Στην Κατερίνη, ο Καπνικός Σταθμός Κατερίνης (το παλιό Ινστιτούτο Καπνού του Υπουργείου Γεωργίας) δίπλα στα δικαστήρια, όπου εδώ και 15 χρόνια οι 480 εθελοντές έχουν αναπτύξει μια πολύπλευρη δραστηριότητα, μοναδική σε όλη την Ελλάδα.
Ποτέ δεν έχουν διαφημίσει τις δράσεις τους, παρ’ ότι έχουν γίνει γνωστοί ως πρωτοπόροι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες από Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Αγγλία κ.α. έχουν έλθει με τα συνεργεία και τους δημοσιογράφους τους, έκαναν ρεπορτάζ και μετέδωσαν ανταποκρίσεις για το “φαινόμενο της Κατερίνης”, για την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας και για τις 25 επιμέρους πρωτοπόρες δράσεις τους.
Στην Κατερίνη οι πιο γνωστές από αυτές τις δράσεις στο ευρύ κοινό είναι το Χριστουγεννιάτικο Χωριό (κάτι σαν την Παραμυθούπολη της Δράμας και τον Πύργο των Ξωτικών των Τρικάλων), οι διανομές προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες (γνωστές και από το “κίνημα της πατάτας”), η πυροπροστασία του Ολύμπου (με το πρόγραμμα «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος»), η Ανθοκομική Έκθεση, ο Διαγωνισμός Διηγήματος, το θερινό σινεμά, τα μαθήματα παραδοσιακών χορών, οι μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, τα σεμινάρια, η δημιουργία βιβλιοθήκης, η δωρεές σε σχολεία και νηπιαγωγεία σχολικών ειδών και βιβλίων, η επιμέλεια από φιλολόγους και έκδοση του βιβλίου για τις Γερμανικές Οφειλές και Αποζημιώσεις κ.α.
Τρεις είναι οι κατ’ εξοχή κοινωνικές δομές με χαρακτηριστικές δράσεις αλληλεγγύης, που δεν είναι τόσο πολύ γνωστές, αλλά εντούτοις κι αυτές είναι μοναδικές και δεν υπάρχουν όμοιες τους στη χώρα μας:
1) Το Κοινωνικό Φαρμακείο, με περισσότερα από 15.000 φάρμακα και ιατρικά σκευάσματα, που εξυπηρετεί εκατοντάδες άπορους συμπολίτες. Ομάδα 14 εθελοντών φαρμακοποιών ελέγχει τις συσκευασίες των φαρμάκων, τα καταχωρεί σε μηχανή αναζήτησης όπου έχουν πρόσβαση για παραγγελία δομές υγείας σε όλη την Ελλάδα. Τροφοδοτεί επίσης σταθερά και το νοσοκομείο της πόλης και το ΕΚΑΒ..
2) Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, που επίσης στην κυριολεξία τροφοδοτεί άπορους συμπολίτες (με την υποχρέωση αυτοί να προσφέρουν 2 ώρες την εβδομάδα χειρονακτική υπηρεσία στον Καπνικό Σταθμό), και
3) Η Κουζίνα Εκτάκτων Συνθηκών, που διαθέτει αποθηκευμένα τρόφιμα μακράς διαρκείας και ένα μεγάλο στρατιωτικό μαγειρείο, το οποίο έχει την δυνατότητα παρασκευής 800 μερίδων φαγητού μέσα σε 2 ώρες. Η κουζίνα του Καπνικού Σταθμού εξυπηρέτησε πολλές φορές στο παρελθόν πρόσφυγες, και πρόσφατα τους Ουκρανούς που φιλοξενήθηκαν.
Τα φάρμακα και τα τρόφιμα είναι προσφορά κυρίως των συμπολιτών της Κατερίνης, που τα φέρνουν, αντί εισιτηρίου, όταν έχει κάποια εκδήλωση στον Καπνικό Σταθμό.
Ο Καπνικός Σταθμός Κατερίνης για όλα αυτά είναι από τους λίγους φορείς στην Ελλάδα, ή, μάλλον, ο μοναδικός που έχει επίσημα πιστοποιηθεί και συμμετέχει στην υλοποίηση προγραμμάτων αλληλεγγύης Erasmus της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δεκάδες σπουδαστές και φοιτητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Οι σπουδαστές αυτοί γνωρίζουν παράλληλα και την ιστορία του τόπου μας, ξεναγούνται σε αρχαιολογικούς τόπους, στον Όλυμπο και άλλα αξιοθέατα, συμβάλλουν στην τοπική οικονομία κλπ.
Μπράβο και συγχαρητήρια στους εθελοντές για την προσφορά τους και την διεθνή προβολή της Κατερίνης και της χώρας μας!