H Ουκρανία, το μεταναστευτικό, αλλά και αναφορά στο Κυπριακό συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, το οποίο είναι σε γνώση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανεξέτασε τις προσπάθειες για περαιτέρω αύξηση της πίεσης στη Ρωσία, προκειμένου να αποδυναμώσει την ικανότητά της να διεξάγει επιθετικό πόλεμο, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων, της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής τους και της πρόληψης της καταστρατήγησής τους», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας που παρέχεται από το Ιράν και τη Λευκορωσία και καλεί το Μινσκ να σταματήσει να επιτρέπει στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν το έδαφός της.
Όσον αφορά στην επισιτιστική κρίση, υπογραμμίζεται ότι η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα, υπονομεύοντας έτσι την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. «Οι λωρίδες αλληλεγγύης της ΕΕ παραμένουν καθοριστικές για την ενίσχυση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας», αναφέρεται.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την τρομερή απώλεια ζωών ως αποτέλεσμα της πρόσφατης τραγωδίας στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Πύλου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στο να σπάσει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και των δικτύων διακινητών, προκειμένου να εμποδίσει τους ανθρώπους να ξεκινήσουν τέτοια επικίνδυνα ταξίδια».
Επίσης, σημειώνεται ότι, η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε τη μεταναστευτική κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εντός της ΕΕ με συνολικό τρόπο και σημείωσε το έργο που έχει αναληφθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής απάντησης», αναφέρει το προσχέδιο.
Όσον αφορά στο Κυπριακό τονίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας του ΟΗΕ».
Τέλος, υπάρχει αναφορά στην τεχνητή νοημοσύνη με τους ηγέτες να τονίζουν την ανάγκη ταχείας αντιμετώπισης των κινδύνων και των ευκαιριών από συγκεκριμένες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης (AI) με σκοπό την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, την προώθηση της αφομοίωσης και τη συμβολή στον καθορισμό παγκόσμιων προτύπων.