«Λιαγκατζιάρια» – «2ο Κυνήγι Θησαυρού» – «Ταραχιά» Καθαράς Δευτέρας
Ο Χιονοδρομικός Αθλητικός Ορειβατικός Σύλλογος σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Ρητίνης και τους συλλογικούς φορείς του χωριού ξεκινούν την διοργάνωση των σταθερών ετήσιων εκδηλώσεων του χωριού με το τριήμερο του τελευταίου Σαββατοκύριακου της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας (16-17 και 18 Μαρτίου 2024).
Στόχος είναι να αναδειχθεί το παραδοσιακό στοιχείο αυτών των εκδηλώσεων, να γιορτάσουμε δηλαδή και να βιώσουμε στη Ρητίνη, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες «τ’ν Απουκριά» όπως παλιά.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τα «Λιαγκατζιάρια»
Σάββατο 16 Μαρτίου, με τις 18.00 (όταν «πέφτει το πρώτο σκοτάδι, δηλ. «ώρα μούργκια») τα «Λιαγκατζιάρια», σε παρέες, κυκλοφορούν στο χωριό, λένε τραγούδια αποκριάς, κάνουν «πλάκες» και διασκεδάζουν. Συνήθως αφού περάσουν από γνωστά σπίτια καταλήγουν στα μαγαζιά του χωριού όπου το γλέντι συνεχίζεται για όσο αντέχουν!
Το βράδυ της Κυριακής 17 Μαρτίου τα «Λιαγκατζιάρια» συνεχίζουν όπως το Σάββατο, αλλά η κατάληξη είναι στην κεντρική πλατεία του χωριού γύρω στις 20.00. Εκεί έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος έχουν στοιβαχθεί τα κέδρα και παίρνουν φωτιά! Τότε και καθώς τα κέδρα «πριατσιαλνούν» (ο θόρυβος που κάνουν τα χλωρά κέδρα όταν καίγονται) αρχίζει ο χορός γύρω από τη φωτιά, αλλά και το πήδημα της φωτιάς για να καούν τα κακά πνεύματα, να εξαγνιστεί το σώμα!
«2ο Κυνήγι Θησαυρού»
Την Κυριακή 17 Μαρτίου, στις 11.00 το πρωί ξεκινά το 2ο «Κυνήγι Θησαυρού» το οποίο μεγάλωσε σε συμμετοχές μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε η πρώτη προσπάθεια πέρυσι. Είναι ένα παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους που η διαδρομή της ανακάλυψης του θησαυρού, συνδέεται με τοπικές ιστορίες, τοποθεσίες, το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα.
Στόχος είναι να «κεντρίσει» το ενδιαφέρον του κόσμου και να καθιερωθεί μέσα από την μοναδικότητά του ως ένα διαφορετικό και πρωτότυπο παιχνίδι «Κυνήγι Θησαυρού».
Στους τυχερούς που θα τερματίσουν με επιτυχία φτάνοντας στο «θησαυρό», τους περιμένει δώρο έκπληξη!
Στο κυνήγι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ελεύθερα όποιος – α επιθυμεί (άτομα ηλικίας από 10 έως 100 χρονών). Φέτος θα ξεκινήσουν το κυνήγι του θησαυρού δέκα (10) ομάδες, η κάθε μία μπορεί να έχει από τρία (3) έως δέκα (10) άτομα.
Δηλώσεις συμμετοχής ατόμων ή ομάδων μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 15 Μαρτίου 2024, στο τηλ. 6977297221 ή στο email: chaospierion@gmail.com
Η «ταραχιά» της Καθαράς Δευτέρας
Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, θα κάνουμε ακόμη μια «ταραχιά» (μια θορυβώδη κι ευχάριστη γιορτή). Από νωρίς το πρωί θ’ ανάψουν τα καζάνια για να ετοιμαστεί η παραδοσιακή φασουλάδα. Οι λαγάνες και τα διάφορα νηστίσιμα εδέσματα θα απλωθούν στο μεγάλο τραπέζι και θα προσφερθούν σε όλους δωρεάν. Μαζί το τσίπουρο και το κρασί για να γιορτάσουμε όλοι μαζί το τέλος της Αποκριάς και την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 11.00 στον ανοιχτό χώρο του γηπέδου της Ρητίνης όπου μπορούμε να πετάξουμε με άνεση τον χαρταετό μας!
Τον χορό θα ξεκινήσουν τα χορευτικά του Συλλόγου με την συνοδεία γκάιντας που θα παίξει ο Γιώργος Ρουμπακιάς.
Μετά θα αναλάβει η ορχήστρα του Συλλόγου με λαϊκο – δημοτική μουσική και τραγούδια για να χορέψουν όλοι. Οι μουσικοί μας, Αποστολός Δημήτριος, Κατσιγιάννης Κωνσταντίνος, Δημόκας Γεώργιος και η Βίκυ Μπλάνα στο τραγούδι θα προσφέρουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για χορό, τραγούδι, κέφι και γλέντι για όλους μέχρι αργά το μεσημέρι.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ
Τι είναι τα «Λιαγκατζιάρια»
Η ανάγκη ψυχαγωγίας, αλλά και έκφρασης στις κοινωνίες των χωριών της ορεινής Πιερίας ιδιαίτερα την περίοδο της Αποκριάς (Απόκρεως) ικανοποιούνταν με διάφορες δραστηριότητες, δρώμενα, έθιμα, είτε στον κύκλο της οικογένειας, είτε ευρύτερα στη γειτονιά και στο χωριό.
Η μεταμφίεση και η σάτιρα ήταν χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής. Οι μεταμφιεσμένοι δεν ήταν απαραίτητο να επιλέξουν ένα πρόσωπο ή ρόλο. Κυρίως ήταν μεταμφίεση με ότι παλιό ρούχο, ύφασμα υπήρχε στο κάθε σπίτι. Σημασία είχε να ντυθείς «λιαγκατζιάρ’ι» για να μην σε γνωρίζουν. Να μπορείς να λες ελεύθερα διάφορα χωρατά, αποκριάτικες ρίμες και τραγούδια, να κάνεις «πλάκα» με όσους προσπαθούσαν να σ αναγνωρίσουν. Κι όταν σχηματίζονταν η παρέα και έφερνε γύρα όλο το χωριό, σπίτι, σπίτι το κέφι άναβε για τα καλά.
Η κατάληξη ήταν το χοροστάσι (χροστάσι) ή η πλατεία όπου άναβαν οι φωτιές, συνήθως κέδρα, τα οποία, καθώς καίγονταν, έκαναν θόρυβο (πρατσιαλνούσαν).
Η λέξη «λιαγκατζιάρια» έχει διάφορες τοπικές παραλλαγές στα χωριά της Πιερίας, αλλά και πανελλαδικά. Είναι τα «λογκατζάρια», τα «ραγκουσιάρια», «μπουμπουσιάρια» κ.α.
Ενημέρωση – Πληροφορίες:
Γιώργος Κουκουλιάτας, πρόεδρος Δ.Σ. του Χιονοδρομικού Αθλητικού Ορειβατικού Συλλόγου (Χ.Α.Ο.Σ.) Πιερίων, με έδρα τη Ρητίνη. Τηλ. 6977297221