Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2017
Δύο ήταν τα θέματα που έδωσαν τόνο και ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, το βράδυ της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου.
Πρώτο θέμα
Το πρώτο θέμα αφορούσε την υπό κατασκευή πλατεία Δημοκρατίας. Ολόκληρη η αντιπολιτευτική ομάδα ζήτησε να ενημερωθεί για την τεχνική μελέτη του έργου, το κόστος και τις επιπτώσεις από την αλλαγή στην πολεοδομική γραμμή. Μάλιστα ζήτησαν να μην προχωρήσει χωρίς ολοκληρωμένη και εγκεκριμένη μελέτη το έργο.
Οι ανησυχίες φαίνεται ότι έγιναν εντονότερες και ήδη οι κάτοικοι της περιοχής εξουσιοδότησαν τον δικηγόρο της Κατερίνης Νίκο Αντωνόπουλο να μιλήσει εκ μέρους τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, πράγμα που έκανε, και να υποβληθεί στη συνέχεια ένσταση αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Αν και το θέμα ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης, δόθηκε ο λόγος στον δικηγόρο, ο οποίος είπε ότι υπάρχει αγωνία σε κατοίκους της περιοχής ότι εκτελούνται εργασίες χωρίς τεχνική μελέτη. Καθορίζεται το εμβαδόν για το Βοτανικό κήπο δεν προσδιορίζεται όμως το ύψος. Δημιουργείται επίσης ένα θέμα, του πως η μετατόπιση της οικοδομικής γραμμής μπορεί να αλλοιώσει τον υφιστάμενο χώρο. Αυτό που μπορεί να διασφαλίσει το σωστό αποτέλεσμα σημείωσε ο κ. Αντωνόπουλος είναι η προσήλωση στη νομική διαδικασία.
Εκ μέρους του δήμου απάντησε ο Στέργιος Μπουσνάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο δήμος βρίσκεται σε διαδικασία υποβολής πρότασης για έγκριση της μελέτης. Πάντως πρόθεση του Δήμου είναι να καλέσει τους κατοίκους της περιοχής και να ακούσει τον προβληματισμό τους.
Δεύτερο Θέμα
Το δεύτερο θέμα αφορούσε την επιχορήγηση του Δημοτικού Ραδιοφώνου. Εδώ οι απόψεις ήταν πολλές και διάφορες, από εντελώς αρνητικές στην επιχορήγηση, έως θετικές και επαινετικές για τη λειτουργία του υπό τη διεύθυνση της Ροδής Ελευθεριάδου.
Κάθετα αντίθετος ήταν ο Νίκος Μακρίδης για την επιχορήγηση μιας προβληματικής επιχείρησης. Οι δημότες είπε δεν έχουν καμία διάθεση να πληρώσουν. Στις εξηγήσεις της κας Ελευθεριάδου ότι η επιχορήγηση είναι έκτακτη, για να πληρώσει τρέχουσες υποχρεώσεις τέθηκε το ερώτημα από την κα Νταρλαγιάννη για τον ισολογισμό που παρουσιάζει η δημοτική επιχείρηση.
Και ενώ αναλύθηκε επί τροχάδην η ιστορία και η ανάγκη ύπαρξης του πρώτου στην Ελλάδα Δημοτικού Ραδιοφώνου, ο Γ. Κυριακίδης παίρνοντας το λόγο είπε ότι μένει μόνο στο οικονομικό ζήτημα. Είναι θετικό ότι το ραδιόφωνο καλύπτει τα έξοδά του. Για να εγκρίνουμε όμως μια επιχορήγηση θα έπρεπε να έχουμε μια οικονομοτεχνική μελέτη. Μας ζητάτε έτσι ξερά να δώσουμε χρήματα χωρίς να ξέρουμε που θα πάνε. Η εισήγηση είναι εντελώς αόριστη.
Ο Αλέκος Γιουμίδης προκάτοχος της κας Ελευθεριάδου στη διεύθυνση του Δημοτικού Ραδιοφώνου, είπε ότι σήμερα όλα έχουν εξυγιανθεί. Και ότι δόθηκε ένας αγώνας να κρατηθεί το Δημοτικό Ραδιόφωνο, για το οποίο ο ίδιος πήγε δύο φορές στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος. Ενώ ο κ. Ανανιάδης στην παρατήρηση ότι έτσι επιχορηγούνται και τα σχολεία, ξεχώρισε το θέμα της μάθησης και σημείωσε ότι δεν μπορούμε να εγκρίνουμε ποσά 30, 50, 80 χιλιάδων χωρίς να ξέρουμε που πάνε. Ο Θεόδωρος Παυλίδης που πήρε τελευταίος το λόγο, είπε ότι είναι ηθικό χρέος η στήριξη του Δημοτικού Ραδιοφώνου, σε μια περίοδο που οι φόροι που επιβάλλει η πολιτεία συρρικνώνουν την πελατεία του και αντίστοιχα τα έσοδά του.
Η χρήση του κλειστού Γυμναστηρίου στο Σ. Σταθμό
Η χρήση του κλειστού Γυμναστηρίου στο Σ. Σταθμό και η προνομιακή παραχώρηση του σε ορισμένες ομάδες, έθεσε έναν προβληματισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις που έδωσε ο Λάζαρος Ντόντης το θέμα έληξε καθώς το σώμα ενημερώθηκε ότι οι ενδιαφερόμενες ομάδες συμφώνησαν στην κατανομή χρόνου και χρήσης.
Μερικά θέματα αναβλήθηκαν
Κατά τα άλλα η διαδικασία ήταν σύντομη, μερικά θέματα αναβλήθηκαν, άλλα ψηφίστηκαν ομόφωνα, αλλά τα περισσότερα κατά πλειοψηφία. Έλλειψε το θεωρείο και το μικρό ακροατήριο ήταν ήσυχο και δεν παρενέβη καθόλου.
Μικροπροβλήματα από τις πρόσφατες νεροποντές
Στα μικροπροβλήματα που δημιούργησαν οι πρόσφατες νεροποντές σε σχολικές αίθουσες αναφέρθηκε ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, για να λάβει την απάντηση του Δημήτρη Ντούρου, ότι έχουν γίνει αυτοψίες σε όλα σχεδόν τα σχολεία του Δήμου, και έχει δοθεί η εντολή αποκατάστασης των ζημιών. Άλλωστε οι σχολικές μονάδες της Κατερίνης είναι άρτιες και καλοσυντηρημένες σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων του Δήμου Κατερίνης, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν τα σχολικά κτίρια.
Τέλος να σημειώσουμε ότι εντύπωση προκαλεί η τρυφερότητα με την οποία περιβάλλει το δημοτικό συμβούλιο τους νεώτερους συναδέλφους του. Οι αυτοδιοικητικοί της πόλης ετοιμάζουν τη νέα γενιά, οδηγώντας την από το χέρι.