Την Τετάρτη 15 Μαρτίου, στην Κεντρική Πλατεία Κατερίνης, με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ» και σε συνεργασία με τα σωματεία εργαζομένων της ΔΕΥΑ Κατερίνης και ΕΥΑ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε δημόσια συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Τον λόγο πήρε ο Ηλίας Τσολακίδης εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας «Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ» και εξήγησε πως προτού επέλθει η ιδιωτικοποίηση του νερού θα υπάρξει απαξίωση του αγαθού και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Θα υποβαθμιστούν οι υποδομές και τα κόστη θα ανέβουν. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η ιδιωτικοποίηση του νερού να είναι μονόδρομος. Ανέφερε πως το νερό είναι φυσικό αγαθό, απαραίτητο συστατικό ζωής και οι υδάτινοι πόροι αποτελούν δημόσια περιουσία.
«Η εταιρεία που θα έρθει δεν θα αγοράσει τους σωλήνες αλλά το δικαίωμα στην πηγή, που σημαίνει ότι θα είναι ιδιοκτήτης όλων των νερών. Για παράδειγμα το χωριό της Βροντούς όποιος θα θέλει να κάνει μια γεώτρηση δεν θα μπορεί να την κάνει αν δεν πάρει την έγκριση της εταιρείας. Όλα τα νερά θα τα διαχειρίζεται αυτή. Δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ας παραδειγματιστούμε από μεγάλες πόλεις της Ευρώπης που προσπαθούν να πάρουν πίσω το νερό από τους ιδιώτες. Είναι το Βερολίνο που πλήρωσε 1,2 δις, το Παρίσι, στην Πορτογαλία εταιρείες απαιτούν υπέρογκα ποσά για να δώσουν το νερό πίσω».
Ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Κατερίνης Φάνης Αναγνωστόπουλος
Ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Κατερίνης μίλησε για τις διαφορές που θα δουν οι πολίτες από μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού.
«Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο η νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων θα είναι αυτή που θα καθορίζει τους κανόνες του ‘’παιχνιδιού”.
Εμείς ελεγχόμαστε από τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων, από το διοικητικό συμβούλιο του δήμου, από ορκωτούς λογιστές σε ετήσια βάση, από τη διεύθυνση υδάτων από το Υπουργείο Ενέργειας. Όταν φτάνει το ζήτημα σε λήψη σημαντικής απόφασης για παράδειγμα δεν μπορεί να αποκατασταθεί η βλάβη λόγο έλλειψης τεχνογνωσίας από τον ιδιώτη αν δεν μεταβεί συνεργείο της ΔΕΥΑ δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η βλάβη.
Συνεπώς το κομμάτι της τεχνογνωσίας θα πρέπει να περαστεί στους συνεχιστές. Τα αποτελέσματα από μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης δεν μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που κυριαρχούν παγκόσμια τα τελευταία 30 χρόνια. Ο ιδιώτης έχοντας ως στόχο το κέρδος θα είναι πλημμελής στις συντηρήσεις των δικτύων, στην παρακολούθηση των υδάτων, στην αποκατάσταση των βλαβών – δεν θα βγαίνει ξημερώματα Σαββάτου ή Κυριακής όπως εμείς. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η δημόσια υγεία προέχει!»
Ο εκπρόσωπος της ΕΥΑ Θεσσαλονίκης
Το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος εργαζομένων της ΕΥΑ Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορκοτόπουλος όπου μίλησε για το πως η Θεσσαλονίκη αντιμετώπισε και αυτή το πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης του νερού λέγοντας «Εγώ είμαι εργαζόμενος στην ΕΥΑΘ την δεύτερη μεγαλύτερη ύδρευση στη χώρα. Τον Μάιο του 2014, πάνω από 200.000 πολίτες της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε δημοψήφισμα, με το συντριπτικό ποσοστό (98%) να τάσσεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ακυρώνοντας την πώλησή της. Προσφύγαμε και στο ΤΑΙΠΕΔ. Μόνο το κράτος και το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εποπτεύει, να επιβλέπει και να λειτουργεί εταιρίες ύδρευσης. Το νερό είναι πολύτιμο για να το πιείς και η αποχέτευση είναι η υγιεινή σου, δεν μπορεί να τα διαχειρίζεται ιδιώτης!» Ακόμα ανέφερε παραδείγματα από άλλες ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν στη χώρα μας όπως αυτές της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων το 2011 και να ακολουθεί η πώληση των τρένων το 2017. Το 2009 που δημιουργήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την πώληση της ΔΕΗ πέρυσι. «Είναι ένα άτυπο καρτέλ».
Η λαϊκή συνέλευση συνεχίστηκε στην αίθουσα του Δήμου. Οι εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και πολίτες, έθεσαν ερώτημα για το ποια είναι η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου επί του θέματος. Ο Γιώργος Νταντάμης δήλωσε πως το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.