Τον καιρό της γιαγιάς μου, τότε που ο κόσμος δεν είχε λεφτά, που δεν υπήρχαν πιτσαρίες, γυράδικα, εστιατόρια και γενικά «φαγάδικα», τρώγαμε πίτα μια φορά την εβδομάδα, τότε που η γιαγιά ζύμωνε και έψηνε στον ξυλόφουρνο στην αυλή του σπιτιού 10-15 τεράστια ψωμιά για όλη την εβδομάδα. Και στο τέλος, με το ζυμάρι που είχε περισσέψει έφτιαχνε μια πολύ πρόχειρη κρεμμυδόπιτα.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Εκείνη, λοιπόν, η απλή κρεμμυδόπιτα είχε μια εκπληκτική νοστιμιά. Ίσως επειδή είχε σπιτικό βούτυρο από την αγελάδα μας, ίσως γιατί όλα τα υλικά εκείνη την εποχή, από το αλεύρι μέχρι το κρεμμύδι, είχαν έντονη ορίτζιναλ νοστιμιά. Φτιάχνει και η γυναίκα μου σήμερα πίτες, βάζει όλα τα υλικά, ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, κιμά, τυρί, σπανάκι κλπ., αλλά την κρεμμυδόπιτα της γιαγιάς δεν μπορεί να την φτάσει.
Την κρεμμυδόπιτα τη συναντάμε, κυρίως, στην Μύκονο που φτιάχνεται με μια ποικιλία ντόπιων τυριών και θεωρείται από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά του νησιού. Με μικρές παραλλαγές, από τη μυκονιάτική εκδοχή, η κρεμμυδόπιτα είναι μια εύκολη πίτα, πολύ νόστιμη μιας και τα κρεμμύδια όταν μαγειρεύονται δίνουν γλυκά αρώματα στον ουρανίσκο.
Την κρεμμυδόπιτα μπορείτε κανείς να την «παντρέψει» με γλυκά λαχανικά, όπως οι κόκκινες πιπεριές για ένα νόστιμο αποτέλεσμα. Αυτά τα δύο υλικά ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους κρατώντας γευστικές ισορροπίες για αυτό η συγκεκριμένη πίτα θα γίνει από τις αγαπημένες σας.
Να και μια συνταγή:
Υλικά για το φύλλο πίτας
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισό ποτήρι ελαιόλαδο
1 κούπα νερό
αλάτι
Για την κρεμμυδόπιτα
5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες
1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κόκκινες πιπεριές κομμένες
100γρ φέτα
3 μανιτάρια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Αλάτι, ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και πλάθουμε πολύ καλά να γίνει ένα ωραίο μαλακό μείγμα.
Ανοίγουμε 4 λεπτά φύλλα.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λάδι και μόλις κάψει προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα μανιτάρια και ανακατεύουμε πολύ καλά για περίπου 5 λεπτά.
Στη συνέχεια κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα, το αλάτι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε όλο το μείγμα καλά.
Σε ένα ταψί βάζουμε ελαιόλαδο, τα δύο φύλλα, τη γέμιση κοιτάζοντας να πάει σε όλα τα σημεία ομοιόμορφα και από πάνω τα άλλα δύο φύλλα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Βάζουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά.
Μυστικά
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με ανθότυρο ή με μια μείξη τυριών. Αν σας αρέσει η ποικιλία λαχανικών πείτε «ναι» σε μια κουταλιά γλυκού καλαμποκιού.
Αντί για 4 φύλλα μπορείτε να βάλετε δύο από κάτω να τα κάνετε μεγαλύτερα και να καλύψετε τη γέμιση. (Πηγή: iefimerida.gr 20-5-25)
Να και μια άλλη μια συνταγή-πρόταση, ένα βίντεο της Αργυρώς:




























