Τετάρτη 8 Ιουλ 2020 17:33      

ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Όπου φτωχός κι η μοίρα του.

Δεν λέμε για όσους κατοικούν σε υπόγεια, φυσικά όχι από χόμπι. Λέμε για τους κατοίκους μια χώρας φτωχής κι άγονης που μόνο πέτρες μπορείς  να σπείρεις για να θερίσεις βράχους. Οι μόνες πεδιάδες είναι στις δυτικές ακτές και εκεί βρήκε να χτυπήσει ο Εγκέλαδος. Μέσο υψόμετρο; 700 μέτρα. Τα σπίτια; Άθλια κατά τον κ. Λέκκα. Ακόμα και τα καινούργια είναι από έξω κούκλα και από αντοχή πανούκλα. Το 2015 η Αλβανία ήταν η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης μετά τη Βοσνία  με μέσο εισόδημα το 30% του μέσου ευρωπαϊκού. Τί κτίρια να κάνουν; Παρόλο που σήμερα η οικονομία τους πάει καλά αυτό δεν καλυτερεύει τα παλιά κτίρια.

Στην Ελλάδα όπου γινόταν σεισμός και μετά τον πρώτο καιρό οι κάτοικοι έλεγαν «σεισμός, σωσμός». Έπεφταν λεφτά στην περιοχή και με την οικοδόμηση μοιράζονταν. Έτσι αποκτούσε η περιοχή νέα στερεά κτίρια και τόνωση στην οικονομία. Μακάρι να είχε αυτή την τύχη και η Αλβανία αλλά δεν το βλέπουμε με τους τύπους που την κυβερνούν.

Φυσικά υπήρξε συμπαράσταση. Σε ένα τέτοιο γεγονός ακόμα κι ο πανίσχυρος εθνικισμός υποχωρεί. Μπροστά στα φυσικά φαινόμενα είμαστε απλά άνθρωποι σε κίνδυνο. Όταν μεγαλώνει το πλαίσιο αναφοράς τόσο μικραίνουν οι διαφορές. Όταν κινδυνεύουν άνθρωποι στο διάστημα μικρή σημασία έχει αν είναι Αμερικανοί Ρώσοι ή Κινέζοι Σε μια κοινότητα η Κάτω Ραχούλα σκοτώνεται με την Κάτω Ραχούλα! Σε ένα χωριό οι Μακρυκωσταίοι με τους Κοντογιώργηδες, οι Βροντάκηδες με τους Φουρτουνάδηκες. Έτσι είναι οι άνθρωποι. 

Όμως ας γυρίσουμε στα σπίτια των φτωχών. Όταν «δεν έχεις που την κεφαλή κλίνη» το μόνο που θέλεις είναι ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου κι ας είναι που λέει ο λόγος στον αέρα. Έτσι με την πρώτη κακοκαιρία πέφτει το δικό σου. Αυτό το ξέρουν και όσοι διάβασαν μόνο τα τρία γουρουνάκια! Οι παλιοί μηχανικοί θυμούνται τι σημαίνει να κάνεις σπίτι με εγγυημένο εισόδημα μηδέν. Ευτυχώς υπήρξε η Αγροτική (τότε οι τράπεζες έδιναν και δάνεια) και στεγάστηκε η αγροτιά.

Βέβαια η Ελλάδα σαν φτωχή χώρα δεν είχε δικούς της  κανονισμούς κι έτσι υιοθέτησε τους γερμανικούς που ήταν από τους καλύτερους. Με μια διαφορά: στη Γερμανία δεν κάνει σεισμούς κι άντε να το εξηγήσεις στον γερμανοτραφή καθηγητή. Σήμερα υπάρχουν οι καλύτεροι αντισεισμικοί κανονισμοί. Με αυτούς δεν κινδυνεύεις να σου έρθει το ταβάνι στο κεφάλι ανεξάρτητα από μέγεθος σεισμού (εκτός κι ανοίξει η Γη). Το κακό είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να τους εφαρμόσει κανείς. «Δει δη χρημάτων...»

Κώστας Δαλακιουρίδης

Scroll to Top