Με αφορμή τη Διεθνή ημέρα για την “Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών” (25 Νοεμβρίου), πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής (27/11) μια στοχευμένη ημερίδα με τίτλο:”Η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία – Πρόληψη και Καταπολέμηση “. Η δράση έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο “Εκάβη”, και συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο, και τον Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης.
Αρχικά, προβλήθηκε ένα βίντεο με τον χαιρετισμό του απόντα Δημάρχου Κ.Κουκοδήμου. Την εκδήλωση επίσης χαιρέτησε η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ασημίνα Στρίμπα, τονίζοντας το πόσο σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού απέναντι σε κάθε μορφή βίας, στην οποία υποβάλλονται γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας ανά τον κόσμο. Είναι ένα φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας, το οποίου οι διαστάσεις έχουν επεκταθεί δραματικά κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19. “Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, η ενδοοικογενειακή βία είναι η βασική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16 ως 44 ετών. Οδηγεί σε περισσότερους θανάτους απ’ ότι ο καρκίνος, τα τροχαία δυστυχήματα, και ο πόλεμος μαζί”, δήλωσε η κα.Στρίμπα επισημαίνοντας την σοκαριστική – και συνάμα συχνά κρυμμένη – πραγματικότητα που βιώνουν αδίκως ορισμένες γυναίκες.
Η πρώτη εισηγήτρια, η Υπαστυνόμος Α’ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας Βασιλική Σιαμάγκα, αναφέρθηκε στο συναίσθημα προσφοράς βοήθειας στα θύματα του νοσηρού φαινομένου που ταλανίζει ολοένα και περισσότερο την ελληνική οικογένεια σήμερα, καθώς οι λειτουργοί της Αστυνομίας μαζί με τους εκάστοτε νομικούς παραστάτες είναι οι πρώτοι που έρχονται αντιμέτωποι με το άτομο που έχει υποστεί την κακοποίηση. “Η υπηρεσία μας ενημερώνεται συνήθως από το θύμα. Όμως μπορεί να λάβει γνώση από τον οποιοδήποτε, και άμεσα να εκδηλώσει τις απαραίτητες ενέργειες, στις οποίες περιλαμβάνεται η έναρξη της αυτεπάγγελτης αστυνομικής προανάκρισης. Πάντοτε υπό τη διεύθυνση του εισαγγελικού λειτουργού της Εισαγγελία του νομού μας.”
Η Χαρίκλεια Πιπεροπούλου ανέπτυξε τις μορφές ενδοοικογενειακής βίας, όπως η σωματική, η ψυχολογική ή λεκτική κακοποίηση, ακόμα και η οικονομική βία. Τα άτομα που υφίστανται ανάλογες καταστάσεις που συντελούν κατάφορη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν συγκεντρώνουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αντιθέτως, είναι μέλη οικογενειών ανεξαρτήτως ηλικίας, πνευματικού και οικονομικού υποβάθρου.
Η Κοινωνιολόγος παρουσίασε επιπλέον το όραμα της Ευρώπης, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος. Σε αυτό, περιλαμβάνεται και η ίδρυση δομών στήριξης για γυναίκες που έχουν υποστεί βία. Μια από αυτές τυγχάνει και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Κατερίνης, το οποίο στελεχώνεται με άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, και παρέχει ψυχοκοινωνική, νομική, και εργασιακή στήριξη.
Στη συνέχεια, η δικηγόρος και Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Καλυψώ Γούλα, μίλησε τόσο για την αδήριτη ανάγκη συνεχούς ανάδειξης του φαινομένου, ενώ παράλληλα, περιέγραψε και τη θέση της Πολιτείας, με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το κουμπί πανικού, γνωστό και ως “panic button”.
Ιδιαιτέρως συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η ομιλία του Δόκτορα Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας Γεωργίου Πιπερόπουλου, καθώς 65 χρόνια μετά -με μια μακρόβια καριέρα σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια- όπως πληροφόρησε το κοινό, αποτελεί πια επίσημο δημότη της Κατερίνης. Ο καθηγητής γνωστοποίησε στους παρευρισκόμενους την έννοια της γυάλινης οροφής, στον ανδροκρατούμενο κόσμο. “Το 1991 με εισήγηση του Υπουργείου Εργασίας, ο τότε Πρόεδρος Τζόρτζ Μπους δημιούργησε μια Επιτροπή για την γυάλινη οροφή… Το “Glass Ceiling Commission” αναφέρεται σε ένα εκπληκτικά εγκληματικό επίπεδο, εγκληματικής συμπεριφοράς απέναντι σε γυναίκες επιστήμονες, ή γυναίκες επιχειρηματίες.” Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως ο αποκλεισμός τον γυναικών από καίριες θέσεις όπως επικεφαλείς Πανεπιστημίων ή επιχειρήσεων, στερεί από την κοινωνία νέες ιδέες και ταχύτερη εξέλιξη.
Καταληκτικά, ο Γεώργιος Δημήτραινας αναπληρωτής καθηγητής Νομικής του ΔΠΘ, περιέγραψε το πως αντιμετωπίζεται διαχρονικά η ρύθμιση της ποινικής καταστολής στο ελληνικό κράτος. Το ποινικό “οπλοστάσιο” της Ελλάδας βασίζεται σε δυο άξονες. Αυτόν του Ποινικού Κώδικα, και των Ειδικών Ποινικών Νόμων, που αφορούν κομμάτια της παθογένειας με ειδικά χαρακτηριστικά. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αξίζει να σημειωθεί, πως αντιμετωπίστηκαν με τον Ειδικό Νόμο 3.500 του 2006.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος , η Βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, εκπρόσωποι των Βουλευτών Πιερίας Ξενοφώντα Μπαραλιάκου και Άννας Μάνη, η Αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, η πρ. βουλευτής Μαρία Μίχου, ο Αστυνόμος Σωτήριος Κακάνης ως εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή, Εκπρόσωποι τοπικών αρχών φορέων και συλλόγων.