Το χλωρό πράσινο εξωτερικό τους περίβλημα ανοίγει και εμφανίζονται από μέσα τα ξερά καρύδια.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Αρχές Νοεμβρίου θα είναι τελείως ώριμα και θα αρχίσουν να πέφτουν από τα κλαδιά του δέντρου κάτω στο χώμα. Αυτό το ξέρουν από ένστικτο οι κάργες, τα μεγάλα μαυροπούλια, που με το ράμφος τους παίρνουν ένα καρύδι, πετάνε σε κάποιο ύψος, κι από εκεί αφήνουν το καρύδι να πέσει κάτω στο χώμα για να σπάσει και να φάνε τον μαλακό και νόστιμο εσωτερικό του καρπό.
Κάτι παρόμοιο γίνεται αυτήν την εποχή και με τα κάστανα.
Εάν αυτήν την εποχή καθαρίσουμε καρύδια από τον πράσινο φλοιό τους, τα χέρια μας θα μαυρίσουν.
Αυτό το ήξεραν οι γυναίκες παλιά, τότε που δεν υπήρχαν καλλυντικά και έτοιμες βαφές και είχαν βρει τρόπο να αξιοποιούν τα πράσινα φλούδια της καρυδιάς για να βάφουν σκούρα τα μαλλιά τους! Αφού τα έβραζαν με νερό, ξέπλεναν τα μαλλιά τους με αυτό.
Πολλές φορές αποξήραιναν τα φλούδια και τα φύλαγαν για να τα βράσουν κάποια άλλη στιγμή στο νερό και να λούζονται ή απλά να ξεπλένουν με αυτό τα μαλλιά τους.
Έτσι, έδειχναν πιο όμορφες και νέες, χωρίς γκρίζα μαλλιά!