«Καύσωνας» αγοραπωλησιών ακινήτων χτύπησε την κτηματαγορά το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου προκαλώντας «έκρηξη» 50% στα έσοδα από τους φόρους μεταβίβασης που εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία.
Χιλιάδες ακίνητα άλλαξαν χέρια και συμβόλαια εκατομμυρίων ευρώ υπογράφηκαν στα συμβολαιογραφικά γραφεία με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ να αποκαλύπτουν ότι Ιούνιο και Ιούλιο οι εισπράξεις από φόρους μεταβίβασης ακινήτων εκτοξεύτηκαν στα 97,68 εκατ. ευρώ όταν το ίδιο διάστημα του 2022 είχαν εισπραχθεί 65,94 εκατ. ευρώ.
Τα περισσότερα έσοδα προέρχονται από πωλήσεις κατοικιών, ενώ στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι κινήθηκαν οι εισπράξεις από φόρους μεταβίβασης οικοπέδων και αγροτεμαχίων. Το κύμα των αγοραπωλησιών ακινήτων συνεχίζεται παρά το ράλι που καταγράφουν οι τιμές, όπως αποκαλύπτουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία δείχνουν αύξηση 13,9% στις τιμές των διαμερισμάτων στο δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Από την αρχή του έτους μέχρι και τις 5 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκαν 17.390 αγοραπωλησίες ακινήτων που η συνολική αξία τους αγγίζει τα 1,4 δισ. ευρώ, με τον Δήμο Αθηναίων να κρατάει τα σκήπτρα στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Και αυτό όταν οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ανέρχονται σε 664 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισροές ξένων κεφαλαίων σε οικιστικά ακίνητα μόνο στο α’ τρίμηνο ήταν 497 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του έτους άλλαξαν χέρια 2.789 ακίνητα στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας σε τιμές οι οποίες, σύμφωνα με τα συμβόλαια, σε πολλές περιπτώσεις κινούνται πολύ πάνω από τις αντικειμενικές αξίες, ενώ δεν είναι λίγες οι κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας που έχουν πουληθεί σε τιμές που ζαλίζουν.
Η καρδιά του Λεκανοπεδίου παραμένει ελκυστική για όσους θέλουν να επενδύσουν στην αγορά κατοικίας με στόχο την εκμετάλλευσή της στη συνέχεια μέσω κάποιας ψηφιακής πλατφόρμας τύπου Airbnb.
Αναζητούν ευκαιρίες
Έλληνες και ξένοι αναζητούν ευκαιρίες για να επενδύσουν στο εγχώριο real estate, με την Τράπεζα της Ελλάδος να θεωρεί ότι «η ελληνική αγορά ακινήτων, παρουσιάζοντας σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές ακινήτων της Ευρώπης, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να διατηρεί την ελκυστικότητά της, ειδικά για το υψηλών προδιαγραφών απόθεμά της».
Γονικές παροχές
Σε ανοδική τροχιά κινούνται και γονικές παροχές και δωρεές λόγω του υψηλού αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ που ισχύει για τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας, δηλαδή για συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Το αφορολόγητο όριο αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία (χρήματα, αυτοκίνητα, μετοχές) και σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους πολλοί γονείς λόγω του υψηλού αφορολογήτου δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους προκειμένου αυτά να προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα του Δημοσίου από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές ανήλθαν στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου στα 41,23 εκατ. ευρώ έναντι 33,96 το 2022. Συνολικά από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουλίου εισπράχθηκαν από το Δημόσιο περί τα 142,72 εκατ. ευρώ έναντι 129,94 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί περισσότερες από 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.
Με το κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων να «φουσκώνει» και να ενισχύει τα κρατικά ταμεία, η ΑΑΔΕ κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή των φορολογουμένων που αποκτούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα σβήνοντας «εστίες» ταλαιπωρίας και γραφειοκρατίας. Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα myProperty για την ηλεκτρονική υποβολή και των τροποποιητικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και δωρεών, οι οποίες σήμερα υποβάλλονται χειρόγραφα στην Εφορία. Επίσης ετοιμάζεται μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ τα οποία εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία και ταλαιπωρούν τους φορολογουμένους με τα πηγαινέλα στις ΔΟΥ.
Πηγή: Εντυπη Εκδοση ΤΑ ΝΕΑ