Η εορταστική περίοδος κορυφώνεται και οι εκδηλώσεις του Δήμου Κατερίνης και των πολιτιστικών συλλόγων , προσθέτουν τις απαραίτητες «πινελιές» στην κίνηση της αγοράς και στην ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων.
Μουσική, Κάλαντα, Χορός, Αναβίωση Εθίμων, δραστηριότητες για παιδιά και ενηλίκους, συμβάλλουν στην εορταστική ατμόσφαιρα της πόλης, ενώ αναμένεται να κορυφωθούν όσο η αντίστροφη μέτρηση για τον ερχομό του νέου χρόνου πλησιάζει.
Παράλληλα οι Μωμόγεροι ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης από την Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας παρουσιάζοντα, το δρώμενο στον πεζόδρομο της πόλης.
Το ποντιακό λαϊκό δρώμενο οι Μωμόγεροι (γνωστό και ως Μωμόεροι ή Μωμοέρια) που εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Θεοφάνια με ευχετηριακό χαρακτήρα.
Η αλλαγή του χρόνου και η αναγέννηση της φύσης συμβολίζεται με τη νύφη η οποία ερωτοτροπεί με τον νέο (ο νέος είναι ο χαρακτήρας “αράπης”).
Στο δρώμενο εναλλάσσεται η απαγωγή της νύφης από τον νέο “αράπη” με τον γέρο Κιτί Γοτσά.
Ακόμη στο δρώμενο συμμετέχουν και ο διάβολος που συνήθως κάνει “αταξίες” και πειράγματα στα σπίτια που επισκέπτονται. Ο αστυνόμος είναι ένας χαρακτήρας που φροντίζει για την τάξη και την ασφάλεια και συνήθως όποιος πειράξει τη νύφη ή το γέρο (ή γριά) είναι υπεύθυνος για την επιβολή προστίμων.
Υπάρχει ο χαρακτήρας του γιατρού που είναι υπεύθυνος για την σωματική και ψυχική υγεία των συμμετεχόντων και μπορεί να προβεί σε εξετάσεις και χορήγηση φαρμάκων όπου απαιτείται.
Όλα γίνονται σε ένα κλίμα χαράς και πειραγμάτων και όλοι οι συμμετέχοντες διασκεδάζουν και ξορκίζουν το κακό.
Η Θρακική εστία Κατερίνης συμμετείχε και αυτή στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης με ήθη και έθιμα ενώ στον πεζόδρομο της πόλης χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια μαζί τους μικροί και μεγάλοι.
Πρωτοχρονιάτικα έθιμα στην Ελλάδα.
Τα έθιμα της πατρίδας μας είναι πολλά και ποικίλουν. Κι αυτό ισχύει και για τα έθιμα που αφορούν στο καλωσόρισμα του νέου έτους.
Στόχος είναι να μπει με το καλό ο νέος χρόνος και να παραμείνει καλός έως το τέλος του. Γι’ αυτό και σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, το σπάσιμο του ροδιού, το ποδαρικό ακόμα και η βασιλόπιτα έχουν το νόημά τους.
Βασιλόπιτα:
Ένα έθιμο αρκετά διαδεδομένο είναι η κοπή της Βασιλόπιτας, η οποία συναντάται με παραλλαγές σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για μια πίτα «δώρο» στον Άγιο Βασίλη και σύμφωνα με τους λαογράφους, το έθιμο έχει τις ρίζες του στο 1.500 μ.Χ.
Νερό που τρέχει:
Μπορεί να μην είναι διαδεδομένο αλλά σίγουρα είναι απαραίτητο τις δύσκολες οικονομικά εποχές που ζούμε. Μετά την αλλαγή του χρόνου, ανοίξτε τις βρύσες στο σπίτι και αφήστε το νερό να τρέξει, ώστε να έχετε αφθονία και πλούτο.
Ποδαρικό:
Ίσως το πιο συνηθισμένο έθιμο σε όλη την χώρα. Όλοι λίγο πολλοί δίνουν σημασία στο ποιος θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα μπει στο σπίτι μετά την αλλαγή του χρόνου, αφού ανάλογα με το αν είναι γουρλής ή γρουσούζης, επηρεάζει και την τύχη του σπιτιού για το έτος που έρχεται. Συνήθως, για ποδαρικό επιλέγεται το νεότερο μέλος ή το γηραιότερο μιας οικογένειας.
Σπάσιμο ροδιού:
Και σε αυτή την περίπτωση, στόχος είναι η καλοτυχίας των ανθρώπων του σπιτιού. Σύμφωνα με το έθιμο ο νοικοκύρης πηγαίνει στην εκκλησία με ένα ρόδι στην τσέπη, ώστε να το λειτουργήσει ο παπάς. Γυρνώντας μετά στο σπίτι χτυπάει το κουδούνι, δεν επιτρέπεται να ανοίξει με το κλειδί και το σπάει στην είσοδο, όταν του ανοίξουν. Τα παιδιά μαζεμένα γύρω-γύρω κοιτάζουν αν οι ρώγες είναι τραγανές και κατακόκκινες. Όσο πιο γερές κι όμορφες είναι τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.
Γούρικη κρεμύδα:
Έμα συνηθισμένο φυτό στην Κρήτη, το σκυλοκρέμμυδο ή κρεμύδα χρησιμοποιείται πολύ στο νησί σαν γούρι. Πρόκειται για ένα άγριο φυτό, που μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Έχει την «μαγική» ιδιότητα να βγάζει λουλούδια ακόμα και αφού ξεριζωθεί κι ο κόσμος πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική του δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι’ αυτό και το κρεμάει την πρωτοχρονιά στα σπίτια του.
Τάισμα βρύσης:
Πρόκειται για ένα έθιμο που συναντάται κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Νεαρές -κυρίως- κοπέλες, παίρνουν μια στάμνα και πηγαίνουν στην βρύση του χωριού να την γεμίσουν. Πάνω τους έχουν μέλι και καρύδια, τα οποία τα αφήνουν στην βρύση (για να την ταΐσουν). Στην συνέχεια, οι γυναίκες γυρνούν αμίλητες στο σπίτι και ραντίζουν τα σπίτια. Όποια φτάσει πρώτη λένε ότι θα είναι η τυχερή της χρονιάς.
Όπου και αν σας βρει ο νέο χρόνος ακολουθήστε τα παραπάνω έθιμα για μια τυχερή χρόνια σύμφωνα με τις παραδόσεις