Κατερίνη - Πιερία
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
No #1 ραδιόφωνο της Κατερίνης!
  • Αγγελίες
  • Επικοινωνία
  • Πρωτοσέλιδα
  • Καιρός Live
  • Κλιματική Αλλαγή
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Θετικό Φροντιστήριο
No Result
View All Result
  • Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Πληροφορίες
    • Live – Tιμές Kαυσίμων
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κατερίνης
    • Χρήσιμα Τηλέφωνα
  • Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Οικονομία
  • Υγεία
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Πληροφορίες
    • Live – Tιμές Kαυσίμων
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κατερίνης
    • Χρήσιμα Τηλέφωνα
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Ολύμπιο Βήμα - Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Εκπαιδευτήρια Πλάτων
ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΜΠΕΡΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΝΑΣ
ΟΛΓΑ ΚΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ ΡΑΒΔΙΔΟΥ
ΤΖΙΟΥΒΑΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΑΝΝΑ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΧΟΤΟΚΟΥΡΙΔΗΣ
ΤΖΟΒΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΠΑΛΑΓΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΜΠΡΟΥΣΚΕΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΤΣΙΟΥΚΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΤΕΡΖΙΔΟΥ
ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΤΖΙΤΖΙΛΗ ΑΜΑΛΙΑ
ΣΗΜΕΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΕΛΛΗ ΝΑΝΙΤΣΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗΣ
ΛΕΜΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΡΙΣΤΑ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ
ΚΟΥΣΚΟΥΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΛΑΜΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΓΚΟΛΑΣ
ΤΖΕΓΚΑ ΑΡΓΥΡΩ
ΛΕΜΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΘΩΜΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
ΡΑΦΑΗΛ ΜΕΤΕΝΙΔΗΣ
ΕΛΕΝΗ ΚΙΤΙΞΗ
ΔΡΟΥΓΚΑΣ ΦΩΤΗΣ
ΧΑΤΖΗΛΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΥΝΕΛΑΣ
ΛΑΖΟΣ ΝΤΟΝΤΗΣ
ΑΛΕΒΙΖΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΡΑΣΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ
ΖΑΛΙΚΑ-ΚΑΤΣΟΥΦΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΚΑΛΛΙΣΤΡΑΤΟΣ
ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ
ΚΑΤΣΑΜΑΚΑ ΟΥΡΑΝΙΑ
ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΝΕΣΤΗΣ ΜΥΣΤΡΙΔΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΡΟΛΙΟΛΙΟΣ
ΤΣΙΜΤΣΙΟΥΔΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΑΛΙΑΚΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
ΑΙΜΙΛΙΑ ΜΠΡΟΥΣΚΕΛΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΟΥΒΑΡΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΕΛΙΔΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΟΥΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΗΛΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΑΝΝΑ ΤΖΗΚΑ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΜΑΛΗ
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΖΗΜΑΣ
ΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΤΖΙΝΑ
ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΛΑΦΑΤΖΗ ΔΡΙΣΤΑ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΜΕΤΑΞΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Ω
ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΤΑΛΑΣ
ΓΚΡΙΤΖΑΛΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
ΑΚΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
ΚΑΡΦΗ ΜΥΡΩΤΗ (ΞΑΝΘΟΥΛΑ)
ΠΑΓΩΝΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΔΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΟΥ
ΤΣΙΦΟΔΗΜΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΝΤΟΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΓΚΑΣ
ΖΕΡΚΙΤΑΝΙΔΟΥ ΧΡΥΣΗ
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΒΑΒΥΛΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΜΠΟΥΣΝΑΚΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ
ΣΑΛΙΩΡΑ ΕΛΕΝΗ
ΧΑΡΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΛΛΑ
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ

Home - Άρθρα - Απόψεις - Ελένη Αρβελέρ: Το Βυζάντιο βρίσκει σιγά σιγά τη θέση του στο ευρωπαϊκό μεγαλείο

Ελένη Αρβελέρ: Το Βυζάντιο βρίσκει σιγά σιγά τη θέση του στο ευρωπαϊκό μεγαλείο

Ολύμπιο Βήμα by Ολύμπιο Βήμα
Κυριακή, 29 Μαΐου 2022, 13:40
in Άρθρα - Απόψεις
A A
Ελένη Αρβελέρ: Το Βυζάντιο βρίσκει σιγά σιγά τη θέση του στο ευρωπαϊκό μεγαλείο

Η διαπρεπής ιστορικός και βυζαντινολόγος, Ελένη Αρβελέρ, μιλάει για το κοσμοϊστορικό γεγονός της Αλωσης της Πόλης, στις 29 Μαΐου 1453, τι σήμαινε για την Ελλάδα και τη Δύση και πώς επιβιώνει στην έρευνα

Η πτώση της Κωνσταντινούπολης σημαίνει τη στροφή από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση. Είναι η εποχή που λίγο μετά ανακαλύπτεται η Αμερική. Αυτές οι δύο χρονολογίες, 1453 και 1492, συμπυκνώνουν αυτή τη στροφή. Με τη διαφορά ότι η Αναγέννηση, η οποία σημαίνει επιστροφή στο μεγαλείο το ελληνορωμαϊκό, γίνεται τώρα ερήμην των γεννητόρων της. Την ίδια, δηλαδή, περίοδο, υπό την Τουρκοκρατία, οι Έλληνες γνωρίζουν τον «μεσαίωνα», ενώ πριν δεν είχαν. Δύο γεγονότα θεωρεί καταστροφή ο Ελληνισμός: πρώτα, την Πτώση της Πόλης και αργότερα την καταστροφή της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας. Είναι τα ορόσημα της νεοελληνικής ιστορίας.

Τα ελληνικά στη Δύση

Με την πτώση της Πόλης αλλάζει όλος ο πολιτισμός. Αυτό που θα λέγαμε ύφος και ήθος. Μπορεί ο Μωάμεθ να χρησιμοποιεί τα ελληνικά και να έχει την Κωνσταντία ως πρωτεύουσα αλλά όλη η αρχαία μεγαλοσύνη δεν υπάρχει εκείνη τη στιγμή, τουλάχιστον στην Πόλη. Οι φυγάδες διανοούμενοι, όπως ο Βησσαρίων και ο Γαζής, πηγαίνουν στην Ιταλία και εκεί συμβάλλουν στην Αναγέννηση. Βέβαια, μετέφεραν τη γνώση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού διδάγματος, οπότε βοήθησαν στη δυτική Αναγέννηση, αλλά να μην υπερβάλλουμε και να μην ξεχνάμε ότι ήδη υπήρχαν ο Δάντης, ο Βοκάκιος, ο Φρα Αντζέλικο, ο Ντονατέλο κ.ά. Πάντως ήταν μια συνέπεια της Πτώσης ότι η ελληνική πολυμάθεια έγινε και δυτική χάρις ακριβώς και στους Έλληνες. Να θυμηθούμε ότι ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος φεύγει με τα βιβλία του, τα οποία στη Βενετία συνιστούν την πρώτη μαγιά της περίφημης Μαρκιανής Βιβλιοθήκης.

Ο Κολόμβος και η Αμερική

Ο Αριστοτέλης γράφει στα «Μετεωρολογικά» του ότι πήγε στην Κύπρο και κοίταξε τον ουρανό. Είδε ότι οι αστερισμοί δεν βρίσκονταν στο ίδιο μέρος και κατάλαβε έτσι ότι η Γη είναι σφαίρα. Αν θέλεις να πας σε ένα μέρος από την Ανατολή μπορείς να πας και από τη Δύση και να το βρεις. Ο Κολόμβος εκείνη την εποχή βρισκόταν στα νησιά του Αιγαίου. Οπότε σίγουρα έχει τη μετάφραση των «Μετεωρολογικών» μαζί του. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι όταν παίρνει τα πλοία για να βρει τις Ινδίες δεν μπορεί να πάει από την Ανατολή γιατί οι Τούρκοι έχουν κόψει τον δρόμο και πηγαίνει από τη Δύση σίγουρος ότι θα βρει τις Ινδίες, με τον τρόπο που δείχνει ο Αριστοτέλης. Πέφτει όμως πάνω στην Αμερική και νομίζει ότι έχει βρει τις Δυτικές Ινδίες. Οπότε κατά κάποιον τρόπο μια άλλη συνέπεια, παραδοξολογία βέβαια, αλλά αληθινή, είναι ότι η Αμερική ανακαλύπτεται εκείνη την εποχή λόγω του ότι ο δρόμος του μεταξιού στην Ανατολή είναι κομμένος από τους Τούρκους.

70 χρόνια έρωτας – Η μοναδική ιστορία ενός ζευγαριού από τη Μόρφη Βοΐου που κατέκτησε το αμερικανικό όνειρο

«Η πόλις εάλω»

Ελένη Αρβελέρ: Το Βυζάντιο βρίσκει σιγά σιγά τη θέση του στο ευρωπαϊκό μεγαλείοΕπιρροές στους Οθωμανούς

Ο οθωμανικός πολιτισμός όχι μόνο κρατάει στοιχεία αλλά θεωρεί ότι είναι συνέχεια του βυζαντινού. Να μην ξεχνάμε ότι έχουμε αρχιτέκτονες, όπως τον Σινάν Πασά, οι οποίοι χτίζουν τεμένη κατά το αρχιτεκτονικό σχήμα των βυζαντινών παλαιολόγειων εκκλησιών. Η τουρκική διοίκηση χρωστάει τα πάντα στη βυζαντινή διοίκηση. Βεβαίως, είναι υπερβολή να λέμε ότι οι αρχαίοι συγγραφείς σώθηκαν από τους Αραβες. Οι Αραβες μετέφρασαν κυρίως Αριστοτέλη για λόγους διοικητικούς. Μετέφρασαν το «Όργανον». Αλλά πού είναι ο αραβικός Όμηρος; Πού είναι οι τραγικοί στην αραβική; Πού είναι η ελληνική ποίηση; Οι Οθωμανοί κρατάνε από τη δική τους συνέχεια τα αραβουργήματα, αλλά όλα τα πολιτιστικά στοιχεία που αφορούν την αρχιτεκτονική και τη διοίκηση είναι ακριβώς μια συνέχεια βυζαντινή.

Το όνομα

Η παρεξήγηση γύρω από το Βυζάντιο ήταν ότι οι ιστορικοί που άρχισαν να το ερευνούν ήταν Δυτικοί. Οταν άρχισαν να δημοσιεύουν κείμενα της εποχής αναφέρονταν στην αρχαία Ελλάδα. Οταν έφτασαν σε Ζωναράδες, Προκόπιους, Σκυλίτζηδες και τα λοιπά, αναρωτιόντουσαν τι είναι όλοι αυτοί. Σκέφτηκαν να πουν «Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία». Ηταν καθολικοί όμως καλόγεροι κι έτσι απέφυγαν το «ρωμαϊκή» γιατί θεωρούσαν ότι οι ίδιοι εκπροσωπούσαν τη Ρώμη, δεν ήταν αιρετικοί. Σκέφτηκαν μετά το «Βασίλειο Κωνσταντινούπολης». Ούτε όμως αυτό στάθηκε γιατί υπήρχε το Φραγκικό Βασίλειο, το οποίο έγινε το 1204 έως το 1261, οπότε ξαναπήραν οι Βυζαντινοί την Πόλη. Τότε κάποιος από τους μοναχούς είπε ότι η Κωνσταντινούπολη χτίστηκε στο παλαιό Βυζάντιο. Και πράγματι ονομάστηκε «Βυζάντιο», αλλά μόνο από τους Καθολικούς στη Γαλλία. Οι Αγγλοι μιλούσαν για «Ύστερη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία», οι Γερμανοί για «Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία». Μόνο όταν οι Έλληνες έκαναν λόγο για Βυζάντιο – και όχι για Ρωμιοσύνη – καθιερώθηκε το όνομα. Ξεχάστηκε αυτό που λέει ο Παλαμάς «και των ελάτων, μία η Ρωμιοσύνη» και αυτό που λέει το ποντιακό τραγούδι «η Ρωμανία (δηλαδή το όνομα του βυζαντινού εδάφους) κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο». Και εκεί εγώ συμπληρώνω «θα είναι ακριβώς το αμάραντο μεγάλο».

Η «ανακάλυψη» του Βυζαντίου

Πολέμησα πολύ στη Γαλλία για να βρει το Βυζάντιο τη θέση που του αξίζει στην Ιστορία. Νομίζω ότι τα κατάφερα κατά κάποιον τρόπο γιατί οι φοιτητές μου στις 29 Μαΐου μού έστελναν συλλυπητήριο τηλεγράφημα. Έπειτα πρέπει να πούμε ότι αν κοιτάξεις πόσες εκθέσεις έχουν γίνει στην Αμερική, στη Γαλλία και παντού το δήθεν σκοταδιστικό Βυζάντιο έχει βρει τη θέση του. Είναι η βάση της πρώτης Αυτοκρατορίας της Ευρώπης. Γιατί η Ευρώπη είναι η αρχαία Ελλάδα, η νομοθεσία η ρωμαϊκή και η χριστιανική πίστη. Δηλαδή Αθήνα, Ρώμη, Ιερουσαλήμ. Ποιο είναι το κράτος, ποια είναι η αυτοκρατορία πού βασίστηκε και στα τρία αυτά; Ακριβώς το Βυζάντιο. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εξελληνισμένη και εκχριστιανισμένη. Άρα η πρώτη ευρωπαϊκή αυτοκρατορία είναι το Βυζάντιο. Αυτό το Βυζάντιο τώρα άρχισαν και το βλέπουν με άλλα μάτια και βλέπουν ότι και το πανεπιστήμιο ήταν δικό του και η μοντέρνα τέχνη είναι πολύ πιο κοντά στη βυζαντινή έκφρασή της παρά στην αναγεννησιακή. Όποτε βρίσκει το Βυζάντιο σιγά σιγά τη θέση του ως κορμός της ευρωπαϊκής μεγαλοσύνης.

Tags: ΑμερικήΑναγέννησηΚωνσταντινούποληΜεσαίωναΠτώση
ShareTweetPin
Ολύμπιο Βήμα στο Google News Ακολουθήστε το Ολύμπιο Βήμα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση
Tags - Ολύμπιο Βήμα  Τοπικά Νέα Κατερίνης  Φεστιβάλ Ολύμπου Καύσωνας Όλυμπος Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023  Φωτιές  Καιρός  Βημα...τίζοντας  Τοπικά Νέα Πιερίας  κλιματική αλλαγή Πιερικός Αγγελίες οπαδική βία  Επιδοτήσεις  αθλητικές μεταδόσεις Δήμος Κατερίνης
Ολύμπιο Βήμα

Ολύμπιο Βήμα

Νέα και Ειδήσεις από Κατερίνη και Πιερία
Κατερίνη και Πιερία - Νέα, Ειδήσεις, Επικαιρότητα, αθλητικά, άρθρα και απόψεις, αγγελίες, ο καιρός.
Η καθημερινή εφημερίδα για την Κατερίνη και την Πιερία, από το 1974, στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Καθημερινή ενημέρωση της Κατερίνης και της Πιερίας, με Τοπικά Νέα και Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Διαβάστε Ακόμη

Το στοίχημα του κάμπου

Το στοίχημα του κάμπου

25 Σεπτεμβρίου 2023
Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία

25 Σεπτεμβρίου 2023
Μεταναστευτικό: «Καυτό Ελληνικό Πρόβλημα» και ΟΧΙ θέμα έλλειψης «ανθρωπιάς»

Μεταναστευτικό: «Καυτό Ελληνικό Πρόβλημα» και ΟΧΙ θέμα έλλειψης «ανθρωπιάς»

25 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ιερέας δίπλα στο “λασπωμένο” ποίμνιό του στον Βλοχό Καρδίτσας

25 Σεπτεμβρίου 2023
Το φθινόπωρο παλιά στην Κατερίνη

Το φθινόπωρο παλιά στην Κατερίνη

25 Σεπτεμβρίου 2023
– Πόσα θα δουν ακόμη τα ματάκια μας;

– Πόσα θα δουν ακόμη τα ματάκια μας;

25 Σεπτεμβρίου 2023
Πλημμυροπαθείς

Πλημμυροπαθείς

24 Σεπτεμβρίου 2023
Τα βατόμουρα του Σεπτεμβρίου

Τα βατόμουρα του Σεπτεμβρίου

24 Σεπτεμβρίου 2023
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ΕΛΕΝΗ ΝΤΟΥΦΑ
ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΧΑΤΖΗΧΗΔΙΡΟΓΛΟΥ
ΓΑΣ Αρχέλαος Κατερίνης
ΓΑΣ Αρχέλαος Κατερίνης
Η Κατερίνη και η Πιερία σήμερα: Καθημερινή Ενημέρωση

© 2023 Ολύμπιο Βήμα
Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
Α.Φ.Μ.: 094329106
Δ.Ο.Υ. Κατερίνης
E-mail: info@olympiobima.gr

Η Κατερίνη και η Πιερία σήμερα: Καθημερινή Ενημέρωση για τοπικές ειδήσεις, απόψεις, πολιτική, οικονομία, αθλητικά, πολιτισμό

  • Το Ολύμπιο Βήμα
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική κατά της Διαφθοράς
  • Δήλωση Εχεμύθειας
  • Όροι Χρήσης

Το Ολύμπιο Βήμα στα Social Media

No Result
View All Result
  • Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
  • Κατερίνη
  • Πιερία
  • Πληροφορίες
    • Τιμές καυσίμων – Live
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία
    • Χρήσιμα Τηλέφωνα
  • ΒΗΜΑ…τίζοντας
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Οικονομία
  • Πολιτισμός
  • Υγεία
  • Τουρισμός
  • Άρθρα – Απόψεις
  • Αθλητικά
  • Καιρός Live
  • Αγγελίες
  • Επικοινωνία

© 2023 Ολύμπιο Βήμα
Εκδοτική Ενημερωτική Ι. Κορομήλης Α.Ε.
Βότση 18, 601 00, Κατερίνη
Τηλ. 23510 33633
Α.Φ.Μ.: 094329106
Δ.Ο.Υ. Κατερίνης
E-mail: info@olympiobima.gr