Κέρδισαν ένα αγώνα της ζωής και μάλιστα με επιτυχία και διάκριση. Κοινός παρανομαστής όλων η συγκρότηση και η προσπάθεια.
Μαθητές καλοί από τα πρώτα σχολικά χρόνια έφτασαν στο τέλος της μαθητικής ζωής και απολαμβάνουν την επιτυχία τους.
Το Ολύμπιο Βήμα μίλησε μαζί τους και η συζήτηση μαζί τους δίνει μια ιδιαίτερη ελπίδα. Φανερώνει ότι η νέα γενιά έχει και συγκρότηση και ωριμότητα. Τους ευχόμαστε τα στοιχεία που διαθέτουν να τα αξιοποιήσουν στο έπακρο και να κατακτήσουν κι άλλες κορυφές.
Οι συνεντεύξεις των αριστούχων στο Ολύμπιο Βήμα
Παπαμάνου Παναγιώτα – 18.820 μόρια
Πώς έφτασες στην επιτυχία και τι ήταν αυτό που σε δυσκόλεψε;
«Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολείου διάβαζα, από το γυμνάσιο, με συστηματικό διάβασμα. Προσπαθούσα να λύσω όσες απορίες είχα ρωτώντας τους καθηγητές μου. Αυτό που με δυσκόλεψε ήταν το κομμάτι της ψυχολογίας μου, γιατί ήταν μια αρκετά πιεστική χρονιά με αρκετό άγχος, στην πορεία κατάφερα να το διαχειριστώ όσο καλύτερα μπορούσα»
Ποια σχολή είναι ο στόχος σου;
« Το τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών κατά προτίμηση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καθώς πάντα με ενδιέφερε ο σχεδιασμός, η φυσική, τα μαθηματικά και διαβάζοντας το πρόγραμμα σπουδών μου κίνησε το ενδιαφέρον, γιατί είναι ένα τμήμα που τα συνδυάζει»
Αστέριος Παπαγιάννης – 19.020
Ποια σχολή είναι ο στόχος σου; Ήταν ο ίδιος εξαρχής;
«Η αρχική επιλογή μου ήταν να αξιοποιήσω το δυναμικό μου προσφέροντας και στο κοινωνικό σύνολο. Τα μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού του 3ου επιστημονικού πεδίου -Επιστημών Υγείας- ήταν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου κι έτσι η επιλογή της Ιατρικής φαινόταν η ιδανική. Αυτή η επιλογή ήταν ο στόχος μου από την αρχή της προσπάθειάς μου και παραμένει.»
Πώς έφτασες στην επιτυχία; Ποιες θυσίες κατέβαλες καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου των Πανελλαδικών;
«Η κάθε επιτυχία επέρχεται ως προϊόν πολλών παραγόντων. Η δική μου επίδοση στις πανελλαδικές εξετάσεις ήταν αποτέλεσμα της στόχο προσήλωσης, της συστηματικής προσπάθειας, του προγραμματισμού, της εσωτερικής ηρεμίας και του αυτοελέγχου αλλά και της βοήθειας από το περιβάλλον, τους καθηγητές μου και την οικογένειά μου, που μου παρείχαν κάθε δυνατή στήριξη και τους οποίους ευχαριστώ θερμά. Ως ένα βαθμό, τον τελευταίο κυρίως χρόνο, περιόρισα ενασχολήσεις ευχάριστες και δημιουργικές, αφού σε σχέση με τον πρωτεύοντα στόχο μου κρίθηκαν δευτερεύουσες, ωστόσο, το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για κάτι που αξίζει είναι ανάλογο της αξίας του. Είμαι χαρούμενος που η θυσία μου απέδωσε.»
Καρατζάς Δημήτριος – 18.750 μόρια
Πως έφτασες στην επιτυχία; Ποιες θυσίες κατέβαλες καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου των Πανελλαδικών;
«Ήδη από τις αρχές του Λυκείου επιδίωκα να μην αφήνω κενά στα βασικά μαθήματα των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Χημείας, στα οποία ήξερα ότι θα εξεταστώ. Έτσι, φτάνοντας στην Τρίτη Λυκείου, ακολούθησα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που εστίαζε πρώτα στην κατανόηση της θεωρίας και στη συνέχεια στην επίλυση ασκήσεων. Ειδικότερα για την θετική κατεύθυνση προσανατολισμού με Μαθηματικά, πιστεύω πως σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του καθενός έχει η συνεχής εξοικείωση και επαφή με μεγάλο πλήθος ασκήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, με την καθοδήγηση των καθηγητών μου στο σχολείο και στα εξωτερικά μαθήματα που έκανα, αλλά και με την υποστήριξη του στενού μου κύκλου και ιδιαίτερα του οικογενειακού περιβάλλοντος, πέτυχα τον στόχο μου.»
Ποια σχολή είναι ο στόχος σου; Ήταν ο ίδιος εξαρχής;
«Ο στόχος μου ξεκινώντας την προετοιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων ήταν να γράψω τον υψηλότερο βαθμό που μπορούσα χωρίς να ξέρω ακριβώς ποια σχολή θα δηλώσω. Με το πέρασμα του χρόνου κατέληξα να βρίσκομαι ανάμεσα στις δύο πολυτεχνικές σχολές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, αυτή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ή των Μηχανολόγων Μηχανικών.»
Παρμαξίδου Βικτώρια – 18.735 μόρια
Πως έφτασες στην επιτυχία; Ποιες θυσίες κατέβαλες καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου των Πανελλαδικών;
«Θεωρώ ότι η επιτυχία μου στις εξετάσεις οφείλεται στον συνδυασμό μεθοδικού διαβάσματος, κατάλληλης υποστήριξης από τους καθηγητές μου και καλής ψυχολογίας.
Είναι σημαντικό βέβαια το ότι δεν υπήρχανε μαθησιακά κενά κατά τα προηγούμενα έτη και συνεπώς δεν απαιτήθηκαν ιδιαίτερες θυσίες την φετινή χρονιά.»
Ποια σχολή είναι ο στόχος σου; Ήταν ο ίδιος εξαρχής;
«Ο στόχος μου ήταν εξαρχής το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με πρώτη προτίμηση το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.»
Ζέττα Ανδρομάχη – 18.600 μόρια
Πως έφτασες στην επιτυχία; Ποιες θυσίες κατέβαλες καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου των Πανελλαδικών;
«Με μεθοδική μελέτη, αφοσίωση, πείσμα και επιμονή ακόμη και από το Δημοτικό. Φυσικά σε αυξημένο βαθμό σε γυμνάσιο και λύκειο.
Στην πορεία αυτή με βοήθησαν οι καθηγητές μου από το φροντιστήριο Βάση και το 2ο ΓΕΛ Κατερίνης, τους οποίους και ευχαριστώ πολύ. Κατά τη διάρκειά των Πανελλαδικών, όπως είναι φυσικό, δεν είχα τόσο ελεύθερο χρόνο, οπότε μείωσα τις εξόδους μου, κάτι που σκοπεύω να αναπληρώσω τώρα.»
Ποια σχολή είναι ο στόχος σου; Ήταν ο ίδιος εξαρχής;
«Ο στόχος μου εξαρχής ήταν να γράψω όσο καλύτερα μπορώ, χωρίς όμως να έχω καταλήξει σε μια συγκεκριμένη σχολή.»
Τσιφλικιώτης Νικόλαος – 18.550 μόρια
Πως έφτασες στην επιτυχία; Ποιες θυσίες κατέβαλες καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου των Πανελλαδικών;
«Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι συνδυασμός προσωπικής προσπάθειας και επικοινωνίας με τον καθηγητή. Όλοι οι καθηγητές που είχα στα μαθήματα της Έκθεσης, Βιολογίας, Χημείας και Φυσικής με εφοδίασαν με τις κατάλληλες πληροφορίες, με ενέταξαν σε ένα διαφορετικό και ταυτοχρόνως πιο οργανωμένο τρόπο διαβάσματος, ήταν παρών και πρόθυμοι να λύσουν την οποιαδήποτε απορία αλλά και να με υποστηρίξουν ψυχολογικά την χρονιά αυτή. Από την πλευρά όμως του μαθητή, αυτός οφείλει αρχικά να αποδεχτεί ότι πρέπει να θυσιάσει κάποια πράγματα (λχ διασκέδαση), να εκφράζει τυχών απορίες και κυρίως να διατηρήσει την ψυχραιμία του, να μην απογοητεύεται από μια «κακή» επίδοση σε κάποιο διαγώνισμα και να υπάρχει σταθερότητα.»
Ποια σχολή είναι ο στόχος σου; Ήταν ο ίδιος εξαρχής;
«O τελικός μου στόχος ήταν η σχολή της Μοριακής Βιολογίας στην Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, δεν ήταν ο αρχικός. Από την αρχή της σχολικής χρονιάς έως και λίγο πριν τα Χριστούγεννα επιθυμούσα να περάσω στην σχολή της Ιατρικής. Παρόλα αυτά κατάλαβα ότι αυτό το οποίο με ενδιαφέρει περισσότερο είναι η βιολογία ως επιστήμη, και για αυτό κατέληξα στην σχολή αυτή.»