Τι είναι στείρωση
Η στείρωση θεωρείται πλέον μια απλή χειρουργική επέμβαση ρουτίνας. Σε ένα θηλυκό ζώο γίνεται μέσω της αφαίρεσης των αναπαραγωγικών οργάνων του (ωοθήκες, μήτρα, ωαγωγοί, σάλπιγγες). Σε ένα αρσενικό ζώο η στείρωση ή ευνουχισμός είναι η χειρουργική αφαίρεση των αναπαραγωγικών αδένων του (όρχεις).
Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΖΩΩΝ
«Είναι αντίθετα στη φύση», «είναι πράξη σκληρότητας», «βρήκα είδη σπίτια για τα κουτάβια», λένε συνήθως όσοι αρνούνται να στειρώσουν το κατοικίδιο τους. Πως να εξηγήσεις όμως αυτές τις δικαιολογίες σε ένα ανυπεράσπιστο ζωάκι που καταδικάζεται σε αργό και μαρτυρικό θάνατο πεταμένο μέσα σε έναν κάδο απορριμμάτων, ή πεταμένο μέσα σε ένα ποτάμι;
Η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνιάτρων, των φιλοζωικών σωματείων αλλά και των φιλόζωων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια συμφωνούν πως η στείρωση είναι η μόνη ριζική, ανώδυνη και πραγματικά φιλοζωική λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αδέσποτων.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΘΗΛΥΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
Η στείρωση και ο ευνουχισμός μπορούν να αυξήσουν το διάστημα ζωής του κατοικιδίου σας, ενώ παράλληλα αυξάνουν την ποιότητα της ζωής του.
Στα θηλυκά παρατηρείται θεαματική μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού και είναι αδύνατο να εμφανιστεί καρκίνος των ωοθηκών ή της μήτρας. Επίσης εξαλείφεται ο κίνδυνος για πυομήτρα, μια λοίμωξη που συνήθως είναι θανατηφόρα αν δεν χειρουργηθεί το ζώο. Με την στείρωση εξάλλου προλαμβάνονται τα αφροδίσια νοσήματα.
Στα αρσενικά η στείρωση μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης προβλημάτων του προστάτη, καρκίνου των όρχεων, και περιπτωτικών όγκων. Προλαμβάνονται επίσης τα αφροδίσια νοσήματα.
Μείωση της τάσης φυγής στο ζώο. Όταν το αρσενικό μυρίσει κάποια θηλυκιά σε οίστρο (από χιλιόμετρα μακριά) γίνεται σκλάβος των ενστίκτων του και ο μοναδικός του σκοπός είναι να βρει τη συγκεκριμένη σκυλίτσα. Οι κίνδυνοι γι' αυτό το ζώο που φεύγει από το σπίτι είναι πολλοί: τροχαία ατυχήματα, κλοπή, καβγάδες, φόλες ή ακόμα και να χαθεί.
Η επιθετικότητα, οι δυσκολίες στην εκπαίδευση, το παρατεταμένο γάβγισμα ή ουρλιαχτό, η μανία καταστροφής αντικειμένων, η συγκέντρωση πολλών αρσενικών όταν η θηλυκιά βρίσκεται σε οίστρο, είναι δυσάρεστες καταστάσεις που θα εξαφανιστούν με την στείρωση.
Οι μη στειρωμένοι γάτοι συνήθως οριοθετούν την περιοχή τους ψεκάζοντας την με την ουρά τους. Η οσμή είναι φοβερή. Αν στειρωθούν σε μικρή ηλικία, σπάνια αναπτύσσουν αυτή την συνήθεια, ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία συνήθως σταματούν αυτή την συνήθεια μέσα σε λίγους μήνες αφότου στειρωθούν.
Οι αρσενικοί γάτοι είναι λιγότερο πιθανό να τσακώνονται μεταξύ τους, ενώ αποκτούν πιο υγιές τρίχωμα, καθώς περνάνε περισσότερο χρόνο περιποιούμενοι τον εαυτό τους.
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
«Η σκύλα μου θα πρέπει να γεννήσει μια φορά προτού στειρωθεί».
Αυτό είναι τελείως περιττό και το μόνο που κάνει είναι να συμβάλλει στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ζώων.
«Δεν πρέπει να στερώ στο κατοικίδιό μου την ερωτική ζωή και τον έρωτα».
Οι σκύλοι και οι γάτες δεν αντιλαμβάνονται τον έρωτα όπως εμείς, δεν έχουν ψυχολογικά κίνητρα, ούτε το κάνουν για ευχαρίστηση. Ζευγαρώνουν καθαρά και μόνο για την ικανοποίηση των ορμονικών αναγκών τους. Είναι λάθος να αποδίδουμε στα ζώα μας ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
«Αν στειρώσω τον σκύλο μου δεν θα είναι καλός φύλακας του σπιτιού μου».
Στειρωμένος ή όχι, ο σκύλος σας νιώθει το σπίτι σας πως είναι και δικό του και αν χρειαστεί θα το προστατέψει με αυτοθυσία.
«Ο σκύλος μου θα γίνει τεμπέλης και θα παχύνει».
Στην πραγματικότητα δεν είναι η στείρωση που οδηγεί στην αύξηση του βάρους ενός ζώου, αλλά η μετάβαση από την εφηβεία στην ώριμη ηλικία. Οι ανάγκες του σε θερμίδες μειώνονται, όπως ακριβώς και στους ανθρώπους. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίζουμε την εξισορροπημένη διατροφή του και την καθημερινή του άσκηση.
«Θέλω να βιώσω τα παιδιά μου το θαύμα της γέννησης».
Αυτό μόνο στην περίπτωση που θέλετε τα παιδιά σας να βιώσουν και την τραγωδία του θανάτου των κουταβιών. Πιο κατάλληλες είναι οι εκπαιδευτικές βιντεοκασέτες.
«Είναι ενάντια στη φύση».
Έχουμε ήδη αλλάξει την φύση με την εξημέρωση των σκύλων και των γατών και τη μετατροπή τους σε κατοικίδια και πρέπει να αποδεχτούμε την ευθύνη για την επίλυση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των κατοικίδιων και να διατηρούμε τα κατοικίδιά μας υγιή και ασφαλή. Σίγουρα είναι μεγαλύτερο έγκλημα κατά της φύσης το να απομακρύνουμε κουταβάκια που θηλάζουν ακόμη από τις μητέρες τους και να τα πετάμε σαν σκουπίδια στους σκουπιδοτενεκέδες ή στη θάλασσα!
«Θα βρω σπίτια για τα κουτάβια».
Μην ξεγελάτε τον εαυτό σας με το να νομίζετε ότι αν βρείτε σπίτια για όλα τα μωρά που θα γεννήσει το κατοικίδιο σας, δεν συμβάλλετε στο πρόβλημα των άστεγων κατοικίδιων. Στην πραγματικότητα, αυτό που καταφέρνετε είναι να χάσουν κάποια πιθανά σπίτια τα άλλα κουτάβια και γατάκια που είναι σε λίστα αναμονής.
Το Δ.Σ.