Παρασκευή 4 Δεκ 2020 5:05      

ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Αγώνας δρόμου

Αγώνας δρόμου γίνεται στα επιστημονικά εργαστήρια για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Και δεν είναι μόνο το χρήμα και η δόξα που σπρώχνει όλους τους ερευνητές στο εγχείρημα αυτό .Είναι η ικανοποίηση για την κατάκτηση του άγνωστου.

Αυτό θυμίζει τον αγώνα δρόμου που έκαναν οι ορειβάτες για να ανεβούν στο Έβερεστ, την πιο ψηλή κορυφή του κόσμου; Υπάρχει στον άνθρωπο έμφυτο αυτό το πνεύμα που τον οδηγεί ψηλά αλλά και χαμηλά όταν το χρησιμοποιεί για την καταστροφή.

Φυσικά στο Έβερεστ δεν ανεβαίνει όποιος φορά άρβυλα και τζάκετ κι έχει μια γκλίτσα στο χέρι. Ανεβαίνουν οι καλύτεροι. Οι άριστοι. Που ασκούνται πολύ καιρό πριν επιχειρήσουν τον άθλο. Γιατί πολλοί άφησαν τα κόκκαλά τους εκεί.

Έτσι και με τον ιό. Θέλει γνώσεις, θέλει επιμονή και άπειρη προσοχή γιατί πολλοί ερευνητές μολύνθηκαν. Ιδίως αυτοί που αγνοούσαν τις παρενέργειες. Κι αναφερόμαστε στους πρωτοπόρους της ραδιενέργειας.

Με έκπληξη είδαμε ένα σωρό παγκοσμίου φήμης έλληνες ερευνητές και ακαδημαϊκούς να εμφανίζονται στο προσκήνιο. Πού ήταν κρυμμένοι; Μα έξω, πού αλλού; Δεν τους σηκώνει το κλίμα εδώ. Μάλιστα με τη προηγούμενη κυβέρνηση ήταν υπό διωγμό. Θυμόμαστε την υποτίμηση που υπέστη ο αστροφυσικός κ. Κριμιτζής (που η ΝΑΣΑ του απένειμε ένα σωρό τιμές), όταν δέχτηκε να μπει επικεφαλής του ελληνικού διαστημικού οργανισμού γιατί δεν ήξερε ότι τον ήθελαν για...γλάστρα . Άντεξε μόνο ένα μήνα!

Μάλιστα υπήρχε η αίσθηση ότι η αριστεία είναι ρετσινιά! Αν αυτό είχε διαδοθεί παγκόσμια θα ήμασταν στην παλαιολιθική εποχή.

Κι εδώ μια παρένθεση. Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι κάποιος είναι πιο έξυπνος από τους άλλους. Ανατομικά όλοι οι εγκέφαλοι είναι παρόμοιοι. Όλα εξαρτώνται από τη χρήση και την εξάσκηση. Για να γίνεις άριστος πρέπει να αφοσιωθείς στον τομέα σου και να χάσεις πολλά πράγματα. Υπάρχει κόστος και φυσικά πρέπει να υπάρχει ανταμοιβή κι όχι πόλεμος.

Δεν έχουν όλοι την κλίση για την έρευνα. Και να την έχουν, αν δεν συνοδεύεται από σκληρή μελέτη και ξενύχτια πάνω στο βιβλίο (όταν οι άλλοι ξενυχτούν στα μπαράκια) δεν έχει αποτέλεσμα. Γι αυτό οι Αμερικανοί τους ψάχνουν με το κερί, για να έχουν την πρωτοπορία. Εμείς τους διώχνουμε. Και μετά περιμένουμε προκοπή με τους μάγκες και τους ξερόλες. Κράτος που δεν αξιοποιεί το έμψυχο δυναμικό του θα σέρνεται μια ζωή ικέτης για να ζήσε τα παιδιά του.

Κώστας Δαλακιουρίδης

Scroll to Top