Τρίτη 11 Αυγ 2020 21:57      

ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Το σαβουάρ βιβρ των Εξαρχείων.

Η σκηνή κάπου στα Εξάρχεια. Ένας «αντεξουσιαστής» ρίχνει μια μολότοφ και κοιτάει προκλητικά τους άντρες των ΜΑΤ. Ένα από αυτούς κάνει ένα βήμα μπροστά και φωνάζει:
 - Κύριε αντεξουσιαστά, κύριε αντεξουσιαστά!
 - Τι θες ρε μπάτσε της συμφοράς;
 - Παρακαλώ όχι ύβρεις. Πρέπει να εφαρμόσουμε τους καλούς τρόπους (σαβουάρ βιβρ) όπως τους εννοεί ο κ. Γιαννούλης.
 - Δεν μας ... κι εσύ κι ο Γιαννούλης;
 _ Λοιπόν, επειδή η ρίψη βενζινογεμών φιαλών είναι αδίκημα σας παρακαλώ να με ακολουθήσετε στο τμήμα.
 - ???*/** αγκρ φαγκρ!
 - Δεν ομιλείτε ελληνιστί;
 - Άντε πάγαινε ρε! Και για να το εμπεδώσεις άρπα ένα κομμάτι μάρμαρο!
 - Κύριε αντεξουσιαστά , «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».
 - Βάρα ρε αν σου βαστάει. Υπάρχει και νόμος!!!
   Δηλαδή αυτό δεν το καταλαβαίνουμε. Είμαστε εναντίον του κράτους και της κοινωνίας που το ανέχεται (!) και χρησιμοποιούμε τους νόμους του για να τη βγάζουμε καθαρή. Έχουμε και τον μπαμπά που παίρνει τηλέφωνα για να μην κακοπάθει ο κανακάρης του και η παράσταση συνεχίζεται. 

Φυσικά και είμαστε εναντίον της αστυνομικής βίας και μάλιστα της υπέρμετρης. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα. Ποια είναι η νόμιμη βία που επιτρέπει η πολιτεία στα όργανά της; Αναλόγως των συνθηκών λένε οι νομικοί. Αν απειληθεί η ζωή του αστυνομικού μπορεί να κάνει χρήση του όπλου του. Τώρα ζητούν από τους αστυνομικούς που είναι σε κλούβα που της έβαλαν φωτιά να κρίνουν με καθαρό μυαλό αν απειλείται η ζωή τους. Ή τον άλλο που όταν του βρίζουν πατόκορφα όλο του το σόι να μην αντιδράσει σαν άνθρωπος όπως έκανε ο Ζιντάν όταν βάρεσε κουτουλιά τον Ιταλό σε μια παρόμοια «συζήτηση». Ποιος είπε ότι είναι εύκολη δουλειά

Το θέμα είναι ποιος θα το κρίνει, ποιος θα αναπαραστήσει την ατμόσφαιρα του ζόφου και της ανασφάλειας; Γιατί «έξω από το χορό , πολλά τραγούδια λένε». Οι παλιοί έλεγαν «Όπου βρεις τραπέζι κάτσε φάει κι όπου δεις ξύλο σήκω φύγε». Αλλά που να πάει ο αστυνομικός όταν η πολιτεία τα θέλει «και μαλλάτα και γαλάτα και τ’ αρνιά θηλυκά». Τουτέστιν θέλει ηρεμία χωρίς βία όταν οι άλλοι χρησιμοποιούν βία.
 Βέβαια η κοινωνία εξελίσσεται και αν θέλει κανείς να την καταστρέψει αυτό γίνεται από μέσα κι όχι από έξω.  Γιατί αυτά τα καλόπαιδα απλά θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχουν κι αυτό γίνεται μέσα από τις μολότοφ. «Πετώ μολότοφ, άρα υπάρχω!»
 
 Κώστας Δαλακιουρίδης

Scroll to Top