Η “μαμά πατρίδα” του γλυκού είναι το Αφιόν Καραχισάρ, και πρέπει να ομολογήσουμε ότι έχει κάποιες διαφορές με την εκδοχή που το έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Η αυθεντική συνταγή θέλει τη βάση “ψωμένια”, με υφή που θυμίζει μπριος ή τσουρέκι, άλλωστε εκμέκ στα τούρκικα σημαίνει ψωμί. Πάνω από την πλούσια σιροπιασμένη βάση απλώνεται μια παχιά στρώση βουβαλίσιο καϊμάκι. Η εξελληνισμένη εκδοχή του εκμέκ συνοδεύεται συνήθως από μια κρέμα βανίλιας με έντονο άρωμα μαστίχας και μια ενισχυμένη στρώση σαντιγί.
Το εκμέκ κανταΐφι είναι αέρινο στην υφή με την τόσο απαλή κρέμα βανίλιας και τη σαντιγί και το ροδοψημένο και σιροπιασμένο καταΐφι. Διαλέξτε τους ξηρούς καρπούς που αγαπάτε, καβουρδίστε τους ελαφρά, κόψτε τους σε χοντρά κομμάτια να τους νιώθετε τραγανούς στο δόντι, και έχετε φτιάξει ένα γλυκό τέλειο.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης



































