Σχεδόν τεσσερισήμισι ώρες χωρίζουν τους Αθηναίους από το «βουνό των θεών» και την «πατρίδα των μουσών» με την ατέλειωτη ακτογραμμή των 70 – 80 χιλιομέτρων, την οποία γνωρίζει σχεδόν μέτρο μέτρο ο εκ Βορρά κυρίως προερχόμενος οικογενειακός τουρισμός.
Με δυο εκπληκτικά βουνά (τον Όλυμπο και τα Πιέρια Όρη), με σημαντικό αρχαιολογικό, μνημειακό και λαογραφικό ενδιαφέρον, με πετρόχτιστους παραδοσιακούς οικισμούς, με ξεχωριστά κρασιά, κρεατικά-λουκούμι και με τα πιο φρέσκα και ψωμωμένα μύδια που έχεις ονειρευτεί, η Πιερία είναι εκεί και σε καλεί για περισσότερους λόγους από τις καλοκαιρινές βουτιές σου.
1η Στάση – Σε Κολινδρό και Ράχη, όταν ανθίζουν οι κερασιές
Ένα διήμερο πλούσιο σε ανοιξιάτικο ρομαντισμό και άκρως ινσταγκραμικό (για τους φαν του μέσου) περιμένει τους ταξιδιώτες και τις ταξιδιώτισσες στις 13 Απριλίου και 14 Απριλίου 2024 στους ανθισμένους κερασότοπους της Πιερίας. Το Σάββατο η γιορτή που διοργανώνεται από τους ντόπιους παραγωγούς σε συνεργασία με τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ) πραγματοποιείται στον Κολινδρό και την Κυριακή στη Ράχη.
Οι βόλτες στο ονειρικό σκηνικό που δημιουργούν τα αμέτρητα ροζ και λευκά ανθάκια στα κλαδιά των δέντρων θα μείνουν αξέχαστες στους περιπατητές, που θα γευτούν και εδέσματα με πρώτη ύλη το φημισμένο κεράσι Πιερίας.
2η Στάση – Στον Αρχαιολογικό Χώρος Πύδνας
Αρχαιολογικό Χώρος Πύδνας. Τραβώντας από Μακρύγιαλο προς Αλυκές μέσω του παραλιακού δρόμου, βρίσκεσαι σε τούτη την υπαίθρια χρονομηχανή. Με έξοχη θέα στη θάλασσα και με την πολύτιμη βοήθεια του αρχαιοφύλακα Θανάση Γκιουλμετάρογλου θα ανακαλύψεις το φράγκικο κάστρο και τα σημαντικά απομεινάρια της αρχαίας Πύδνας (μεταγενέστερα Κίτρος), τμήμα της οποίας καταλαμβάνει η οχυρωμένη πόλη των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών χρόνων.
Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες πόλης στην ιστορία της Πιερίας που εγκαταλείφθηκε τον 14ο αιώνα. Ιδανική εποχή επίσκεψης όλο το χρόνο εκτός από τις μεγάλες καλοκαιρινές ζέστες και τις πολύ κρύες ή βροχερές μέρες του χειμώνα.
Info: Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δευτέρα-Παρασκευή 08:00 – 14:00, κατόπιν συνεννόησης με τον αρχαιοφύλακα στα τηλ. 2353041671, 2353041593 και 2351047883.
3η Στάση στη Μουσιακή Αποθήκη στο Μακρύγιαλο
Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου. H επισκέψιμη μουσειακή αποθήκη φιλοξενεί εμπορικούς αμφορείς από τις πόλεις της Πύδνας και της Μεθώνης, αγγεία που χρονολογούνται από την Εποχή του Σιδήρου έως τους ελληνιστικούς χρόνους και άλλα πολύτιμα ευρήματα. Το πόσα ενδιαφέροντα στοιχεία μας αποκαλύπτουν τα εκθέματα ξετυλίγοντας το κουβάρι του μακρινού παρελθόντος, τα εξηγεί θαυμάσια αρχαιολόγος του χώρου.
Info: Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-14:30, κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων στα τηλ. 2353041671, 2353041593 και 2351047883. Σάββατο-Κυριακή: κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.
4η Στάση – Στο Φεστιβάλ Ολύμπου για θέατρο και μουσικές
Από το 1972, μισό αιώνα τώρα δηλαδή, χάρις το αξιοθαύμαστο πείσμα των ανθρώπων του, το Φεστιβάλ Ολύμπου πραγματοποείται κάθε καλοκαίρι σηματοδοτώντας την καλλιτεχνική αντοχή της Πιερίας.
Ο Γρηγόρης Παπαχρήστος, πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου κάνει λόγο για την «υψηλής πολιτιστικής αξίας» εκδηλώσεις του που συνάδουν με τους αρχαιολογικούς χωρους όπου ως επί το πλείστον λαμβάνει χώρα.
«Είναι ένα φεστιβάλ κοντά στο θέατρο και κυρίως κοντά στο αρχαίο θέατρο», αναφέρει ο ίδιος, χωρίς να λείπουν και οι ποιοτικές sold out συναυλίες και μουσικές.
Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έχουν περάσει από εδώ μέσα στα χρόνια. Περί τις 40 εκδηλώσεις μέσα σε 60 μέρες μετρά τους καλοκαιρινούς μήνες το Φεστιβάλ, που θεωρείται κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της Πιερίας.
Με τα γραφεία του στην Κατερίνη, σκαρφαλώνει στο αρχαίο θέατρο Διού, περνάει από το κάστρο του Πλαταμώνα, περιδιαβαίνει στους αρχαιολογικούς χώρους των Λειβήθρων και της Πύδνας, τον Βυζαντινό Ναό της Παναγίας στην Κονταριώτισσα και άλλα σημεία, προσκαλώντας σε νύχτες μαγικές και ονειρεμένες, κάτω από τον έναστρο πιερικό ουρανό.
Info: festivalolympou.gr
5η Στάση – Στο σχολείο-κόσμημα και στο Λαογραφικό Μουσείο Κολινδρού
Ο παραδοσιακός οικισμός του Κολινδρού στα βόρεια της Πιερίας μπορεί να φημίζεται για τα κεράσια του, αλλά δεν είναι οι ανθισμένες κερασιές τους ο μοναδικός λόγος να τον επισκεφτείς.
Αναζήτησε το Λαογραφικό Μουσείο καθώς στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο αρχοντικό (χτισμένο πριν το 1920), ένα υπέροχο πέτρινο διώροφο μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Εξίσου όμορφο -κόσμημα πραγματικό- και αποκλυπτικό της φυσιογνωμίας της παλιά πόλης, το Δημοτικό Σχολείο Κολινδρού, που λειτουργούσε ως Αστική Σχολή.
Στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ού διδάσκονταν εδώ εκτός από την ελληνική γλώσσα, η τουρκική και η γαλλική.
6η Στάση – Ναυτικό Μουσείο στο Λιτόχωρο, είπατε; Κι όμως, ναι!
Μπορεί το Λιτόχωρο να είναι ταυτισμένο με το ψηλότερο βουνό της χώρας, τον Όλυμπο, που στέκει δίπλα του με τον επιβλητικό του όγκο, ωστόσο απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Έχει μακρά ναυτική ιστορία.
«Το Λιτόχωρο ήταν μία από τις τρεις μεγαλύτερες ναυτικές πολιτείες της Ελλάδας, μαζί με την Κύμη της Εύβοιας και το Γαλαξίδι και υπήρξαν εποχές που το 60%-65% του πληθυσμού του ασχολούνταν με τη ναυτιλία είτε σαν καραβοκύρηδες είτε σαν απλοί ναυτικοί» αναφέρει ο πρόεδρος του μουσείου, Ιωάννης Τριανταφύλλου, που έκανε 25 χρόνια στα καράβια ως ασυρματιστής.
«Σήμερα δεν έχουμε τίποτε, ούτε καραβοκύρηδες ούτε ναυτικούς -ζήτημα αν έχουν μείνει 40-50» λέει ο ίδιος.
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της ίδρυσης του Ναυτικού Μουσείου το 1995 από την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Λιτοχώρου, με σκοπό να διαφυλαχθεί ό,τι είναι δυνατόν από την πλούσια ναυτική κληρονομιά του. Αν αγαπάς τους εξάντες και τους μπούσουλες και σε σαγηνεύει η ιστορία της ναυτοσύνης, να περάσεις από εδώ.
Info: nmlitohorou.gr
7η Στάση – Για ψαρικά και φημισμένα μύδια στο Μακρύγιαλο
Σε πιερικές ακτές του Θερμαϊκού πραγματοποιείται η μεγαλύτερη μυδοκαλλιέργεια της χώρας.
Τα τρία ποτάμια που εκβάλλουν εδώ (Αξιός, Λουδίας, Γαλλικός) σπάνε τη θαλασσινή αλατότητα δημιουργώντας το ιδανικό μικροπεριβάλλον για να αναπτυχθούν υψηλή ποιότητας μύδια, ψωμωμένα και με πεντανόστιμη ψίχα. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν το 95% της παραγωγής (σχεδόν 12.000 τόνοι ετησίως) φεύγει προς αγορές του εξωτερικού, ενώ το υπόλοιπο 5% κυρίως διοχετεύεται στην τοπική αγορά.
Είναι μεγάλη ευκαιρία για όσους βρίσκονται στο Μακρύγιαλο και στα πέριξ να τραβήξουν προς τις παραθαλάσσιες τοπικές ταβέρνες και να απολαύσουν το φημισμένο μύδι ολόφρεσκο, αχνιστό, τηγανητό με, σε μυδοπίλαφο ή σαγανάκι αγναντεύοντας τη θαλάσσα. Φυσικά σερβίρονται και ψάρια που αφθονούν στα νερά.
8η Στάση – Για ολύμπιο κρασί και (λίγη) τέχνη
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπο. Παραμένοντας στο Λιτόχωρο, ίσως δεν χρειάζεται να μνημονευτεί το Γαστροδρόμιο εν Ολύμπο για την ελληνική δημιουργική κουζίνα του σεφ Ανδρέα Γαβρή, καθότι γνωστή «φωλιά» για τους εκλεκτικούς ουρανίσκους. Ωστόσο εκτός από τόπος για ασυνήθιστες γαστρονομικές περιπέτειες, είναι και μέρος για «αχαλίνωτες οινολογικές αναζητήσεις».
Οι λίστες του περιλαμβάνουν εκλεκτές επιλογές του ελληνικού αμπελώνα, μεταξύ των οποίων ετικέτες από τοπικά κτήματα και οινοποιεία, όπως: Κτήμα Κατσαρός (Κρανιά), Κτήμα Γραμματόσης (πλαγιές Ολύμπου), Οινοποιείο Navitas (Λιτόχωρο). Info: Αγίου Νικολάου 36, Λιτόχωρο 602 00, Τηλέφωνο: 2352 021300
Olympus Wines. Λιγότερο γνωστό είναι το Olympus Wines. Οινικό tasting room που λειτουργεί και ως μοντέρνο wine bar, αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών οινοποιών, των Απόστολου Κούρτη, Σάκη Γραμματόση και Δημήτρη Παπαγιαννούλη. Τα 20 κρασιά τους, μονοποικιλιακά και χαρμάνια, είναι διαθέσιμα για γευσιγνωσία.
Εδώ μπορεί να γευτεί κανείς ελληνικές (Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Ξινόμαυρο, Βιδιανό κ.ά.) και διεθνείς ποικιλίες (Chardonnay, Syrah, Cabarnet, Sauvignon και Merlot) μεγαλωμένες σε αμπελοτόπια που σκαρφαλώνουν στις πλαγιές του Ολύμπου (300μ. και πάνω). Επιπλέον στο Olympus Wine παρουσιάζεται κάθε μήνα και ένα έξτρα οινοποιείο, ενώ φιλοξενούνται live και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.λπ.) που εναλλάσσονται τακτικά.
Μέχρι τις 4 Απριλίου 2024 «τρέχει» η έκθεση 7 έργων διαφορετικής περιόδου της διεθνώς καταξιωμένης ζωγράφου Αγγελικής Σιάμου, που φιλοτέχνησε και τη νέα επετειακή ετικέτα για το Κτήμα Κούρτη. Info: olympuswines.gr
Oινοποιείο Χρυσοστόμου στο Κίτρο Πιερίας. Έξοχα κρασιά αλλά και τη γεύση της φιλοξενίας δοκιμάζεις και στο οινοποιείο Χρυσοστόμου, στον οικισμό της Πύδνας (Κίτρος), δίπλα στην εκκλησία του προφήτη Ηλία. Το κελάρι του φιλοξενεί δεκάδες δρύινα γαλλικά βαρέλια, όπου ωριμάζουν ή ζυμώνονται τοπικοί οίνοι. Πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία (βόρεια Θράκη) έφτασαν εδώ το 1925 και -όπως κάθε οικογένεια- φύτεψαν το δικό τους αμπέλι. Από εκείνον τον πρώτο μικρό αμπελώνα του παππούς Γιώργου Χρυσοστόμου, η οικογένεια έφτασε να καλλιεργεί σήμερα 130 στρέμματα από ξενικές και ελληνικές ποικιλίες σε τούτο το ιδιαίτερο μικροκλίμα που δημιουργούν ο Όλυμπος, τα Πιέρια Όρη και η θαλασσινή αύρα του Θερμαϊκού. Εδώ μεταξύ άλλων γεύεσαι τις λουλουδάτες, φρέσκες και άκρως ανοιξιάτικες Κυδωνιές (Sauvignon Blanc 65% και Ασύρτικο 35%) και τον εξαιρετικό Μουσαίο Vintag3 από παλαιωμένα ή ζυμωμένα σε πιθάρι ασύρτικα τριών διαφορετικών χρονιών. Info: chrisostomou.gr
9η Στάση – Στο Ελατοχώρι για χιόνια, πεζοπορία ή για να μαζέψεις τσάι και να φας λαλαγγίτες
Η χαρά των φυσιολατρών είναι το Ελατοχώρι και όσοι ασχολούνται με τα σπορ και τα παιχνίδια του χιονιού το έχουν ήδη ανακαλύψει χάρις το χιονοδρομικό του κέντρο.
Το «άσπρο πέπλο» φέτος υπήρξε ακριβοθώρητο για το χιονοδρομικό Ελατοχωρίου, ένα από τα λίγα -αν όχι μοναδικό- χιονοδρομικά κέντρα που ανήκουν σε συνεταιρισμό των κατοίκων του χωριού -και όχι σε κάποια μεγάλη εταιρεία ή πολυεθνική. «Παλεύουμε οι ίδιοι να το διατηρήσουμε και να το μεγαλώσουμε» λέει ο Χασιώτης Δημήτρης, πρόεδρος Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου, επισημαίνοντας πως το βουνό τους δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις του χιονιού, όπως οι πεζοπορίες, το mountain bike, αλλά και η τροφοσυλλογή.
«Τα Πιέρια θεωρούνται ήπιο βουνό και προσφέρονται για εξορμήσεις σε όλες τις ηλικίες. Δεν απαιτούν ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, υπάρχουν διαδρομές για όλους. Έχουμε καθαρά μονοπάτια, δρόμους και ποδηλατόδρομους βουνού, άλογα» λέει ο ίδιος ενώ η Παναγιώτα Δρούγκα, πρόεδρος Σωματείου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, αναφέρεται στη δυνατότητα των επισκεπτών να συμμετέχουν στη συλλογή των σοδειών του βουνού μαζί με τους ντόπιους.
«Συλλέγουμε τέλη Μαΐου μέχρι τα μισά του Ιουνίου το τσάι του βουνού, μαζεύουμε τα όψιμα κεράσια τον Ιούλιο, τα αμύγδαλα μαζεύονται τον Αύγουστο και τον Οκτώβρη τα καρύδια, ενώ τελευταία της χρονιάς είναι τα κάστανα» αναφέρει η ίδια. Αν βρεθείς στο Ελατοχώρι, να δοκιμάσεις και τους τοπικούς λαλαγγίτες, είναι αφράτοι και πεντανόστιμοι.
Info: Ρωτάτε επιτόπου στα καταστήματα του Ελατοχωρίου ή καλείτε την Παναγιώτα Δρούγκα στο 6948128104 για πληροφορίες σχετικέw με εξορμήσεις, πεζοπορίες και συλλογή σοδειάς. Για το καφέ Aloha του χιονοδρομικού τηλεφωνείτε στο 6975907075.
10η Στάση – Στον Παλαιό Παντελεήμονα, τον αναμφισβήτητο σταρ
Ο Παλαιός Παντελεήμονας βρίσκεται στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Κάτω Ολύμπου πάνω από τον Πλαταμώνα.
Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός και αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα.
Δεν είναι τυχαίο που τον διάλεξε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος για να γυρίσει σκηνές της ταινίας «Μεγαλέξαντρος» ούτε ο Κώστας Κουτσομύτης για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος «Ματωμένα Χώματα» της Διδούς Σωτηρίου. Εδώ θα χορτάσεις βόλτες σε πεζοδρομημένα λιθόστρωτα δρομάκια ανάμεσα σε αναστηλωμένα πέτρινα σπίτια και αρχοντικά, ενώ στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία θα βρεις την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλιό σχολείο και παραδοσιακές ταβέρνες με ακαταμάχητα κρεατικά.
Σεριανώντας θα συναντήσεις και καφενείο/γλυκατζίδικο με τέλεια θέα να κλείσεις με τον πιο γλυκό τρόπο το ταξιδάκι σου.