Ένα άρθρο και ένα σχόλιο… Οι ανύπαρκτες μειονότητες και η απάντηση της ιστορίας

Κατά καιρούς οι Βαλκάνιοι γείτονες αρέσκονται να ανακινούν μειονοτικά ζητήματα εις βάρος του Ελληνισμού. Πρόκειται για μη- οντότητες και όχι για μειονότητες, αλλά η ανακίνηση αποκαλύπτει την ανθεκτικότητα των βαλκανικών εθνικισμών. Αυτούς τους εθνικισμούς αποθράσυνε η εθνικώς επιζήμια των Πρεσπών, με την οποία η Ελλάδα αναγνώρισε τα κατασκευάσματα του κομμουνιστικού καθεστώτος του Τίτο.

Θυμίζω, λοιπόν, ότι προ ολίγων ημερών ο Πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι δήλωσε ότι η του δεν λησμονεί τη «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα. Οι Σκοπιανοί πολιτικοί επιλέγουν να αγνοούν την ιστορία και χαρακτηρίζουν ως μειονότητα εκείνους τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι, παράλληλα με τα ελληνικά, ομιλούν στο σπίτι τους μία ελληνοσλαβική διάλεκτο. Ας μάθει ο κ. Πενταρόφσκι ότι αυτοί οι «μειξίγλωσσοι» έδωσαν τα πάντα υπέρ του Ελληνισμού και κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνος (1903-1908).

Τον Νοέμβριο του 2020 η Ρουμανική Γερουσία ενέκρινε νόμο, με τον οποίο γίνεται προσπάθεια προσεγγίσεως των Βλαχοφώνων Ελλήνων της Αλβανίας. Γενικότερα καλούνται να λάβουν ρουμανική υπηκοότητα οι πολίτες των Βαλκανικών χωρών που ομιλούν τη βλαχική διάλεκτο. Η φίλη παίζει με τις λέξεις. Οι Βλαχόφωνοι ονομάσθηκαν Αρμάνοι από το όνομα Ρωμανία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και όχι από το όνομα Ρουμανία, το οποίο είναι πολύ νεώτερο και αφορά ένα κράτος που δημιουργήθηκε το 1862.

Το ΒΗΜΑ της Κυριακής (14.2.2021) μάς ενημερώνει ότι κάποιοι κύκλοι επιχειρούν να ανακινήσουν ζήτημα βλαχικής μειονότητας  μέσα στην Ελλάδα. Η τελευταία απόπειρα έγινε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Φασιστική Ιταλία προσπάθησε να προσεταιρισθεί του Βλαχοφώνους της Θεσσαλίας και της Πίνδου, επειδή το βλαχικό ιδίωμα είναι λατινογενές. Ελάχιστοι υπέκυψαν στις πιέσεις, τις απειλές και τις φυλακίσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των Βλαχοφώνων Ελλήνων αντέδρασαν και διαφύλαξαν την ελληνική τους ταυτότητα. Την περιπέτεια αυτή καταγράφει ο αείμνηστος πολιτικός Ευάγγελος Αβέρωφ- Τοσίτσας στο ιστορικό μυθιστόρημα «Η φωνή της γης».

Βλέπουμε επίσης την αυξανόμενη επιθετικότητα των Τσάμηδων της Αλβανίας, απογόνων των συνεργατών των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κόμμα τους υπέγραψε συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουζλίμ Μπάσα. Ο Πρόεδρός τους Ιντρίζι, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, είπε ότι το ζήτημα της «Τσαμουριάς» (εννοεί τη Θεσπρωτία) δεν υπήρχε σε καμμία συμμετοχή του κόμματός του στα δύο κυρίαρχα κόμματα της Αλβανίας. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά, τώρα που θα συνεργασθεί με το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπάσα, όπως μεταδίδει ο ιστότοπος echedoros-a.gr.

Η ελληνική απάντηση πρέπει να είναι ψύχραιμη και αποτελεσματική.

Να αξιοποιήσουμε τις απογραφές πληθυσμού που θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους στην Αλβανία και στα Σκόπια και να ζητήσουμε την  αντικειμενική καταγραφή των ελληνικής καταγωγής πολιτών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονες, αλλά θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της για να προστατεύσει την εθνική ταυτότητα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Με την ευκαιρία των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως  να αναδείξουμε εντός και εκτός Ελλάδος τη συμμετοχή των Μακεδόνων, των Βλαχοφώνων και των Βορειοηπειρωτών στον πανεθνικό αγώνα για  την Ελευθερία.

ΤΟ  ΣΧΟΛΙΟ  ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ

  με τους Βλάχους

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται  σε εξέλιξη η προσπάθεια  ορισμένων  αν επαναφέρουν εμμέσως και υπογείως στο προσκήνιο ένα ανύπαρκτο θέμα, αυτό της βλάχικης  εθνοτικής (μειονοτικής) ομάδας, δημιουργώντας  μικρές αλλά επικίνδυνες   εθνικιστικές εστίες που οι Ρουμάνοι κυρίως  θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν, όπως επιχείρησαν στα χρόνια της Κατοχής.  Με πρόσχημα του δήθεν κινδύνου να εξαφανιστούν   τα «βλάχικα», έχουν  προχωρήσει  τελευταίως στην έκδοση βιβλίων για την εκμάθηση της  «βλάχικης γλώσσας», για αυτό το προφορικό γλωσσικό ιδίωμα  που διατηρείται από γενιά σε γενιά και διαφοροποιείται  από περιοχή σε περιοχή. Ενδεικτικό  των προθέσεων είναι το γεγονός ότι για τη γραπτή απόδοση  της «βλάχικης γλώσσας» χρησιμοποιούν το  λατινικό αλφάβητο και όχι  το  ελληνικό. 

Οσοι παρακολουθούν  τη συγκεκριμένη εκδοτική  δραστηριότητα δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι οι εμπνευστές  της προσπάθειας  στοχεύουν  στην παρουσίαση αρχικώς μιας γλωσσικής και πολιτιστικής μειονότητας και ακολούθως να διεκδικήσουν αναγνώριση εθνικής  μειονότητας. Η αλήθεια είναι ότι  η χρήση της λατινικής για τον εγγραμματισμό της «βλάχικης γλώσσας»  αποτελεί σημείο τριβής  τα τελευταία χρόνια και έχει προκαλέσει  την έντονη ανησυχία και τις διαμαρτυρίες του βλαχόφωνου  ελληνισμού, δηλαδή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, του Συλλόγου Βλάχων Επιστημόνων και της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας. Όπως μας μεταφέρουν οι γνωρίζοντες, πίσω από αυτή την προσπάθεια  βρίσκονται πρόσωπα που συνεργάζονται  με το γνωστό και μη εξαιρετέο Κέντρο  Έρευνας Μειονοτικών Ομάδων, ορισμένοι πανεπιστημιακοί που έχουν συγκροτήσει  την «Εταιρεία για τη Μελέτη του Πολιτισμού  των Βλάχων» και η γνωστή «παρέα  από τους «ρουμανίζοντες» Βλάχους της Βέροιας.  Πιθανολογείται δε  ότι η όλη δραστηριότητα  χρηματοδοτείται από ΜΚΟ  που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο  των πρωτοβουλιών του Συμβουλίου της Ευρώπης  για την προστασία των δικαιωμάτων  μειονοτικών ομάδων.

Προειδοποιούμε ότι το όλο θέμα  δεν είναι απλό, χρειάζεται  προσοχή και λεπτούς χειρισμούς…

 

Σχετικά Άρθρα

Next Post

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.