Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της Βιώσιμης Παραγωγής Ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία», με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2023 στο φιλόξενο χώρο του Cocktail στην Κατερίνη, το εκπαιδευτικό σεμινάριο μαγειρικής για την παρουσίαση της βιώσιμης πτυχής της καλλιέργειας του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού στο πλαίσιο του προγράμματος EU RICE. Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση του ελληνικού ρυζιού σε μια χώρα που δεν καταναλώνει δυστυχώς πολύ ρύζι σε σχέση με άλλες χώρες δηλώνει η Σεφ Σμαράγδα Μακρή από την οποία παρουσιάστηκαν συνταγές με ρύζι, «αγκαλιάζοντας» την τοπική γαστρονομία.
Στο Σεμινάριο, η Culinary Expert Σμαράγδα Μακρή παρουσίασε μέσα από τρεις συνταγές που παρασκεύασε ζωντανά, τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού, τη σημασία της αξιοποίησης τοπικών υλικών, την εποχικότητα, αλλά και τη δυναμική της εξέλιξης παραδοσιακών συνταγών. Τα πιάτα που ετοίμασε και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, ήταν:
Τραγανές μπάλες ρυζιού με μελάνι σουπιάς και μύδια, πράσα γεμιστά με ρύζι, αγριογούρουνο, κάστανο και μούρα και τέλος για γλύκισμα ατομικές σιροπιασμένες μηλορυζόπιτες με μέλι του δάσους.
Οι καλεσμένοι, εκπρόσωποι φορέων, επαγγελματικών οργανώσεων, επιχειρηματίες της εστίασης, της φιλοξενίας, και δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για το ρύζι, που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, αφού καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή.
Η Σύλβια Ιωάννα Κουμεδάκη, διευθύνων σύμβουλος της SHEF STORIES, ανέφερε: «Το ελληνικό μεσόσπερμα ρύζι είναι το ρύζι που παράγουμε σε μεγαλύτερη ποσότητα στην Ελλάδα και το εξάγουμε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό. Είμαστε από τις πέντε δυνατές χώρες σε αυτό το επίπεδο τόσο σε επίπεδο όγκου αλλά και σε επίπεδο ποιότητας στην Ευρώπη, έχουμε την χαρά να είναι τέτοια τα εδάφη μας και είναι ασφαλές, ένα προιόν που δεν χρειάζεται την ίδια ποσότητα σε φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα. Σήμερα οι Έλληνες παράγουν εφαρμόζοντας όλες τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανονισμούς και υψηλής γεωργίας πρακτικές, επομένως έχουμε ένα προϊόν που παράγεται σε ευνοϊκές συνθήκες και από την φύση του είναι πιο εύγεστο από τα περισσότερα ρύζια της Ευρώπης».
Η Σεφ Σμαράγδα Μακρή δήλωσε : «Είναι η δεύτερη χρονιά που συμμετέχω στο πρόγραμμα. Προσπάθεια μας είναι να μπορέσουν και οι επαγγελματίες αλλά και οι καθημερινοί άνθρωποι να βάλουν στο πιάτο τους το ευρωπαϊκό ρύζι, το ελληνικό ρύζι που και εμείς παράγουμε στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, που είναι πολύ γευστικό. Στα πιάτα που παρουσιάζω αγκαλιάζω πάντοτε τις παραδοσιακές συνταγές του τόπου με μια άλλη ματιά, να μπορέσουμε να βάλουμε το ρύζι σε παραδοσιακές συνταγές που δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε. Το ρύζι είναι πολύ γευστικό, το οποίο έχει πολύ καλή ανταπόκριση στα πιάτα που κάνουμε και είναι πολύ σημαντικό για την τοπική κοινωνία ,για την υγεία μας να επιλέγουμε το ρύζι γιατί οι προδιαγραφές μέσα από τις οποίες παράγεται είναι συγκεκριμένες και σε αυτό συντελεί το γεγονός ότι είναι τόσο ποιοτικό το αποτέλεσμα που παράγουν οι παραγωγοί μας».
Η συνεισφορά του ελληνικού ρυζιού στις αγορές του εξωτερικού κατακτάει σιγά σιγά τη θέση που του αξίζει. Χαρακτηρίζεται από άριστη ποιότητα, το οποίο έχει προοπτική και μέλλον για τα επόμενα χρόνια. Η δε πηγή του ελληνικού ρυζιού είναι η περιοχή της Χαλάστρας, έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου καλλιεργείται το 70% της συνολικής παραγωγής στην χώρα. Στο παρελθόν, το ρύζι θεωρούνταν ένα πολυτελές προϊόν και συνήθως χρησιμοποιούνταν ως βασική πηγή ενέργειας στις διατροφές. Σήμερα, η κατανάλωση ρυζιού έχει αλλάξει και έχει γίνει πλέον συνοδευτικό στα πιάτα. Οι καταναλωτές συχνά προτιμούν να συνδυάζουν το ρύζι με άλλα τρόφιμα και συνταγές, όπως κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το 80% της παραγωγής του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού εξάγεται σε άλλες χώρες και η κατανάλωση ανά άτομο το χρόνο είναι πέντε κιλά. Συνεπώς η παραγωγή είναι περισσότερη από την κατανάλωση, και αυτός είναι ο επόμενος στόχος με ποιον τρόπο θα αλλάξει αυτό.