιστά ένα δίκτυο πληροφοριών, αποτελώντας ένα σημαντικό «εργαλείο» για τον σημερινό άνθρωπο. Αν θέλει να σκεφτεί πάνω στο ζήτημα της Πολιτικής. Προσθέτοντας «Το βιβλίο έχει εξαιρετική επικαιρότητα, γιατί ζούμε σε μια εποχή, όπου η Πολιτική ως πράξη και διάδραση των Πολιτών, είναι υπό διωγμόν».
Τέλος ο συγγραφέας Βασίλειος Μπετσάκος ευχαρίστησε τους ομιλητές για τα όμορφα λόγια τους προς το πρόσωπο του και την δημιουργική τους παρουσίαση του βιβλίου. Αλλά πιο πολύ ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που τον τίμησαν με την παρουσία τους.
Σε δήλωση του στο Ολύμπιο Βήμα ο Βασίλειος Μπετσάκος:
«Χαίρομαι πάρα πολύ που υπάρχει ενδιαφέρον για την αρχαία φιλοσοφία. Και μάλιστα την πολιτική φιλοσοφία. Γιατί πάντα είναι ζητούμενο να έχουμε αληθινούς, μορφωμένους, δυναμικούς πολίτες. Αυτούς στους οποίους βασίστηκε η Αθηναϊκή Δημοκρατία. Άρα είναι και σήμερα ένα πολύ μεγάλο ζητούμενο αυτό. Και βέβαια τα αρχαία κείμενα είναι η αρχή να γνωρίσουμε τους τρόπους συμμετοχής και κατανόησης του πολιτικού φαινομένου. Είμαι χαρούμενος που έκανα αυτό το βιβλίο. Γιατί πραγματικά βασίζετε σε κείμενα διαμάντια».