Οι πορτοφολάδες είναι ανεξάντλητοι σε επινοήσεις για να μας κλέψουν το πορτοφόλι. Πραγματικοί ταχυδακτυλουργοί. Και δεν φοβούνται τον κορωνοιό μήπως κολλήσουν, αφού συνεχίζουν να δρουν ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία, όπου ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι μεγάλος.
Μέχρι τώρα η αστυνομία μας προειδοποιούσε να προσέχουμε τις τσάντες και τις τσέπες μας όταν κινούμαστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μάλιστα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενόψει της τουριστικής σεζόν, που θα επισκεφτούν τη χώρα μας εκατομμύρια ξένοι, έχει επιστρατεύσει αστυνομικούς που θα περιπολούν με στολή ή με πολιτικά κυρίως στις στάσεις και τους σταθμούς κατά τις ώρες συνωστισμού και αιχμής.
Οι πορτοφολάδες δρουν συνήθως σε ομάδες 2-6 ατόμων και με πολύ ελαφρύ χέρι, που δεν το παίρνεις χαμπάρι, παίρνουν πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα, προσωπικά έγγραφα και ό,τι άλλο βρίσκουν. Έχουν μάλιστα αδυναμία στις τραπεζικές κάρτες ανέπαφων συναλλαγών.
Βασική προϋπόθεση για να ενεργήσουν αποτελεί η απόσπαση της προσοχής του θύματος και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών με τη δημιουργία τεχνητού συνωστισμού από τα μέλη της ομάδας. Το υποψήφιο θύμα περικυκλώνεται από μέλη της ομάδας, στιγμή κατά την οποία ένας σπρώχνει τον ανυποψίαστο επιβάτη και τότε ένα άλλο μέλος της ομάδας πλησιάζει και αρπάζει χωρίς να γίνει αντιληπτός, ενώ οι υπόλοιποι εγκλωβίζουν το θύμα, διασφαλίζοντας τη διαφυγή του κλέφτη.
Αυτά σε κλειστούς χώρους. Τώρα τελευταία όμως άρχισαν και σε ανοιχτούς. Συνήθως μια νεαρή και χαμογελαστή κοπέλα έρχεται και σε αγκαλιάζει ξαφνικά λέγοντας
– Τι κάνεις; Πολύ καιρό έχω να σε δω. Δεν με θυμάσαι; Είμαι η Ελένη, του Κώστα…
Κι όση ώρα εσύ προσπαθείς να θυμηθείς ποια είναι αυτή η γνωστή σου η Ελένη, το χέρι της ταχυδακτυλουργικά πηγαίνει στην τσέπη σου, ενώ σε απόσταση περιμένει ο συνεργός της με το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι.
Στο κόλπο της κλοπής μπήκαν και οι άντρες, όπως συνέβη πρόσφατα.
Ένας ευπαρουσίαστος πλησίασε έναν άνδρα ο οποίος μόλις είχε βγει από την τράπεζα σε περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, όπου είχε κάνει ανάληψη μεγάλου ποσού. Ο δράστης έτρεξε ξαφνικά κατά πάνω του, τον αγκάλιασε λέγοντας «Γεια σου θείο…» και βούτηξε με μια αστραπιαία κίνηση από την τσέπη του πουκαμίσου του το ποσό των 3.350 ευρώ! Αμέσως μετά, το έβαλε στα πόδια αφήνοντάς τον εμβρόντητο.
Η κλοπή έγινε το πρωί της περασμένης Τρίτης και εξιχνιάστηκε την Παρασκευή από τους αστυνομικούς του τοπικού τμήματος, που εξακρίβωσαν τα στοιχεία του δράστη και σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος του, την οποία διαβίβασαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας.
Πάντως, γενικά το αγκάλιασμα κάνει καλό, όπως μας πληροφορούν οι ψυχολόγοι.
Με το να αγκαλιάζεστε τακτικά, σε καθημερινή βάση, βοηθάτε τον οργανισμό σας να παραμένει υγιής. Ακόμα κι ένα απλό έγγιγμα ή χάδι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.
“Τα οφέλη της κίνησης του δέρματος-όπως συμβαίνει με το μασάζ, το αγκάλιασμα, τη γιόγκα, το γρήγορο περπάτημα, το πλύσιμο του σώματος με σφουγγάρι- είναι πολλά. Βελτιώνεται η σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία, όπως αποδεικνύεται από τη μείωση του πόνου, του άγχους και της κατάθλιψης”, εξηγεί η Tiffany Field , PhD, διευθύντρια του Ινστιτούτου Touch Research στο τμήμα παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.
Το νευρικό σύστημα χαλαρώνει
Ουσιαστικά, η πίεση των χεριών από μία αγκαλιά (ή ακόμα και ένα χάδι στην πλάτη) δίνει σήμα στον εγκέφαλό σας να μειώσει τα επίπεδα στρες.
Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα
Μια επιστημονική μελέτη έδειξε ότι η κοινωνική υποστήριξη, με τη μορφή αγκαλιάσματος οδήγησε σε λιγότερο σοβαρά συμπτώματα του ιού του κρυολογήματος στους ανθρώπους που αρχικά ένιωθαν άγχος λόγω διαπροσωπικών συγκρούσεων.
Κοιμάστε καλύτερα
Κοιμάστε στο ίδιο κρεβάτι, αλλά αγγίζεστε; Προσπαθήστε να αγκαλιαστείτε λίγο πριν κοιμηθείτε. Μόνο 10 λεπτά αγγίγματος μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο καλά. Λίγη σωματική επαφή κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και τις αισθητηριακές σας εμπειρίες.
Ορμόνες χαράς μπορεί να κυκλοφορήσουν σε όλο το σώμα
«Τα βιοχημικά αποτελέσματα της αφής περιλαμβάνουν την αυξημένη σεροτονίνη – το φυσικό αντικαταθλιπτικό του σώματος – και την αυξημένη ωκυτοκίνη – την ορμόνη αγάπης» λέει η Field.
Μόνο όμως αν συμπαθείτε ο ένας τον άλλο…
“Τα σώματά μας, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να επιθυμούν την αφή, δεν απολαμβάνουν να τα αγγίζουν άνθρωποι που δεν μας αρέσουν ή άνθρωποι που φοβόμαστε”, προσθέτουν οι ψυχολόγοι.
Προσοχή, λοιπόν, στις ξαφνικές αγκαλιές, ιδίως εάν έχετε κάνει ανάληψη από τράπεζα!
Το λέει και το τραγούδι, «Αγκαλίτσες και φιλάκια»:
«Σε έχω μάθει πια, μωρό μου πιο καλά από τον εαυτό μου
και ξέρω τι σημαίνουν όλα αυτά
όταν τις λαδιές σου κάνεις πιο πολύ με καλοπιάνεις
και νομίζεις πως δεν παίρνω μυρωδιά
Όμως πρόσεξε, μωρό μου γιατί πίσω έχει η γάτα την ουρά
Αγκαλίτσες και φιλάκια και χαρούλες και λόγια γλυκά
Αγκαλίτσες και φιλάκια κι απ’ την άλλη μου κάνεις νερά…»