Γράφει η Ελενη Σιδηροπουλου – Τομπουλίδου
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 4 κουταλιές ζάχαρη
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1 κούπα μαγειρικό λίπος
- 1 κούπα ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
- Μισό κουταλάκι αμμωνία
- 1 μπέικιν πάουντερ
Μοιάζουν με τα μελομακάρονα, αλλά τα υλικά τους διαφέρουν…
Για τη γέμιση:
- 2 κούπες καρύδια χοντροαλεσμένα
- 2 κουταλιές κανέλα
- 1 κουταλιά γαρύφαλο
- 2 κουταλιές ζάχαρη
Για το σιρόπι:
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 1/2 κούπες νερό
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
- Και την φλούδα του λεμονιού
- 1 Ξυλάκι κανέλλα
Για 32 Κομμάτια Περιπου
Εκτέλεση
– Σε μια λεκάνη ζυμώματος, κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι κι ανοίξτε ένα λάκκο στη μέση.
– Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και παίρνοντας το αλεύρι λίγο-λίγο από τριγύρω, ζυμώστε ελαφρά, να γίνει μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα δάκτυλα.
– Μην την παραζυμώσετε, για τα ισλί θα γίνουν σφικτά.
– Χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη κι ύστερα χωρίστε το καθ’ ένα σε 8 μπαλάκια.
– Σ’ ένα μπολ, ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης.
– Ανοίξτε κάθε μπαλάκι μέσα στην παλάμη σας σε φυλλαράκι, βάλτε ένα κουταλάκι από τη γέμιση και διπλώστε τη ζύμη από τρεις μεριές επάνω από τα καρύδια να σχηματισθεί τρίγωνο.
– Βάλτε τα σε αβουτύρωτο ταψί με την ένωση προς τα κάτω και κεντήστε την επιφάνεια με το ειδικό τσιμπιδάκι ή με τις μύτες δύο πηρουνιών.
– ΄Οταν ετοιμασθούν όλα, ψήστε τα στους 175 βαθμούς Κελσίου για 45′ περίπου, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.
– Αφήστε τα να κρυώσουν και τρυπήστε τα 3-4 φορές σε διάφορα σημεία με μια χοντρή βελόνα, φθάνοντας ως το κέντρο που είναι η γέμιση
Σιρόπι
– Βάλτε τα υλικά για το σιρόπι σε μικρή κατσαρόλα και βράστε τα 8′. Διατηρώντας το σιρόπι ζεστό επάνω σε χαμηλή φωτιά, ρίξτε 4-5 ισλί κάθε φορά κι αφήστε τα να σταθούν 3′, περιχύνοντάς τα με σιρόπι.
– Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, το ένα πλάι στο άλλο και ρίξτε από ένα κουταλάκι σιρόπι στο καθ’ ένα.
– Δέστε το υπόλοιπο σιρόπι καλά και ρίξτε πάλι από λίγο στην επιφάνεια των ισλί, για να γυαλίσουν.
– Αφήστε τα να κρυώσουν και φυλάξτε τα σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσουν.
– Τα ισλί δεν πρέπει να είναι πολύ βρεγμένα με σιρόπι, όπως τα μελομακάρονα.
– Πρέπει να είναι λίγο νωπά και τριφτά.
– Διατηρούνται εκτός ψυγείου 2-3 εβδομάδες και στην κατάψυξη, αρκετούς μήνες.
Καλη Επιτυχία.
Με Αγάπη και Σεβασμό :
Ελενη Σιδηροπουλου
Τομπουλίδου