Από το χωράφι μέχρι τα ράφια των μανάβικων, εκεί δηλαδή που είναι οι μεσάζοντες, η τιμή τους συνέχεια σκαρφαλώνει, τριπλασιάζεται, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί και να μην αγοράζουν, ενώ οι παραγωγοί βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται.
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Τιμή παραγωγού από 0,50 ευρώ έως 3,50 ευρώ (ανάλογα το μέγεθος /ποιότητα). Σούπερ μάρκετ από 6,89 ευρώ έως 7,99 ευρώ. Βρασμένα εισαγωγής βιολογικά: 19,90 ευρώ – 21 ευρώ / κιλό.
Μανάβικο της γειτονιάς από 8,99 ευρώ έως 11,49 ευρώ. Λαϊκή αγορά από 6 ευρώ έως 7 ευρώ.
Τα κάστανα, ωμά ή ψητά, αποτελούν μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη και για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως ολεϊκού και παλμιτολεϊκού οξέος, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και αύξηση της καλής (HDL).
Τα κάστανα περιέχουν επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο και κάλιο. Ακόμη είναι γνωστά για την συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, ως υποκατάστατο δημητριακών. Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, καθώς επίσης βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. 100 γραμμάρια κάστανα παρέχουν 22% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας από χαλκό και 15% από κάλιο. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και της αρτηριακής πίεσης.
Τα κάστανα είναι υψηλής ενεργειακής αξίας, αφού τα 100 γρ. περιέχουν περίπου 250 θερμίδες (υπολογίστε 100 θερμίδες για δύο μεγάλα κάστανα). Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ως μεσημεριανό ή απογευματινό σνακ, μαζί με ένα φρούτο.
Για να απολαύσετε τα πεντανόστιμα κάστανα βραστά ή ψητά στο φούρνο ή στο τζάκι, πρέπει πρώτα να τα καθαρίσετε από τη φλούδα που τα περιβάλει. Πολλές φορές αυτή η διαδικασία προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο, καθώς ο πεντανόστιμος καρπός είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί. Υπάρχουν μερικοί πρακτικοί τρόποι για ξεφλούδισμα και μαγείρεμα.
Πως τα βράζουμε;
Τα κάστανα θέλουν αρκετή ώρα βράσιμο, σε μέτρια φωτιά, όπου θα ανανεώνετε τακτικά το νερό. Για να γίνουν πιο νόστιμα μπορείτε να προσθέσετε στο νερό μισή κουταλιά της σούπας αλάτι. Τα βράζετε όπως είναι με τη φλούδα τους. Το νερό θα βγει καφέ, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Στη συνέχεια τα καθαρίζετε με ένα μαχαίρι. Kάνουμε δύο κάθετες χαρακιές σε κάθε κάστανο, κατά προτίμηση στην πλευρά του που είναι πιο κοίλη. Βάζουμε τα κάστανα σε κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό να τα σκεπάζει καλά και τα βάζουμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει, χρειάζονται 15-20 λεπτά βράσιμο για να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Το μυστικό για εύκολο ξεφλούδισμα, είναι να καθαρίσετε τα βραστά κάστανα όσο ακόμα είναι ζεστά. Όταν κρυώσουν καθαρίζονται πιο δύσκολα.
Κάστανα ψητά
Για να κάνουμε τα κάστανα ψητά, με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε δύο κάθετες χαρακιές σε κάθε κάστανο, κατά προτίμηση στην πλευρά του που είναι πιο κοίλη.
- Βάζουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε τα κάστανα στο φούρνο για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς C.
- Ψήνουμε τα κάστανα στο τζάκι, πάνω σε ειδική σχάρα.
- Ψήνουμε σε τηγάνι, πάνω σε χοντρό αλάτι.
- Ψήνουμε απευθείας τα κάστανα στο μάτι της κουζίνας.
Επίσης, μπορούμε να τα βάλουμε πρώτα στην κατσαρόλα με βραστό νερό για 5 λεπτά και κατόπιν να τα ψήσουμε με οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους. Έτσι θα κρατήσουν περισσότερη υγρασία και δεν θα στεγνώσουν.
Μυστικό για εύκολο ξεφλούδισμα
Σημαντικό για το εύκολο καθάρισμά τους είναι, όποιον τρόπο και αν διαλέξετε να ψήσετε τα κάστανά σας, αφού τα ψήσετε να τα βάλετε είτε σε ένα χάρτινο σακουλάκι, είτε να τα τυλίξετε με μια πετσέτα και να τα αφήσετε για 10 λεπτά. Έτσι θα φουσκώσουν και θα φεύγει πιο εύκολα η φλούδα.
Στον φούρνο μικροκυμάτων
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνουμε μία χαρακιά σε όλο το μήκος του σε κάθε κάστανο, κατά προτίμηση στην πλευρά του που είναι πιο κοίλη.
- Βάζουμε τα κάστανα σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Διαλέξτε σκεύος όχι πολύ μεγάλο, καθώς πρέπει να χωρέσει και ένα μπολάκι με λίγο νερό μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων. Βάζουμε το μπολάκι με τα κάστανα μαζί με το μπολάκι με το νερό μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων και ρυθμίζουμε στη μέγιστη θερμοκρασία, για 4-5 λεπτά.
είτε
- Βάζουμε τα κάστανα σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Ρίχνουμε λιγάκι νερό μέσα στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη. Ρυθμίζουμε στη μέγιστη θερμοκρασία, για 4-5 λεπτά.
Σημαντικό για το εύκολο καθάρισμά τους είναι, όποιον τρόπο και αν διαλέξετε, αφού μαγειρευτούν να τα βάλετε είτε σε ένα χάρτινο σακουλάκι, είτε να τα τυλίξετε με μια πετσέτα και να τα αφήσετε για 10 λεπτά. Έτσι θα φουσκώσουν και θα φεύγει πιο εύκολα η φλούδα.
Τα μαγειρεμένα και αποφλοιωμένα κάστανα συντηρούνται και αποθηκεύονται τέλεια στον καταψύκτη για αρκετούς μήνες έως και ένα χρόνο.
Το κάστανο είναι ένα από τα δώρα της ελληνικής φύσης με αμέτρητους τρόπους για να το μαγειρέψεις. Το έχουμε συνδέσει με το χειμώνα, όμως η εποχή του έχει ήδη ξεκινήσει! Μπορείς να δοκιμάσεις τα κάστανα σκέτα, ψητά, βραστά και φουρνιστά ή να τα χρησιμοποιήσεις ώστε να δώσεις μοναδικό άρωμα στις γαστρονομικές σου αναζητήσεις, καθώς απογειώνει γλυκές και αλμυρές δημιουργίες με τη βελούδινη, μεστή γεύση του. Τα κάστανα ταιριάζουν υπέροχα με χοιρινό κρέας και πουλερικά αλλά αποτελούν και ένα αρχοντικό υλικό για τη ζαχαροπλαστική.
Να μερικές ιδέες:
Κοτόπιτα με κάστανα
Κοτόπουλο με γέμιση κάστανα
Σούπα κάστανα με μανιτάρια
Χοιρινό με κάστανα
Τυλιχτά κάστανα με μπέικον
Κέικ με κάστανο
Μαρόν γλασέ
Σουφλέ κάστανο
Παγωτό κάστανο
Μαρμελάδα κάστανο.
Εύκολη συνταγή για βελούδινη μαρμελάδα κάστανο
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κάστανα
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Ζάχαρη
1 ποτηράκι ρούμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλε τα κάστανα σε κατσαρόλα με νερό και το αλάτι και βράσε σε μέτρια φωτιά. Όταν τρυπιούνται με πιρούνι βγάλε από τη φωτιά και καθάρισέ τα ζεστά. Πέρασέ τα στη μηχανή του πουρέ.
Μέτρησε τόση ζάχαρη όσο και το μείγμα του πουρέ.
Βάλε ζάχαρη και πουρέ μαζί με 2 ποτήρια νερό στη φωτιά και βράσε περίπου μισή ώρα. Πέντε λεπτά πριν τα κατεβάσεις ρίξε το ρούμι και ανακάτεψε.
Άφησε τη μαρμελάδα να κρυώσει και βάλ’την σε αποστειρωμένα βάζα.
Να και μερικές παροιμίες για τα κάστανα:
Δε χαρίζει κάστανα… (δεν αστειεύεται)
Δεν τρέχει κάστανο… (δε συμβαίνει τίποτα)
Έβγαλε τα κάστανα απ’ τη φωτιά. (έβγαλε σε πέρας δύσκολες αποστολές)
Το κάστανο θέλει κρασί και το καρύδι μέλι… (κατάλληλα μέσα)
Θεέ μου βρέξε κάστανα και χιόνισε καρύδια!
Να κι ένα βίντεο για τα κάστανα:






























