Διακήρυξη περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας υπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε κοινές τους δηλώσεις, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, οι δύο χώρες όμως βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι, οι διαφορές μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να αναζητούμε λύσεις. Αναφερόμενος στην παρακαταθήκη, όπως είπε, που άφησαν το 1930 οι ηγέτες των δύο χωρών, υπογράφοντας τότε το Σύμφωνο Φιλίας και Σταθερότητας, Διαλλαγής και Διαιτησίας, ανακοίνωσε την υπογραφή της Διακήρυξης περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες, τονίζοντας πως γίνεται πραγματικότητα το όραμα που είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1997. «Οφείλουμε να ζούμε ειρηνικά, να αναζητούμε λύσεις στις διαφορές μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών».
«Στο Βίλνιους πιάσαμε εκ νέου το νήμα των επαφών μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «οι προσπάθειες οδήγησαν σε νέες ή αναβαθισμένες συμφωνίες που αφορούν πολλά επίπεδα».
Στο Μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα, είπε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως αυτό οφείλεται τόσο στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων όσο και στη συνεργασία των δύο χωρών.
«Διαφωνούμε στο Κυπριακό» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως «για εμάς δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόθυμος να επισκεφτεί μέσα στην άνοιξη την Άγκυρα, λέγοντας πως «σήμερα οφείλουμε να χτίσουμε ένα αύριο όπου σε αυτά τα ήρεμα νερά θα φυσήξει και ένας ούριος άνεμος».