Άλλο αρακάς και άλλο μπιζέλια. Μοιάζουν, αλλά δεν είναι το ίδιο.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Τον αρακά τον ξέρουμε όλοι. Είναι εκείνο το μικρό σφαιρικό πράσινο σπέρμα-καρπός του φυτού Πίσον το ήμερον (Pisum sativum). Το μπιζέλι όμως είναι κάτι άλλο. Το επιστημονικό του όνομα είναι Pisum sativum Saccharatum, και δεν δίνει παρόμοιο καρπό, αλλά έναν γλυκό, πεπλατυσμένο, τρυφερό λοβό, που μοιάζει στην όψη με το φρέσκο πράσινο φασολάκι.
Ενώ ο αρακάς καταναλώνεται ξεσποριασμένος, δηλαδή μόνο ο σπόρος-καρπός του, τα μπιζέλια τρώγονται ολόκληρα, όπως τα φασολάκια, γι’ αυτό και στα γαλλικά ονομάζονται mange-tout. Τα μπιζέλια έχουν μια έντονη και ιδιαίτερη γεύση, κάτι ανάμεσα σε φασολάκια και κουκιά. Εμφανίζονται αυτήν την εποχή τον Μάΐο και τα βρίσκει κανείς συνήθως μόνον στη λαϊκή αγορά. Εάν είστε τυχεροί και τα ανακαλύψετε, να μια συνταγή για ένα νόστιμο λαδερό πιάτο:
ΥΛΙΚΑ
1 ½ Κ. φρέσκα πράσινα τρυφερά μπιζέλια
1 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κιλ. φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες (στον τρίφτη) ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα μπιζέλια κόβοντας με μαχαίρι τις 2 άκρες και αφαιρούμε τις κλωστές, αν υπάρχουν (συνήθως δεν χρειάζεται). Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε τα μπιζέλια.
Τα σοτάρουμε 5 λεπτά και ρίχνουμε την ντομάτα, τον άνηθο, μισό κουταλάκι ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ενάμιση φλιτζ. ζεστό νερό.




























