Εικόνα πρώτη: Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έγινε σε κλίμα εκεχειρίας παρά το ότι οι μικροί και μεγάλοι εμφύλιοι πόλεμοι καλά κρατούν στον συριζαϊκό βιότοπο. Και αρκέστηκε στα διαδικαστικά (πολλά εκ των οποίων προφανώς έχουν και πολιτικές διαστάσεις) εν όψει του Διαρκούς Συνεδρίου το Σάββατο στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού που έτσι κι αλλιώς θα έχει μοναδικό θέμα την έγκριση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος.
Εδώ έχει ενδιαφέρον πως δικαίωμα ψήφου στην εκλογή νέου προέδρου θα έχουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι-ες γίνουν μέλη στις 10 του Σεπτεμβρίου που είναι η ημέρα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας. Αρα σε περίπτωση δεύτερου γύρου (16 του μηνός), δεν θα μπορούν να γραφτούν νέα μέλη – δικλίδα μιας «σούπα διαδικασίας», όπως λένε πηγές. Η πρόταση της ΠΓ επίσης είναι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) που είναι το βασικό όργανο ευθύνης για το συνέδριο να έχει πρόεδρο τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιάννη Δρόσο.
Στην ΠΓ επίσης συζητήθηκε διεξοδικά και ένα «χάος» που έχει υπάρξει σε πολλούς δήμους και περιφέρειες όπου μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποψήφιοι με αντίπαλα ψηφοδέλτια (μια τέτοια περίπτωση είναι ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καραμάνος που κατεβαίνει με τον Γιάννη Σγουρό στην Περιφέρεια Αττικής). Αποφασίστηκε για όλους τους τοπικούς «αντάρτες» η αναστολή της κομματικής ιδιότητας.
Να ψηφίσουν και οι φίλοι
Η κουβέντα που είχε ανοίξει ύστερα από πρόταση του Νίκου Παππά και των στελεχών επιρροής του για να υπάρξει η δυνατότητα να ψηφίσουν και οι φίλοι – ο πρώην υπουργός προφανώς έχει το βλέμμα του στις δυνάμεις της διεύρυνσης και της Προοδευτικής Συμμαχίας – προς το παρόν δεν κερδίζει έδαφος για δύο λόγους: απαιτεί αλλαγή καταστατικού, αλλά και συναίνεση.
Η πλευρά Παππά μπορεί να συνεχίσει να το θέτει στις περιοδείες της, αλλά δεν υπάρχει η διάθεση να διχάσει το κόμμα και ειδικά σε μια ρευστή στιγμή που όπως φαίνεται έχει ρευστοποιήσει περισσότερο η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Και το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων επίσης δεν φαίνεται να προχωρά. Η Πολιτική Γραμματεία αφήνει το ζήτημα να διαχειριστούν οι υποψήφιοι και οι εκπρόσωποί τους.
Η κάθοδος Κασσελάκη
Εικόνα δεύτερη: Η κάθοδος Κασσελάκη έχει μπει στη νέα φάση. Η έκπληξη έδωσε τη θέση της σε τοποθετήσεις των «ενδιαφερόμενων» και με αρκετή υπέργεια και υπόγεια οξύτητα.
Μια σειρά παλιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν βλέπει θετικά την όλη εξέλιξη, μιλάει για Μετα-Πολιτική και συμπτώματα Μετα-Δημοκρατίας και ήδη απασφάλισε. Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Αριστείδης Μπαλτάς αλλά και Δημήτρης Χριστόπουλος και Στέλιος Κούλογλου με δημόσιες παρεμβάσεις τους κριτίκαραν τις θέσεις και τη στάση Κασσελάκη ενώ δεν έλειψαν τα πυρά εκατέρωθεν από τα στελέχη που έχουν ταχθεί με τον νέο επιχειρηματία.
«Φοβάμαι το εξής και το λέω ευθέως: Πρέπει να διαφυλαχθεί η σοβαρότητα του κόμματος και η πολιτική πυξίδα στο πλαίσιο της ευρύτερης, της σύγχρονης, της νέας Αριστεράς. Η Αριστερά δεν προκύπτει από συμφραζόμενα» είπε ο Νίκος Βούτσης (Κόκκινο), ενώ ο Νίκος Φίλης σημείωσε όλο νόημα πως «έχουμε ανάγκη από πολιτικούς που θα δίνουν λόγο στην κοινωνία και δεν θα φυτεύονται από τα Instagram και τα διάφορα συμφέροντα. Αυτό αφορά όλα τα κόμματα».
Από βήματος «Αυγής», ο Αριστείδης Μπαλτάς προχώρησε το σκεπτικό του με άρθρο: «Η πρώτη απορία μου λύθηκε. Ο κ. Κασσελάκης διεκδικεί την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου να τον μετατρέψει «το ταχύτερο δυνατό» σε αντίγραφο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ. Ωστε να συνεργάζεται με τη ΝΔ σε όσα αφορούν τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Ακόμα και αν έτσι η διάκριση Αριστερά/Δεξιά εξαερώνεται, ενόσω η ίδια η Αριστερά, μαζί με ολόκληρη την ιστορία της, εξαφανίζεται από την πολιτική σκηνή. Παροντισμός χωρίς όρια».
Από την άλλη όχθη, και στηρίζοντας θερμά τον Κασσελάκη ο Μάρκος Χατζησάββας – του κλίματος Παύλου Πολάκη και παλιό στέλεχος – εκτόξευσε βολές κατά των τριών υποψηφίων (Αχτσιόγλου, Παππά, Τσακαλώτου και όχι Τζουμάκα), κάτι που απηχεί ένα κλίμα που πιθανώς να εκφραστεί και στο προσεχές συνέδριο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ