Κατάχρηση αντιβιοτικών… Ένας σιωπηλός πόλεμος

Της Ζιώγα Δήμητρας

Τα αντιβιοτικά έχουν σώσει αμέτρητες ζωές από την ανακάλυψη της πενικιλίνης το 1928 καθώς συνετέλεσαν στο να ανασταλεί η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών και χάρη σε αυτά αντιμετωπίζονται μέχρι σήμερα λοιμώξεις για τις οποίες παλιότερα δεν υπήρχαν θεραπείες και χάνονταν πολλές ανθρώπινες ζωές.

Η  συμπεριφορά μας όμως απέναντι σε αυτό το  ‘’ιατρικό θαύμα’’ μέχρι σήμερα δυστυχώς μόνο ως ανεύθυνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί!

Στην καθημερινότητα του φαρμακείου για το παραμικρό ο ασθενής χρειάζεται μία αντιβίωση, αυτή που πήρε κάποιος  φίλος του για πονόλαιμο και του πέρασε, αλλά δεν γνωρίζει το όνομα της, δεν έχει ιατρική συνταγή αλλά δεν θέλει ή δεν μπορεί να πάει στο γιατρό !’Ετσι λοιπόν τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται αλόγιστα και τα μικρόβια  πλέον αναπτύσσουν ευφυέστατους μηχανισμούς αντίστασης και εξουδετερώνουν τη δραστικότητα των αντιβιοτικών που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Φυσικά αναπτύσσονται και αντιβιοτικά νέας γενιάς αλλά δυστυχώς τα βακτήρια σιγά σιγά γίνονται ανθεκτικά και σε αυτά.

Έως το 2050 υπολογίζεται ότι οι νεκροί θα ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια το χρόνο, ένας κάθε τρία δευτερόλεπτα. Δεν πρόκειται για πρόβλεψη σχετικά με τα θύματα ενός ή πολλών πολέμων, αλλά για τα θύματα εκείνων των μικροβίων που δεν υπάρχει, πλέον, κανένα αντιβιοτικό να τα εξοντώσει!!!
Σενάριο επιστημονικής φαντασίας?? Δυστυχώς όχι ..πρόκειται για τα τελικά συμπεράσματα μιας   μεγάλης επιστημονικής μελέτης  Review on AntimicrobialResistance, η οποία εκπονήθηκε υπό την αιγίδα του βρετανικού .
Μετά από τα παραπάνω είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας απέναντι στα αντιβιοτικά για να σωθούν ζωές!
Ας ακολουθήσουμε λοιπόν τους παρακάτω κανόνες
1.Τα αντιβιοτικά είναι χημικές ουσίες που χορηγούνται  για την αντιμετώπιση βακτηριακών και όχι ιογενών λοιμώξεων που προσβάλλουν  τον ανθρώπινο οργανισμό
2.   Η συνταγογράφηση αντιβιοτικών δεν είναι απαραίτητη σε κάθε ασθένεια.
3.  Η χορήγηση αντιβιοτικών σε ιογενείς λοιμώξεις δεν μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων, ούτε προστατεύει τα άτομα του τος σας ώστε να μη νοσήσουν.
4. Εάν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει αντιβιοτικά τηρήστε αυστηρά τις  οδηγίες δοσολογίας και διάρκειας της αγωγής σας. Μην παραλείπετε δόσεις και μη σταματάτε την αγωγή μόλις νιώσετε καλύτερα.
5. Μη  λαμβάνετε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή και μη χορηγείτε αντιβιοτικά  στους οικείους σας με δική σας πρωτοβουλία.
6.  Η  τήρηση των σωστών κανόνων υγιεινής  και ο προληπτικός εμβολιασμός είναι οι πλέον ενδεδειγμένοι και αποτελεσματικοί τρόποι πρόληψης της νόσησης και της διασποράς λοιμώξεων.    
7.  Στο κρυολόγημα, στις ιώσεις και στη γρίπη  που έχουν έναν συγκεκριμένο ‘’κύκλο ‘’ζωής  η ξεκούραση, η καλή διατροφή και τα πολλά υγρά μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας βοηθήσουν να τα ξεπεράσουμε γρήγορα .

‘Oσο γρηγορότερα κινητοποιηθούμε τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα της αντοχής έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά. Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε το μέλλον των αντιβιοτικών και το δικό μας!!

Σε κάθε περίπτωση εμπιστευθείτε το γιατρό και τον φαρμακοποιό σας…είναι για το καλό σας!!

Ζιώγα Δήμητρα
Φαρμακοποιός

Σχετικά Άρθρα

Next Post

Εύρεση και Ζήτηση Εργασίας – Ακίνητα

Ads

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.